A T. HÁZBÓL [dec. 13.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [dec. 13.]
Olay Szilárd megállt a jegyzői pulpitusok előtt. – Kérem azt az izét.
Ki sem mondta mit, Rakovszky kitalálta. Némán nyújtotta át neki az interpellációs könyvet.
S Olay Szilárd némán jegyezte be interpellációját a mai napra a rossz pénzügyi helyzetről.
Finom pelyhekben szitált a hó. Összezsugorodva csüggött alá a nemzeti zászló az országház fedelén. Pirosra mart képpel gyülekeztek a képviselők, s hóborított kabátokkal, mert csak kevesen járnak már kocsin. (S még kevesebben fognak, ha az ötéves mandátum üt be.) Mert mint Szilágyi Dezső mondá az ő stílusában: »a választási visszaélések motívumainak összessége még inkább szaporodni fog«, ami magyarul annyit jelent, hogy még több bort isznak ezentúl a választók.
Gosztonyi Sándor volt az első szónok, akit Ugron követett.
Gosztonyi Sándor már egyszer föl volt iratkozva, valamint Ugron is. Ugron kitörültette magát, amire azt mondta Gosztonyi:
»No, akkor én sem beszélek«, és ő is letörültette magát. Soha még ennél rejtélyesebb találós mese elő nem fordult. A Ház filozófus elméi mai napig sem bírták kitalálni, hogy miért nem beszél akkor Gosztonyi. Hiszen az Ugron közelsége, akár előtte, akár utána, csak árthat neki. De ha ő mégsem beszél Ugron nélkül !…
Végre teljességgel nem volt más megoldás, mint hogy Ugron Gábor is beszéljen.
Beszélt is, mégpedig szikrázó szellemmel, azzal a tűzzel, mely csak neki sajátja. Ugron ma a legfényesebb tehetség a szélsőbalon, vele csak Eötvös Károly versenyezhetne, ha ott volna. Pompás eleven színekkel festette a léha kort. Ő is megbotránkozott a Kuncz »csőcselék« kifejezésén, s tiltakozott: hogy a nép nem csőcselék.
– De az csak csőcselék volt – mondá neki később Vadnai Károly a folyosón –, amelyik Cegléden meghajigált ?
Utána Horvát Boldizsár kezdett beszélni. Ünnep a Házban, ha az ősz vezér megszólal. Az ősz vezér, akinek nincsen tábora. Nem uralkodik ő a voksokon, de uralkodik a szíveken. Lágy hangjával, mely andalítóan csendül, s magával visz, hogy a szempilláink látszanak leragadni (de nem úgy, mint a Keglevich István beszéde alatt), végigjátszik az emberi érzelmek minden húrján: fölemel, elszomorít, a remény egy-egy odahajított sugarával megvigasztal, jóslatszerű ihletségével megdöbbent, úgyszólván kiszellőzteti az emberi elméket, melyek megteltek a prókátor-szónokok salakos argumentumaival.
De míg ő az elméket szellőztette, azalatt a terem megtelt mindenféle gőzökkel. A füst betódult a folyosóról. Terhes lett a levegő, és ráfeküdt a képviselői tüdőkre. A hármas ablak felülről befedve hóval, vékonyan adta a fényt. Az ólmos, nehéz levegő piszkos lilaszín kévékben gomolygott. Szürkület lett a Házban. Alig lehetett felismerni az arcokat. Az elnöki katedrát teljesen elfedték a párák. A csengettyű hangja megtompult. A száraz, görcsös köhécselések megindultak, s ha harminc torok egyszerre köhögni kezd, az valami borzasztó hang mely a föld alól látszik előhuhogni nagy szörcsögéssel. A karzatajtók hasadékain át, mintha vékony, de szélespengéjű pallosok ereszkednének le, s metszenék élesen az arcokat.
Kivált Keglevich beszéde alatt lett tűrhetetlen a Ház atmoszférája. Hanem az a körülmény meglehetősen megnyugtatta az embereket, hogy Tisza Lajos gróf sietve kiment. Bizonyosan megy fölépíteni az új Házat.
Az elnök már a saját tintatartóját sem látta, s addig hadonászott a csengettyűvel, míg feldöntötte.
A fekete folyadék szétfolyt, szeszélyes mappát rajzolva az elnöki asztalon. Nagy volt a rémület. Nosza kapkodjátok el az iratokat ! Fiaim, Ábrányi ! Jézus Mária, hamar a kérvényeket ! Jaj, nincs-e itt valahol a köztörvényhatóságokról szóló javaslat ! Mert ha az be talál piszkolódni, s tönkremegy, azt többé élő ember olyan jól meg nem csinálja!…
Az írásokban nem esett semmi kár ! Hanem már most mit csináljunk a folyton terjedő tinta-tengerrel ?
Van erre valami intézkedés a házszabályokban ? Nincs.
– Tegyük meg azt a beszédet nagy beszédnek ! – indítványozta az egyik jegyző.
– Hogyan ?
– Csináljunk utána ötpercnyi szünetet, a kedélyek lecsillapodására. De tulajdonképpen azért, hogy azalatt a cselédek felmoshassák a tintát.
Meg is lett az ötpercnyi szünet.
*
Az utolsó szó, mint majd mindég, ma is a miniszterelnöké volt. Ő mindennap legyűri ellenfeleit, hogy soha le ne feküdhessenek diadalaik emlékével.
Már két óra felé járt a Ház óramutatója, mikor Enyedi Lukács (a függetlenségi párt egyik kiváló új alakja), felkelt feketébe öltözve s egy nekrológ-interpellációban érzékenyen elbúcsúztatta Tolnay Lajost.
A mamelukok elborult homlokokkal hallgatták a jeles szakember érdemeit, s úgy tettek, mintha szomorkodnának, aztán kitódultak a folyosóra gratulálni az új vasútigazgatónak, s úgy tettek mintha örülnének.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me