III. Mindenféle honvédek

Full text search

III. Mindenféle honvédek
Hát nem is töröm rajta a fejem, hanem átmegyek a hatalmas Császár Bálinthoz, akit Bálint császárnak hínak a székelyföldön.
Őt is csak azért érintem ebben a kis cikkben, mert ő mutatta be nekem a városházán Gyárfás bácsit, a legöregebb honvédet.
Tisztes öregúr, már erősen megderesedett, aki nyugodtan, csendesen kaparász reggeltől estig a papíron a kis acélpennával. Micsoda, hát ilyen kicsinnyé zsugorodott volna össze harminchét év óta az a nagy acél, amely akkor villogott a kezében? Be másféle betűket lehetett azzal írni !
Csak egypár szót váltottam akkor a legöregebb honvéddel, úgyhogy nemsokára az arca is elmosódott emlékemből a sok új ismerős közt. Alig ösmertem rá, midőn másnap a bankett előtt hozzám lépked, egy fürge, fehérhajú aggastyánt hozva karonfogva.
– Nem igaz ám az, uram – mondá –, mintha én volnék a legöregebb honvéd. Ehol vagyon, ni, a legöregebb. Már a forradalomban is ötvenegy éves volt.
– Örülök – feleltem, kérdezősködni kezdve viselt dolgai felől. – Melyik csatában volt, kedves bátyám ?
– Bemmel jártam, instálom. Ahol ő nem volt, ott én se voltam.
– Kapott-e sebet ?
– Nem olvastam őket. De megvagynak, instálom, a bőrömön.
Egyenes tartású, magas alak volt, két kiálló nagy foggal, még a bokáját is összeütötte, mikor elvált tőlem, a kezemet keményen megszorítva.
De egy óra múlva a bankett közepe táján egyszerre csak betoppant a terembe, egy összetöpörödött alakot tuszkolva maga előtt.
Egyenesen felém tartott, sovány kicserzett arcán merő mosoly volt.
– Nem igaz ám az – kezdé már az ajtónál a kezével integetve –, nem én vagyok a legöregebb honvéd. Itt van Molnár bácsi. Ez a legöregebb honvéd !
Azzal is beszédbe eredtem. De annak a szaván bajos volt eligazodni. Mert őelőtte már a napóleoni hadjáratok is összefolytak a magyar csatákkal. Azokat hallotta, emezeket csinálta. De az esze már nem úgy járt, hogy külön bírta volna választani őket. Napóleont kergette-e meg vagy Rabutint ? Ki az ördög emlékeznék minden csip-csup históriára ?
– Téved maga bátya… – szóltam közbe néhányszor – nem lehetett az úgy…
– De bizony… hüm… Vagy hogy mégsem úgy volt – motyogta, a ráncos homlokát simogatva kiaszott, vékony ujjaival –, hogy is csak? Bizony lehetséges, hogy tévedtem. Nem tesz semmit, uram. Majd megkérdezem valami öregebb fickótul.
– Mit ? Hát van még öregebb honvéd magánál?
Egykedvűen vont vállat:
– Hát csak tanálkozik, instálom, mindenféle. Soká él a székely, ha hagyják.
– Igaz biz – feleltem –, most már a fiatal honvéd a nagyobb ritkaság.
– Vagyon az is bőven. Amott ülnek ni a második asztalnál különfélék. Válogathatna még itt őkeme, ha bejönne, s ha még egyszer üzenni akarna.
S hamisan kacsintott a fehérpillás szemeivel ama asztal felé, ahol csupa régi honvédek ültek vidáman, barátságosan koccintgatva. Egy veszekedő, zajos szavukat sem hallani.
Furcsa ! Úgy látszik, nem járnak a budapesti honvédgyűlésekre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me