II. Hoitsy és Bartók mint olaszok

Full text search

II. Hoitsy és Bartók mint olaszok
Hogy ezt a fejezetet megértse az olvasó, s ami fő, elhiggye, egészen elejéről kell kezdenem.
Fejér megyébe úgy jutottunk, hogy Zichy Jenőhöz mentünk ki, szombaton múlt egy hete, annak a szentiváni pusztájára, mely mintegy másfél órányira fekszik Fehérvártól.
Kellemes és sokoldalú út: mentünk vizen, szárazon, gyalog, gőzhajón, vasúton és tengelyen számos viszontagságok mellett.
Mindezen alkalmatosságok között azonban legtöbbet ért Zichynek a két négyes fogata, mely délben Székesfehérvárott várt.
De minthogy nem jöttünk el egyszerre mindnyájan, akiket várt, az egyik fogatot, a szebbiket, ott hagytuk a fehérvári indóháznál, hogy ha esetleg csakugyan megérkezik Bartók és Hoitsy az estefelé jövő gyorsvonattal, hozza azokat is Szentivánra.
És Hoitsyék meg is érkeztek. Hanem ennek a vonatnak volt egy másik nevezetessége is: rajta jött a fiumei polgármester Fehérvárra, akinek ünnepélyes fogadtatására nagy előkészületeket tettek kivált az iparosok, viszonzásul a fiumei vendégszeretetért.
Mi volt tehát természetesebb, minthogy a derék olasz polgármester, ki értesítve volt az ünnepélyességekről előre, előbb fog kiszállni a vonatról, mint a mi embereink, kik arról, hogy Fehérváron mi készül, semmit sem tudhatnak.
A polgármestert megéljenzi a tömeg. Ő hajlongani fog jobbról balra, azután beül a legdíszesebb ott álló ünnepi fogatba. A derék János kocsis ekkor közibe vág a felsallangozott négy pejnek, s megindul, mint a vihar, s elhozza a jámbor Ciottát Szentivánba. Ez tiszta dolog.
De mi történik Hoitsyékkal?
Hoitsyék egypár perccel később juthatván ki az indóházi udvarra, beszállnak a még megmaradt szerényebb kinézésű hintóba, s a város kocsisa elviszi őket a városháza elé, ahol nem tudom én, ki, olasz üdvözlő beszédet mond nekik.
Ezek tévedésből azt hiszik, hogy a vasút Triesztbe vitte őket, megijednek egy netaláni bombamerénylettől, s ijedtökben ők is olaszul kezdenek majd szónokolni. Mert a szükség nagy mester… nagy nyelvmester.
…Ilyenforma aggodalmakat rajzolt elénk eleven fantáziánk. Szíves házigazdánk minden percben kiszaladt a teraszra.
Végre feltűnt a négyes a láthatáron. Nem történt semmi baj. Nem cserélődött ki Hoitsy, se Bartók. Megérkeztek elevenen. Most már mindnyájan együtt vagyunk. Éljen a Haza!
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me