A TŐZSDÉN

Full text search

A TŐZSDÉN
Ámor már sokáig csintalankodott!
Minden istenek kimentek a divatból, nem sokat hederítettek rájuk az emberek, csak Ámor maradt, a kedves Ámor a mézbe mártott nyilával. Nagyon derék kis isten ő. Hurrá! Kis Ámor! Te voltál a legnagyszerűbb!
Voltál? Bizony! Láttad-e azt a jó húsban levő kis gyereket, mely úgy néz ki, mintha ikertestvéred lenne, de tudom, nem is rokonod, aki a levegőbe emeli az egyik lábát s maga is ott látszik függni röpülő pozitúrába helyezve kövér kezeit és lábacskáit.
Mert ez bizony a Merkur gyerek, aki szörnyen kiütött téged a nyeregből! Most már igazán egy az isten a annak neve: Merkur. Szervusz, kis Merkur!
Rózsaszin levélpapirokra rajzolták Ámort, mézeskalácsos szíveken grasszált, igazi szívekre lövöldözött, szerelmeseknek jelvénye volt. Merkur több, Merkur paloták homlokzatán tündöklik aranyos színben; ifjak, vének, kicsinyek, nagyok mind őhozzá imádkoznak. S Ámor is utána biceg, Ámor sem önálló már.
Valahányszor elmegyek a börze-épület előtt, mindig megnézem az új üdvözítőt a szögletek tornyocskáin, akiben a zsidók is, keresztények is hisznek. Én ugyan még sohasem fordultam hozzá, hanem respektussal én is viseltetem iránta.
Valóságos beláthatatlan misztérium előttem a börze. Titkait nem ismerem, a nem is fogom ismerni sohasem. Mindent meg lehet tanulni, de a börziáner nascitur.
Hallom a bódító hangzavart, ha arra megyek, az »Ich nehme, ich gebe«-t, látom a sajátszerű arcokat, amelyek igen csinosak a Munkácsy képén, itt azonban a kapzsiság és a szenvedélyek százalakú kinyomata riasztja el őket.
Vajon mi lehet a rostélyokon túl? Mikor szólal meg az idegreszkettető csengettyűhang – mely őnekik lélekharang? Elgondolkozom: micsoda szenvedély lehet az, mely a regényekből ösmert őrületes játékra ingerli őket? Hát nem elég jó már ezeknek a ferbli?… Mikor én nem ösmerek a világon valami tökéletesebbet ennél!
Egypárszor megmagyaráztattam magamnak, mi a börze, s azóta még kevesebbet tudok felőle. Anélkül halok már én meg.
Hanem néha, ha akarom, ha nem, mégis tanúja vagyok a Merkur-udvar cselédei között egy-egy polgári elmével is megérthető jelenetnek.
Ilyenbe ütköztem bele tegnap is a börzeépület előtt. Egy papírügynök találkozott egy gabonaügynökkel.
– Régen láttalak, Móric! – mondá a gabonaügynök a papírügynöknek; hadarva, mert ezek az emberek teljes életükben sietnek, még beszélni is sietnek.
– Elég nem szép tőled – szól az savanyú képet vágva s siralmasan csörgetve meg zsebében a rézpénzeit –, hogy már egy félév óta semmit sem kerestem tőled. Öt apró gyermekem van, Henrik… Öt apró gyerek és az asszony…
– Eredj! – mondá a gabonaügynök. – Elhagytalak! Nincs veled szerencsém! Még eddig mindig vesztettem rajtad!
A hangja szemrehányó volt, mint az indusoké, kik a házi bálványokat illetik panaszos szavakkal.
A párbeszéd elég érdekes volt arra, hogy megállásra bírjon. Meghúzódtam a kapu alatt.
– Isten áldjon meg! – szólt aztán Henrik úr a csarnoknak tartva.
– Hát igazán nem bízol meg semmivel. Majd megbánod… megbánod.
Henrik visszafordult e szavakra.
– Ej, lássuk hát. Mit javasolsz nekem? Hadd hallom.
A papírügynök megsimogatta fekete körszakállát, s az ég felé emelte szemeit nagy ájtatosan.
– Adj el azonnal száz hitelrészvényt! – indítványozá Móric.
– Andungod ez?
– Olyan tökéletes andung, mint a köszvény! A tagjaimat tördeli.
Henrik elgondolkozott s azután élénken kiáltá rá:
– Vedd ki a zsebedből az aprópénzedet s olvasd össze, pár-e vagy unpár?
– Unpár! – mondja a papírügynök.
– Nos, akkor eredj, siess be a börzére s végy nekem azonnal száz hitelrészvényt.
Móric szánakozólag csóválta fejét, hogy minek rohan erőszakosan a veszedelembe, hanem azért természetesen sietett eleget tenni a megbízásnak.
S másnap megvigyáztam, csakugyan fölment a hitelrészvények ára. Amiből az következik, hogy a peches ügynökökkel is lehet nyerni a börzén. Az egészből pedig az a tanulság vonandó le, hogy nem is olyan nagyon nehéz tudomány ez: ennél ugyan sokkal komplikáltabb, igaz, hogy jobb is – a ferbli.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me