AZ ELSŐ IBOLYÁK

Full text search

AZ ELSŐ IBOLYÁK
»Tessék ibolyát venni!«
Ez az elkoptatott könyvcím (írta b. Podmaniczky Frigyes) jelenti a tavasz közeledését.
Az utcaszögleteken öreg asszonyok kosaraiban mosolyog reánk szép kék szemeivel a tavasz; üdén, de mégis bágyadtan néznek reánk e szemek, mintha még álmosak lennének s csak úgy erőszakkal nyitódtak volna föl – hajnal előtt.
Mert a virágoknak is vannak csalódásaik, nemcsak az embereknek. A mesterséges melegágy elhiteti velök télen is, hogy már tavasz van – s ha friss levegőre kerülnek, megperzseli őket a hideg, belehalnak.
Szegény piciny virágok, kik napsugár nélkül születnek s napsugár nélkül halnak meg – valamelyik úri kabát gomblyukában. Még boldog az, ki hófehér női keblen száradhat el édes illatot lehelve.
Van-e a virágoknak is géniusza? Van, kell lenni az istenek között egynek, a decorateur istennek, aki földíszíti tavasszal a világot, aki a színeket vegyíti, aki felügyel ezekre a gyöngéd teremtésekre, s aki megsiratja harmattal az idő előtt letépetteket.
De mégsem! Hiszen a föld adja a virágokat. S honnan van az, hogy egyszer csak a mezőn vagy a vadonban, hova emberi kéz nem ültet, hová madár se hozza el csőrében a magot, egyszer csak soha nem látott színű és illatú virágok borítják a gyepet? Ezek a föld új gondolatai. A földnek a poézise.
S ha mégis felügyelne Flóra ott fön az Olympuson s ha kis öntözőkannájával, fel s alá járva az égben, végignézegetné onnan a földtekét, bizonyosan csodálkoznék, hogy az idén hova lettek a virágok?
…Hát igaz is… hiszen mind elvitte Munkácsyné. Szerencse, hogy a tavasz kezdete van – mert hátha a nyarat kellett volna átélnünk virág nélkül?
Ami megmaradt, azok ezek a kis ibolyák. Tegnap születtek, ma elhervadnak.
A Jókai petróleumlámpája elbolondította egykor a ficust, s azok a levelek amelyekre rásütött, abban a tévedésben, hogy a délöv alatt vannak, olyan húsosnak, nagynak nőttek meg, mint ázsiai testvérei.
Az ibolyák fogják magukat és sokszor állnak bosszút a többi virágokért, elbolondítják az embereket, hogy már tavasz van.
S ezen a kölcsönös csaláson alapszik minden a világegyetemben. Mi, emberek megcsalunk mindenkit és mindent, még a virágokat is, s minket is megcsal minden, még a virágok is.
Akik a régi időket magasztalják, azok azt beszélik, hogy valamikor a cukor is édesebb volt, az ég is kékebb, a virágok is sokkal szebbek.
Persze nekik – mert fiatalabbak voltak. Én nem ösmerem el e tekintetben a hanyatlást, hanem annyi bizonyos, hogy a szép virágárus-lányok nagyon megváltoztak, mert most már sok helyütt fiúk a virágárus-lányok.
Egy-egy kis piszkos kamasz nyit be a nyilvános helyiségekbe a kis kosárkával, mely gyermeteg üde arcú lánykák kezébe olyan jól illett azelőtt.
E kis csavargók többnyire szemtelenek és visszataszító külsejűek. Rendesen valami vén banya szolgálatában állnak, ki egyik szögletben lesi, hogyan fogy a portéka. Több ilyen fiú van, kik ellepik a helyiségeket. De mind egyformák, sápadtak, véznák és görbék, mintha a penészben születtek volna.
Én mindig az utcán szoktam beszerezni a tavaszi napokban, szokott ibolya-csokromat, egy külvárosi sárga háznál, nagyszakállú vén Miklós huszártól. Az káromkodik ott már hat esztendeje és virágokat árul. Valaha pingálta a virágokat, az emberi bőrre, a piros vér-virágokat.
Egy kicsit pálinkaszagúak ugyan az ibolyák eleinte, de később legyűri az illat a szagot, s semmi panaszom ellenük.
