A T. HÁZBÓL [okt. 12.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [okt. 12.]
A mai ülés Münnich Auréllal kezdődött és Polónyi Gézával végződött. Mint a dió két kemény héja közt, most is közbül volt az élvezhető mag.
Münnich Aurél beszédénél még kevesen és a Polónyiénál már kevesen voltak. Azért hát röviden napirendre térünk felettük.
Münnichen (aki különben elég logikus volt s több figyelemre méltó érvet hozott fel) nagyon meglátszott, hogy már volt udvari ebéden.
Polónyi pedig megint azt a benyomást tette, amit mindég – hogy: »istenem, istenem, de nagyon szereti ez az ember a hazát«.
Nagy tűzzel beszélt, zsírtól csepegő hangja bömbölve hasogatta a levegőt úgy, hogy az ideges Péchy Tamás közbeszólt:
– Méltóztassék hidegebbnek lenni egy kicsit.
De Polónyi még csak melegebb lett ettől s végigklavírozott a népszónoki iskola minden futamán, tanácsolt, bőszített, érzékenyített, fenyegetődzött, siránkozott és jósolt. (Ebből a hat ingredienciából áll egy akkurátus szélsőbaloldali beszéd.)
Azt jósolta, hogy magyar születésű közös hadügyminiszter sohase lesz.
Amivel teljesen sikerült elbúsítania – Münnich Aurélt.
E két beszéd alatt eleven képet tárt a folyosó. Sok téma volt a megbeszélésre.
Odakünn az a fekete zászló… Megint egy áldozat. Egy ama sok közül, aki számozatlan fiákeren siet – a halál révébe.
Az egész szélsőbal párton megtetszik, hogy ma halottjuk van. De még aggodalmasabb arccal jár-kél a folyosón gróf Tisza Lajos s panaszolja a szegedi kolerát. Neki huszonöt halottja van ma.
Az öreg Pulszky figyelmezteti a képviselőket titokzatos hunyorgatásokkal:
– Guszti beszélni fog.
A folyosó vidékein véres párbajok készülődnek. Hentaller megálmodta az éjjel a keletkezendő konfliktusokat és már reggel beérkezett. Gyulai Pál is beállított egy kis eszmecserére. Nyilván a Jókai kassai beszédjét jött szidni.
Legott körülötte gyűlnek az írók: Vadnai, Ábrányi és Horváth Gyula, mely utóbbi nem győzi fogadni a bókokat a »Partikularizmus« miatt. Rossz jel, hogy Gyulai megdicsér egy könyvet.
(Nota bene, e sorok írójának nem illik sem megdicsérni, sem lerántani, noha az utóbbira volna kedvem, mert nekem ajánlván a könyvet, körülbelül olyanforma alakot faragott belőlem az olvasói előtt, minő egy Sugár úti házon az a vékony dongájú kőszobor a kapu alatt, melyet úgy helyezett oda görnyedezőnek az építőmester, mintha az tartaná a házat… De a ház olyan nagy és az ember olyan kicsiny, hogy senki sem hiszi, mintha az tartana valamit.
Ez a helyzet. Azonban…)
Ejnye, nem lehet folytatni, zeng a csengettyű odabent. Ez Apponyi Albertet jelenti. Egy név, amely egyszerre kisöpri a folyosót.
Majd hát máskor beszélek a »Partikularizmus«-ról. Most csak hadd beszéljen Apponyi.
Nagy figyelemmel hallgatta az egész Ház, hát még a karzat, mely csak úgy görnyedt a tömérdek asszonytól, leánytól. Ez az Apponyi mindig csinál egy-egy jó napot Odescalchy Gyulának. A herceg fent ült a kakasülőn és ragyogott az arca.
De ma Apponyinak is jó napja volt. Egyik legfényesebb szónoki diadalát aratta. Igazi nagy beszéd volt a mai. Olyan, aminőket az angol gyűjteményekben szokott olvasni az ember a mesterszónokoktól. Az igazság nemes hangján szólott oly művészettel, oly erővel és átlátszó világossággal, hogy az egész Ház szemei kárlátó érdeklődéssel csüggtek – Szilágyi Dezsőn.
Csernátony Lajos később jött be a tanácsterembe éppen a monumentális beszéd végére, mikor Apponyi leült.
– Remekül beszélt! – mondja egy föllelkesült szomszédja.
– Tudom – felelte Csernátony meggyőződéssel.
– Honnan tudnád?
– Abból, hogy olyan elkényszeredve éljenezik a túloldalon.
Valóban alig hangzott egy-két éljen. Pedig most nem a pártember beszélt; egy sokkal magasabb, sokkal épebb hang volt ez, a hazaszeretet és az államférfiúi látástól megtisztulva. Bátran tapsolhatott volna az egész Ház.
Apponyi után Pulszky Ágoston beszélt, a kormánypárt álláspontjáról okosan és tapintatosan, majd Helfy Ignác bocsátkozott a királyi kézirat bírálgatásába és kisütötte Tisza Kálmánra, hogy »rossz stiliszta«.
Az idő már két óra felé járt, mikor Tisza kezdett szólani. Éppen olyan eleven és végtelenül ügyes volt, mint a múlt ülésen.
De hisz erről szinte fölösleges beszélni. Tiszát már jól ismeri a közönség, amióta olyan szépen méltatta tehetségeit Kemény Gábor a beszámoló beszédjében.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me