A KOMA

Full text search

A KOMA
(Terézvárosi történet)
A Fortunában sokat nevetnek most egy érdekes bűneseten, ha ugyan bűnesetnek mondható. Annyi bizonyos, hogy eredeti oldaláról világítja meg a zsidó karaktert.
W. nevű, Király utcai szegénysorsú boltosnak gyermeke született, s a várandós eseménnyel szemben már rég meghívta K. Jakab nevű, Hajó utcai ismerősét komának azon esetre, ha a születendő gyermek fiú lenne.
Midőn az esemény végre bekövetkezett, tudatta azt ünnepélyes alakban K-val, mire aztán kitűzetett ama bizonyos szertartás napja, amikor is az a divat a zsidóknál, hogy a »keresztapa« viseli a lakoma költségeit. De ez csak a fiúgyermekeknél van. A leánygyermekekhez nem kell koma, se lakoma.
K. a legnagyobb készséggel ajánlkozott egy nagy lakomát csapni, mely 27 forintjába került.
A szertartás megtörtént, s igen vígan koccintgattak az ismerősek a született »fiúcska« jövendő szerencséjére. Hiszen ha a Jehova segíti, még főrendiházi tag is válhat belőle !
Éjféltájban szétoszolván a vendégek, a koma is kialudta otthon a mámort, és semmi rosszat nem gyanítva látott hozzá a rendes munkájához.
Harmadnap találkozik egy ismerősével, aki szintén résztvett a lakomán s az gúnyosan röhög a szeme közé:
– Hóbortos Jakab ! – így szólt. – Máskor nézd meg jobban a gyermeket, mielőtt a tárcádat kinyitnád.
Ez szöget ütött a fejébe s miután a többiek is bizonyos homályos célzásokkal kezdték csipkedni, egy sajátságos gondolata támadt s bosszút lihegve rohant W. komája házába.
A gyermek éppen a dajkája karján aludt, hirtelen elkapta onnan s fölbontván pólyáit, látta, hogy csúful rá van szedve. Az újszülött leányka vala. S a fiúgyermekeket illető szertartást csak maszkírozták előtte, hogy a lakomaköltség kikerüljön.
K. rögtön beadta a keresetet W. ellen csalás miatt a Fortunában.
A végtárgyalás e napokban lesz s igen mulatságosnak ígérkezik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me