Mikor a kávéházba megyek, már akkor megvan a csokrom s rendesen elkergetem a fiút:
– Ne szemtelenkedj! Eredj innen!
– De kérem, ezek igazi ibolyák – mondja szelíd, szomorú hangon.
– Igaziak? Hát ezek nem igaziak a gomblyukamban?
– Azok az üvegházban nőttek és az meglátszik, megérzik rajtuk. De tessék megnézni ezt a csokrot.
Egy nagy, gyönyörűen készített ibolyabokréta volt az, mely mámorító illattal bírt.
– Tessék tenni rá! Az első igazi ibolyákra. Egy szám egy hatos.
– Hát kijátszatod? No, jól van, hát itt a hatos.
Azután sorba járta az asztalokat, melyeknél így estefelé többnyire nők ülnek mindenféle osztályból, – de kevés kivétellel liberális gondolkozásúak.
Eladta a jegyeit csakhamar s kihúzták a nyerő számot. Az én számom volt.
Odatipegett hozzám rongyos kabátkájában szánalomgerjesztő mosolyával s átnyújtotta a nyereményt.
Csakugyan pompás ibolyacsokor. Megér testvérek között is két forintot, de mit tegyek vele? Elküldeni nincs kinek, hát csak nem cipelhetem a kezemben, mint egy vőlegény.
– Hé, megállj csak, gyerek! Fogd ezt a csokrot s add oda annak, a nők és leányok között, amelyik neked legjobban tetszik.
– Aztán mit mondjak neki?
– Semmit, te szamár. Mondd, hogy egy úr küldi, aki az imént távozott. Csak azt akarom tudni, melyik a legszebb vagy hogy milyen az ízlésed. Ha jól teljesíted a dolgot, még egy hatost kapsz.
A fiú némi gondolkozás után elvállalta a megbízatást s gondolkodva s inkább bámész, mint szemtelen arccal állt meg a női asztaloknál láthatólag habozva némely helyen.
Kétszer-háromszor is végigjárta az egész fényes termet, homlokára le volt rajzolva a küzdelem és a belső tusa, hol egy szőke, hol egy másik barna arc előtt.
Valódi élvezettel néztem a kis rongyos fiút s mikor közel volt, megbiztattam:
– Csak, rajta, ne félj, egészen a saját ízlésedet kövesd, a fényes ruha után ne indulj, akit te találsz a legszebbnek.
Elindult újra, s még soká láttam ólálkodni és sompolyogni a dámák között, míg végre eluntam az egészet s egy újságot kezdtem olvasni.
Egyszerre felzavart vékony sipító hangja:
– Odaadtam már, kérem!
– Mi az ördögöt? Hja, igaz, a bokrétát. Nos, hát kinek adtad?
– Egy kis lánykának – szólt félénken és elsápadva.
– Hol ül?
– Ott az ajtóküszöbön a kassza mellett.
– Micsoda? Az ajtóküszöbön ül? Hát miféle lányka az? Hadd lássam csak.
Felálltam s az oszlophoz közeledtem, ahonnan oda lehetett látni a konyhához vezető ajtóra.
Egy picike lányka ült ott, fejecskéje kockás gyapjúkendőbe burkolva, mely derakán át volt kötve. Lábain a cipők rongyosak voltak, s az egyik ujj amint kinézett belőle, olyannak tűnt fel, mint valami rózsaszirom.
Az ibolyacsokor ott volt az ölében s örömragyogó arccal bámulta azt s kis kezeivel tapsolt neki.
Egészen közel léptem hozzá:
– Kitől kaptad ezt a csokrot, gyermekem?
– A bátyám adta nekem.
– Hát a te bátyád a virágárus gyerek?
–- Ő az én testvérbátyám és azért adta nekem a virágot, mert azt mondja, itt én vagyok a legszebb!
– Bizony te vagy, kicsikém.
Nevetve hagytam ott a gyereket.
Hát mégis van még testvéri szeretet….! – gondoltam magamban. – A gyerekek még érzik melegen azt igazán… Van hát, nem mese hát…
Van – fűzém odább gondolataimat –, ez egyik legszebb példája, de ez is olyan, amelyikről nem lehet tudni, nem-e csupán üzleti élelmesség, hogy az ibolyacsokrot még egyszer eladhassa a kis csavargó?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me