A T. HÁZBÓL [máj. 25.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [máj. 25.]
Az óriási ablak csak úgy önti felülről a tündöklő verőfényt. A nap tányérja odadől sugaraival a habarékpártra, mintha egy arany szövésű lepedőt terítene végig a padjaikon. A kopasz képviselői fejek szinte persegni látszanak: az izzadtságszag hasonló a parmazánsajt illatához, kellemetlenül csavarja az orrokat.
Nehéz sorsa van most a szegény Abonyi Emilnek, aki a zárszámadásokat referálja. Különben csinos kiállítású előadó. Szebb Tischlernél és jobb szónok Münnich Aurélnál – de nem szőkébb Dárdai Sándornál. A szőkeségben páratlanul áll Dárdai.
Orbán Balázs, Thaly, öreg Madarász és Almássy (mindnyájan a Momus gyermekei) a katonai karhatalomra a választásoknál nem szavazzák meg a költségeket. S ennek kapcsában tarka választási élményekkel mulattatják a Házat.
Olyan meleget még Afrika sem produkál, ami őket visszatartsa.
Mire elunja őket hallgatni Tisza Kálmán és megígéri, hogy a jövő ülésszakban beterjeszti a választási visszaélésekről szóló javaslatot.
– Hát ki akarja ezt? – kiáltja egy ijedt hang a baloldalról s zajos derültség kél nyomában.
Dacára a roppant hőségnek a karzat majdnem tele van, a képviselői padok is népesek, a folyosó eleven és kíváncsi. Két »pičce resistance« is van. Az egyik a mármarosi kérvény, a másik a Tisza válasza a Jansky-ügyben.
Csernátony a nagy melegtől lankadtan ül egy sarokban s annyira beleélte magát madarai természetébe, hogy erdő után sóhajtozik. Nagyokat hunyorgat Prileszky Tádé s elgondolkozik az ő tegnapelőtti beszéde fölött: »Hm, derekasan odamondogattam a kormánynak« (mert ő annyira hű és rendíthetlen, hogy ellenzékinek hiszi még a legmamelukabb beszédjeit is). Helfy panaszokkal tölti be a levegőt, hogy már két éjjel nem hagyják aludni a reporterek, akik a Kossuth hogylétét jönnek tudakolni éjjelente. (Hja, úgy van az, aki egy száműzött kormányzónak a hopmestere.) Fabiny ruganyos léptekkel jár fel s alá és ösmerkedik. Herman Ottó egy darab sótalan mármarosi kenyeret szorongat a kezében. Beöthy Algernon kegyes egyházi célokra gyűjt egy menkő ívvel.
Az elnöki szoba tájékán két góbé nézdegél kandi szemmel, Tisza Kálmánt szeretnék látni. Kérdezgetik fűtől, fától, melyik az?
– Bent van most a teremben.
– Mikor jön ki?
– Majd ha megadja a választ a Hentzi-ügyben.
– Az ám – vág közbe élénken az egyik székely. – Ott voltunk tegnap mi is a csataránál, és ott már láttuk is Tisza Kálmánt, csak azt nem tudjuk, melyik volt.
– Nem igen volt az ott – jegyzi meg nekik Baranyi Ödön.
– De ott volt. Bizonyosan ott volt, azt beszélték, csakhogy diáknak öltözve.
Ezalatt bent a kérvények folytak s nehány jelentéktelen, gyosan leőrölt petíció után jött a mármarosi ügy.
Kricsfalussy Vince szólalt fel legelsőben; szőke körszakállas, rokonszenves fiatal férfi, akinek gyenge ugyan a hangja, de világos, meggyőző és tömör az előadása. Ízléssel tudja használni a gúnyt. Nagy vehemenciával és ügyesen támadta Urányi Imre is a szegény Hermant, kinek csakugyan kár volt Mármarosba mennie.
Ez egy rosszul sikerült kaland.
Hiába mondott beszédet, még a saját pártját sem bírta átmelegíteni, hiába mutogatta a sótalan mármarosi kenyeret, abban még Cselkó Ignác sem hitt:
– Mármarosban ne lenne só? Az csak annyi – mondá –, mintha én olyan kenyeret mutogatnék otthonról, amibe zab nincs.
Elfogadtatván a kérvényi bizottság indítványa, a villamos csengettyű sikongatva hívta össze a nagy méhköpű összes népességét.
– Tisza fog válaszolni.
Síri csönd lőn. A miniszterelnök, aki sokkal csinosabb lett mióta lenyiratkozott, kigombolta szürke kabátját s kivett a zsebéből egy iratot.
Elmondta, mik voltak a hozzáintézett kérdések s milyen adatokat kapott ő azokra a katonáktól s aztán leolvasta az egészet arról a papirosról.
A lehangoltság kínos érzete fogta el a kedélyeket, míg a hivatalos mentegetőzés tartott.
A miniszterelnök lágyan bele is szőtte »azt mondják«, »ők mondják« (és a jobb válla megrándult kissé), hanem mikor azután az következett, amivel ő toldja meg a »katonák« bevallását, kedvetlen, bágyadt hangja mintha megacélosodnék, ércesen méltósággal csengett a teremben: »az eljárást tapintatlannak és helytelennek tartom«.
Minden szemben megcsillant valami abból a régesrégi fényből – s egy hatalmas »helyeslés« rázkódtatta meg a falakat.
Helyeslés jobbról, balról, középről. Lázasan hömpölygő szűnni nem akaró fönséges moraj; a megsimítgatott oroszlán mormogása.
Hiába néztünk körül, nem volt már itt se jobboldal, se baloldal, hanem odabent ült az egész nemzet.
S a piros országcímer úgy fénylett, úgy nevetett az elnök feje fölött…
És Tisza még tovább tudta fokozni ezt a hatást.
Egypár önérzetes, büszke szó következett még, mely felvillanyozta az egész Házat.
S mindebben nem volt semmi pátosz, semmi színészi. A miniszterelnök egyszerűen, nemesen, méltóságteljes mérséklettel mondta el ezt a választ – a kötelességérzetnek ugyanazon tetszelgéstől ment hangján, mellyel a kellemetlen válaszokat szokta elmondani.
– A póthitelnek a felét lefaragta ma! – kiáltá elragadtatva egy ellenzéki képviselő.
Mikor ülés után a kocsijába lépett gróf Tisza Lajossal, a künn az utcán várakozó karzat (mely a Herman-féle mármarosi számítás szerint – néhány ezer főből állhatott) élénken megéljenezte a miniszterelnököt.
A képviselők pedig kevélyen fölcsapott kalapokkal oszlottak szét s mondogatták nagy önérzettel:
– Teringette, mégiscsak parlament ez a parlament!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me