MILYENEK A RÉSZLETES VITÁK?

Full text search

MILYENEK A RÉSZLETES VITÁK?
Semmi sem lehet izgalmasabb a szakminiszterre nézve, mint a részletes vita, ahol minduntalan más-más vidékre ragadtatik s ha egy pozícióból győztesen veri ki az ellenfélt, nyomban és szakadatlanul jönnek új és új pozíciók.
De a hallgatóra unalmas. Mire már érteni kezdi a szenderítő zsivajból kibontakozó felszólalást, akkorra rendesen más tárgyra ugranak át. Nincs ideje átmelegednie a témától.
Még csak egyes szónokok lehetnének érdekesek.
De ezek is kevésbé most, mint egyébkor. Mert a részleteknél egész pongyolán lépnek ki a síkra. Pedig a szónokok nagy részét az ünnepélyes kosztümjök teszi.
Aztán aki úgy ösmeri már őket mint én, annak meglohad a kíváncsisága.
Ugron minden beszédjébe behoz egy arab regét, az öreg Pulszky egy olasz anekdottát, Veszter egy régebbi saját beszédjét. Még a legújabb eszközökkel Grünwald dolgozik: ő egy-egy burkus történetet sző a beszédjeibe.
De ha a miniszternek izgalmas, a hallgatónak unalmas a részletes vita, annál kéjesebb sport az egyes képviselőknek. De csak a nem mamelukoknak (mert ezek között ritkák a Schnellsiedler Károlyok). Az ellenzéki képviselők ilyenkor az egyes paragrafusoknak dőlnek és itt most már ki-ki a saját szakállára harcol.
Kigondol valami különlegességet (olyat, ami senkinek se jusson eszébe), aztán helyrajzi fekvést keres ki számára valamelyik paragrafusban: egyszóval indítványoz, pótol, módosít, törül.
Ez az a tér, ahol mindenki vezér lehet. S valódi lelki gyönyörűség, amint sorba felkelnek a módosító után pártjának szónokai, hangoztatván beszédjük végén: »egyébiránt pártolom Pityi Pál t. képviselőtársam módosítványát«.
Nagynevű férfiak, országos kitűnőségek s mégis mind az ő bölcsessége után kullognak. Ha ő nem szólt volna – ez mind nem lenne… Hogy fogják ezt a sok beszédet falni otthon a malom alatt!
Hát nem elég szép eredmény már így is? Pedig ez csak a legrosszabb eset.
Mert hátha még körösztül is megy az indítvány? A miniszter szórakozott, lehet elnézi, vagy egy engedékeny pillanata kérkedhetik: koncedál.
S megvan a nagy dicsőség. Egész holta napjáig emlegetheti: »Behoztam ezt vagy azt a törvénykönyvbe.«
Igaz, hogy néha csak egy »és« vagy egy »vagy« szócska (legjobb is az ilyennel próbálni szerencsét), amely édeskeveset lódít akár erre, akár arra – de csak itt fent, mert otthon aztán akkorára nő meg annak a fontossága, hogy az egész törvényt az teszi tűrhetővé.
Ezért van a nagy tarlózási hajsza a részleteknél.
Megvan az emberekben az alkotni vágyás! Némely képviselőnek (Lázár Ádám a mester az ilyenekben) hét-nyolc indítványa is van s úgy ereszti útnak valamennyit, mint a lutriszámokat szokás: »hátha beüt valamelyik«.
*
Nagyjában minden részletes vitának ez a sajátszerű módosítási tolongás a karaktere a sok paragrafusú javaslatoknál.
De hogy valamit szóljunk a mai napról is (ámbár fölösleges), legérdekesebb volt Pulszky Ágost, ki Grünwald Béla ellen adta ki a. mérgét, egy különben sikerült beszédben veszedelmesnek állítván a Grünwald tanait s kikelve a benyújtott határozati javaslat ellen, mely szerint terjesszen be a kormány törvényjavaslatot a közigazgatási bíróságról.
A szélsőbal ellenszenvesen zsibongott. Néhányszor közbezúgtak: »Eláll, eláll!«
Ám az egy csöppet sem zsenírozta Pulszkyt, merészen és nagy hévvel támadott s frakciónak nevezte a habarékpártot kicsinylő hangon.
– De kérlek – mondák panaszkodva a hajdani elvtársai, mikor leült –, hogy mersz te bennünket frakciónak nevezni, mikor tudod, hogy mi hatvanan vagyunk?
– Éppen azért – felelte fitymáló mozdulattal a középső Pulszky.
– De hát ti hányan vagytok?
Büszkén a mellére ütött:
– Én… meg a Dezső. Ketten!
Azután hozzátette:
– És ennél a kérdésnél isten tudja még hányan.
Nemsokára eldőlt, mert felállott Tisza és ő maga is elfogadta a Grünwald eközben megszelídített határozati javaslatát, minélfogva (Szilágyi nem lévén bent a teremben) Pulszky Ágost egyes-egyedül maradt szemben a parlamenti frakciókkal.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me