A FEHÉR VÁROS

Full text search

A FEHÉR VÁROS
(Amerikai fotográfia)
A muszka be nem jön talán, de a muszka világ bejött.
Az egész város fehér és tündöklő. Egy lepedővel van letakarva minden. Madartávlatról nézve az egyszínű tájékot, a fehér házfedeleket, fehér utcákat, egy óriás sima fehér lappá folynak össze a háztömbök. Nem látni a tornyok csillogó bádogját, a házfedelek különféleségét.
Csak egyetlen piszkos szalag fut végig a láthatáron: a Duna; máskor ezüst volt, most rézkatlan színű.
De ki az ördög nézné most Budapestet madártávlatból; még a madár is szívesen beállna most embernek, aki a kemence mellett melegedhetik.
Nemhogy madártávlatból, de sehogy sem lehet most nézni. Mert a szél telefújja az ember szemét, részint azzal a hóval, amit az utcákról fölragad, részint azzal, ami most esik. Mert hol szitál rézsuntosan, hol játszi pajkossággal röpköd csatacsillag képében, hol andalogva pilinkál finom pehellyé morzsolódva a levegőben.
Egész hóboglyák emelkednek az utcákon, tegnapi, tegnapelőtti és múltheti rétegekkel. Az utcák végében átmetszések történtek, hogy a publikum járhasson. Csörgő szánok siklanak végig a hóhegyek közt.
A hideg éles, metsző; zúzmara fedi a bajuszokat, a szél süvít, s csapkodja a nyitott kapukat, lóbázza, feszegeti a cégtáblákat, s hab helyett havat ver a borbélyműhelyek cintányérjaira.
Érdekes kép. A hófehérke regéjébe való. (De nem hiszem, hogy annak az előadatására készülne a köztisztasági hivatal.) Néhol valóságosan megakadt a közlekedés, a kocsik összetorlódtak, s van András bácsinak elég dolga, míg helyreállítja a »rönd«-et.
– Minek esik annyi! – ez az ő véleménye, s ebben fogóznak meg az illetékes közegek is.
Az utcák néptelenek ilyenkor, éppen mint Halmas-Szentbogárdon. Minden megszűnt. A boltok nyitva állnak, de vevő nincs. Aki csak teheti, ki nem mozdul a lakásából, mert a gondozatlan járdákon térdig hóban kell járnia; az még jó, ahol nem gondozzák, de az a veszedelmes, ahol gondozzák, mert olyan felületesen takarítják el, hogy a megfagyott olvadékban okvetlenül el kell az embernek esnie.
– Mekkora hó! – kiáltja az idegen, ha a vasúton idáig bírt eljutni.
– Ez még semmi! – kiáltom én. – De majd mekkora lesz a városi költségvetésben!
*
Bátran idejöhetne most Verescsagin orosz képeket festeni.
Láthatná ezt a fehér világot… Hogy ugrál a csikorgó hidegben, hogy emelgeti lábát dideregve, a börze felett, a kis Merkur. Milyen fehér lett. Fázik szegény. No, de egy kicsit mégis nagyon ugrál…
Petőfi köpenyege is csupa hó. No, hát mégis eljutottál Szibériába, jó poéta; csak egy kicsit antidatálta a becsületes Manasses.
Szinte megérthetővé váltál pillanatnyira.
Most már hallom, hogy mit kiáltasz:
– Seprőt magyarok, seprőt! (Azt aztán nyílt kérdésnek hagynám, hogy a havat kell-e elseperni előbb vagy más valamit?)
A nagy havazás (már évek óta nem emlékeznek az emberek ilyenre) sok mindent megváltoztatott.
A béke fehér színével borította be a távirda drótokat, de ezek azért makacsul viszik a háborús híreket; legelőbb engedtek a természet hatalmi erejének a kofák, e gyöngéd lények, akiknek sátrai egyszerre eltűntek a föld színéről: utánuk meghódoltak a komfortábli kocsisok, akik egy ló helyett most már kettőt fognak be.
Azután a hordárok hagyták oda »posztjaikat«. Az okosabb enged. Meleg pálinkamérések ablakaiból lesik a »megbízatásokat«. Azután az újságírók adták meg magukat, akik bevették a »havazást« eseménynek, s újdonságokat írnak a viselt dolgairól.
Legkésőbben adta meg magát a városi magisztrátus, már így gondolkozik:
– Minek hordassuk el az utcákról, hiszen itt is csak úgy elolvad az idővel, mintha egyebütt lenne.
Ami logika, az logika. És a türelem a legszebb polgárerény.
Hiszen végre is bármint didereg e zimankós fehér világban ott künn a fiákerló, a hóban térdig botorkáló felkötött állú iskolásgyerek és a kapuk mélyedésébe húzódott koldus – még mindig maradt a természetben valami piros: az emberi orrok.
S ezen orrom számára egy kis burnót még mindig akad a városatyák szelencéiben.
Kérek belőle egy csipetnyit.
Hrksz prkszt! Minden rendben van!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me