[TÁVIRAT]

Full text search

[TÁVIRAT]
[júl. 21.]
Nyíregyháza, júl. 20. (A Pesti Hírlap saját tudósítójának távirata.) A mai tárgyalás iránt rendkívüli érdeklődés mutatkozott. Feszülten várta mindenki az Ónody–Szeyffert-ügy lebonyolítását.
A közvádló és a védők a tárgyalást megelőzőleg az elnökkel tanácskoztak a nyújtandó elégtétel módja iránt. Szeyffertnek utasítása volt a főügyésztől, hogy ha kellő elégtételt nem nyer, hagyja el azonnal Nyíregyházát; ő azonban kijelentette, hogy személyére nézve kész elmenni az engedékenység legszélső határáig és csak az állás sértett tekintélyének követel elégtételt.
Midőn elnök rosszalását kijelentette, Ónody jelen volt a tárgyalási teremben, és benn maradt a szünetig, azután eltávozott.
A tárgyalásnak különben is sok érdekes mozzanata volt. Ilyen volt különösen Hatalovszki esete, aki ma meghazudtolta eskü alatt tett múltkori vallomását, s ezért ellene hamis tanúzás miatt bűnvád rendeltetett el.
–Ugyanez a sors érte Vámosi Julcsát is.
A tiszaeszlári pör ez áldozatai valóban megérdemlik rokonszenvünket, mert mind a ketten meggondolatlanul bár, de nem rosszhiszeműleg cselekedtek. Funták annyira megindult sorsukon, hogy maga ajánlkozott őket védeni. Ami különben nem is lesz nagyon nehéz feladat, mert a büntető kódex értelmében nem büntetendő az, ki hamis vallomását visszavonta, mielőtt ellene följelentés történt vagy vallomásából másra kár háramlott volna.
A keresztény és zsidó tanúk közt. ma is heves jelenetek fejlődtek; nevezetesen midőn Vámosi Julcsát szembesítették Löwenthalnéval, ez utóbbi oly dühös lett, hogy Heumann kérte az elnököt, intse őt mérsékletre, nehogy összeverekedjenek; később meg Vámosiné és Weiszstein Háni ököllel fenyegették egymást, úgyhogy az elnöknek erélyesen kellett közbelépni lecsillapításukra.
Az »eszlári legújabb ügy« eddig még hivatalos megerősítést nem nyert; a bírósághoz ma egész estig semmiféle jelentés nem érkezett e tárgyban.
Holnap Farkas Gábor eszlári bíró kihallgatása következik, kinek állítólagos üzelmeit a védők annyiszor fölemlegették a tárgyalás folyamán, Eötvös erősen sarokba készül őt szorítani.
A mai budapesti lapok némelyikében rendkívüli intézkedésekről közlött hírek teljesen valótlanok. Sem a tárgyalási terem őrségét nem kettőztették meg, sem Szeyffert lakása előtt őr nem áll.
Most már alapos a remény, hogy a tárgyalás jövő héten véget ér, s talán július 30-án vagy 31-én az ítélet is ki lesz hirdethető.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me