A T. HÁZBÓL [nov. 24.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [nov. 24.]
Ma sokan abban a hitben voltak, hogy szavazás lesz, ennélfogva nem jöttek be a Házba, mások ellenben éppen csak azért jöttek be, miért is egészen új fiziognómiája volt a teremnek.
De hát ez mind nem ért semmit. Okos ember mindjárt láthatta, hogy nem lesz szavazás. Mert Podmaniczky Frigyes nem volt ott.
Podmaniczky Frigyes ugyanis olyan, mint azokban a régen divatos időtmutogató kápolnákban a barát: ha eső lesz, kijön, ha eső nem lesz, behúzódik.
Egyszóval a barát még nem látható: szó nincs róla, hogy szavazzanak ma.
De azt mondja Pulszky is, aki ott virraszt a folyosón, hogy Szilágyit jött meghallgatni (gyöngéd vallomás), az pedig eltart vagy egy óráig, mert a Szilágyi eszének az a legkisebb mértéke.
Odabent a Házban Mezei szónokol lendületes pátosszal; hosszan beszél, s mint a jó muzsikus és az érzelmes poéta a saját vérével beszél, szemlátomást sorvad és öregszik, minden szó lelkéből szakad ki…
Az antiszemita érzelműek künn ülnek a folyosói padokon, minek csinálnának maguknak rossz vért, s csak néha kérdik egy-egy kijövőtől:
– Mi újság odabenn?
– Mezei iszik.
Megint jön Tibád Antal.
– Bevégezte már Mezei?
– Nem! Még csak a hatodik pohárnál van!
– Pedig szeretném már – jegyzi meg Pulszky, ha Szilágyira kerülne a sor.
– Hm! Annak is megvan a maga módja – eszeli ki Horváth Gyula. – Be kell csapolni a vízvezetéket!
Pulszky az antiszemitákat pirongatja, szokott szellemes modorában nagyokat hahotázva közbe:
– Mindenki híres valamiért. Engem az orrom tett nevezetessé. Ónodyt az Eszter vére. Szalayt a lellei bor, Horváth Gyulát a szentesi víz, Szilágyit a »fehér ló«, Beöthyt a »Kék macska«. A nevezetességét senki sem örökölte, csak Andrássy Tivadar az apjától. Hát nem is veszem tőletek rossznéven, ha az antiszemitizmust arra használjátok, hogy piedesztált csináltok magatoknak belőle. Iszen jó, jó, hát építsétek a piedesztált, de ne írjátok rá, hogy »Ezen hely berondítása tilos«.
Akkora tumultus gyűlt ott Pulszky körül, hogy a Prónayval arra sétálgató Tisza nem tudott elmenni a tömegtől.
– Adjatok, kérlek, helyet! A nagyméltóságú kormány nem tud elmenni.
– Oh, kérlek – nyugtatja meg Pulszkyt Tisza szerényen –, a kormány kis helyen elfér.
– Még kisebb helyen szeretnélek én benneteket – dörmögi magában az öregúr.
De ezt már nyilván Szilágyi helyett érezte és dünnyögte.
Végre mégis elállott Mezei magamagától, s Szilágyi következett. A mai nap renoméját ez a beszéd mentette meg, mert a többi mind apró portyázás és lándzsatörés volt, míg a Szilágyi beszéde nemcsak esemény, hanem a vitának váratlan fordulata. Azzal a határozattal kívánja elfogadtatni a mostani javaslatot, hogy a kormány a polgári házasságra nézve a korábbi határozatoknak eleget tegyen.
Szilágyi beszéde nagy hatást tett. Szépen is volt elmondva, és a közvetítő indítvány sokakat gondolkozóba ejtett a kormánypadokon is.
A folyosókon egyszerre elhalt a tréfás hangulat, s igazi kis konferenciák keletkeztek; a könnyebb vérűek legott rázendítették: »Igaza van, ez a helyes«, a kételkedőbbek azon tűnődtek: »Hova akart lőni?«
Hogy a mai ülés úgy fog kinézni az újságokban, mint egy lenyomtatott színdarab, dialógok és személyek sűrű egymásutánban változnak a színen, annak oka az elnök, aki egészen belezavarodott a sok »személyes kérdés«-be, s hagyván derűre-borúra megszólalni a tegnapi személyzetet, mordul összevont szemöldjeivel integetett szomorúan Keménynek, a tegnapi elnöknek, a legkedvesebb öregúrnak a Házban, hogy »látod, látod! ezeket mind a te elnökségedtől örököltem! Peches kezed van János!«
S ez a fékvesztett közbebeszélési viszketeg nőttön-nőtt, elannyira, hogy mikor Széll György az utolsó antiszemita (a többi már mind kiadta a mérgét) felállott, teljes lehetetlenség volt szóhoz jutnia a lármától és zsibongástól.
Elnök: (kétségbeesve) Ha így zajongnak a képviselő urak, nevenként fogom szólítani.
Ónody: (magyarázólag) Azaz aki itt beszélni akar, menjen ki.
Polónyi: (feltalálva magát) Széll György akar beszélni, hát ő menjen ki.
Fenyvessy: (elragadtatva) Ilyen viccet Shakespeare óta még nem mondtak.
Én is azzal a hittel zárom be a mai ülést.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me