A TÍZFORINTOS FIÚ

Full text search

A TÍZFORINTOS FIÚ
(Vidéki zsidó-történet)
A rabbi ajtajában egy csecsemőt találtak reggel. Fiúcska volt, mosolygós kék szemű. Szegényes kanavász dunyhácskába volt betakarva s vedlett horgolt főkötő a fején. A háznál lakó öregasszonyok nyomban összeröffentek a leletre és azt találták, hogy a kisfiú legfeljebb tegnap születhetett.
A babonás zsidóasszonyok ájtatosan összetették a kezeiket:
– Ebből a fiúból lesz a szent rabbi, aki a zsidó népet a legmagasabb polcra emeli a világ összes nemzetei közt.
És ezzel rögtön felköltötték a zsidó papot:
– Megérkezett, uram, küszöbödhöz a szent rabbi, aki a zsidó népet megváltja.
A rabbi felöltözött és mikor látta, hogy a szent rabbi még csak egynapos, azt találta, hogy még nagyon korán érkezett: menjen el még vagy harminc esztendőre valahová és akkor érkezzék meg hozzá.
Jelentette hát a dolgot a városi kapitánynak, akit Czapek Jánosnak neveztek.
Czapek János úr igen leleményes ember volt, és megparancsolta a darabantnak, hogy hívja össze a városból a legöregebb harminc asszonyt.
Nosza volt ezzel baj. Az egész városban egyetlen asszony sem vállalta, hogy ő benne volna a harminc legöregebb közt. Utoljára is csak tizet bírt valahogy nagynehezen összeterelni a városi darabont.
Annak a tíznek aztán előadta Czapek János úr, hogy egy kitett gyereket találtak a rabbi ajtajában, aki orvosi vélemény szerint legfeljebb egynapos, nem tudnák-e megmondani, vajon kié lehet a gyerek?
Dehogyisnem tudnák. A tíz öregasszony rögtön elszámlálta, kik vannak és voltak a városban olyan állapotban. A felsősorú Garab Jánosné, továbbad Kukláné, Kohn Markusné, azonképp Bárkonyi Józsefné lányostul, Krapulicsné, özvegy Mracsákné, Kibadiné, Stern Ignácnak a szakácsnéja, Turóczy Mátyásnak a gazdaasszonya, Kormos Bálintné, Kukaczi Pistának a sógornéja, Lőwyné, Bocskor Samuné, Krupaticzky Kata, Mónyi Istvánné, Schönfeld Jakabné – de az ördög győzné valamennyit elszámlálni.
Azazhogy ők győzték és az ügyes rendőrök, az így kivett lajstrom segítségével rövid huszonnégy óra alatt kinyomozták, hogy a gyerek Lőwy Dávidnéé. S kisült az előnyomozatból, hogy este született és mindjárt hajnalban felpakolta a rongyszedő Lőwy Dávid a köpenyege alá és letette a rabbi küszöbére.
A kapitány megidéztette Lőwyt, a rabbit, a zsidóasszonyokat, akik a leletnél jelen voltak és a következő kérdést intézte a rongyos kinézésű apához, kinek sovány arcáról nem hiányzott a ravaszság kinyomata.
– Ön kitette a gyermekét?
– Nem tettem ki, kérem alássan, csak elvittem a maga helyére – védekezik Lőwy becsületes jámbor arccal.
– Mit beszél ön itt össze-vissza? A maga helyére vitte a gyermeket… idegen küszöbre.
– Én ismerem a vallást, kérem alássan. Én a vallás szerint cselekedtem.
– Ön félrebeszél, Lőwy.
– Nagyon jól tudom, mit beszélek. Tessék tekintetbe venni, tekintetes főkapitány úr, hogy ez a fiú az én elsőszülött fiam.
– Hiszen szépen megbecsülte az elsőszülött fiát.
– Hja, a kötelesség, kérem alássan. Fájt nekem a kötelesség, de hiába… Én vallásos ember vagyok.
Czapek János kapitány úr dühbe jött:
– Ejnye, gizon-gazon embere! Azt hiszi, hogy én bolond vagyok, akit ilyen beszédekkel lehet tartani. Beszéljen okosan vagy mindjárt vasra veretem.
– Nem beszélhetek másképp, könyörgöm alássan, csak úgy, ahogy van. Mert nálunk zsidóknál az a szokás a keresztelőben, hogy az ember elhívatja a papot és a rokonokat, akiket megvendégel, és úgy vétetik a dolog, hogy az elsőszülött fiú a papé. Hisz itt van a rabbi, megmondhatja.
– Ez úgy van, kapitány úr – bizonyítá a rabbi –, de ez csak szimbólum, ez csak forma.
– Akkor aztán az a szokás, hogy az apa lefizet a papnak egy bizonyos pénzösszeget, az ilyen magamforma, szegény zsidó tíz forintot, és ezzel megváltja a paptól a gyereket. Úgy van mondva. Igaz-e, bizonyíthatja a rabbi úr.
– Ez is igaz.
– No, hát ezt beszélem én, kérem alássan. Nekem nem volt meg tegnap a tíz forintom, hát gondoltam magamban, a gyereket nem bírom megváltani a paptól, ennélfogva az övé. Ha pedig az övé, akkor minek tartom magamnál, elviszem neki. Hát nem volt nekem igazam, könyörgöm alássan, főkapitány úr?
A főkapitány elnevette magát.
– Maga nagy gazember, Lőwy. De nem tagadom, hogy igaza volt, ha ilyen a vallásuk.
Ilyen kedélyes véget ért a gyermekkitevési ügy – mint nekünk levelezőnk írja.
Kár, hogy hozzáteszi azt is, hogy a kapitány ítélete fölött városszerte általános a megbotránkozás, mert Czapek János úr egészen jól fogta fel a dolgot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me