A KÍSÉRTET

Full text search

A KÍSÉRTET
Mindenekelőtt kijelentem, hogy protestáns ember vagyok, hiszékeny és türelmes, lakom Pesttől egy félórányira, s járatom a Nemzetet, hogy a politikát tudjam s a nagy krajcáros Journalt, hogy a német nyelvet tanuljam belőle. De amíg a német nyelvet meg nem tanulom a Journalból, addig a magyar nyelvet felejtem el a Nemzetből. Mindegy, megszoktam, szorgalmas olvasója vagyok a két lapnak, s nagy élvezettel betűzgetem Beksicset, aki fiatalkoromra emlékeztet a cikkeivel. Én is így gondolkoztam valaha.
Hanem ma nem mulattatott, sőt megijesztett. Mind a két lapban egy-egy úgynevezett »eretnek« cikk van. Kong a vészharang. A szín, a festés, a hang olyan a cikkben, hogy no most mindjárt kezdetét veszi újra a katolikusok rémuralma. Elmúlt századok letűnt réme visszajő. Rettentő idők következnek. Caraffa felüti a székét Eperjesen, a protestáns papokat gályákra viszik. (No, azt ugyan nem szeretném, mert az egyik leányom lutheránus papnál van férjnél), a mi templomainkat bezárják, az olasz–német–osztrák szövetség összeomlik, az orosz ennélfogva betör, Kálnoky kétségbeesésében leugrik egy háromemeletes ház tetejéről.
Rohantam is mindjárt nagy hüledezve a plébániára főtisztelendő Kupacska János úrhoz, aki az este érkezett haza Pestről, a katolikus gyűlésről.
A főtisztelendő arcán csakugyan volt valami szokatlan kegyetlenség az inkvizítorok kinézéséből. Nagy szürke szemei vérben forogtak. Ez már tán magával is hozta a guillotine-t is.
– Mi újság, tisztelendő úr? – rohantam meg mohón.
– Semmi, domine spektábilis, semmi.
– Mitől néz ki olyan zordonan?
– Mulattunk az éjjel, spektábilis. Az orfeumban voltam. Nem aludtam ki magamat.
– Milyen a hangulat Pesten?
– Pesten? Hangulat? Nem láttam én ott semmiféle hangulatot.
– Hát a katolikus gyűlésen volt-e?
– Persze!
– És mi történt ott?
– Semmi. Elküldték a szegény öregnek az adresszet és azt a nehány forintocskát – szólt érzékenyen.
– Semmi? Hát ön azt semminek se veszi, hogy ott a pápa egyházi hatalmát proklamálták?
– Ott? Ki? – szólt elcsodálkozva. – Lehetetlen az! Tegye az úr bolonddá az öregapját.
– De bizony úgy történt. Egy Zichy Nándor nevezetű gróf.
– Aha! Az bizony meglehet. Csakugyan beszélt ott egy nagyorrú zsidóképű öregúr valamit. Meglehet, hogy az is közte lehetett. Nem hallgatta azt, lelkem, senki.
– De az mégis rettenetes dolog, kérem, hogy a tizenkilencedik században ilyesmi történhetik.
– Miféle ilyesmi? Hogy valaki valamit mond. Hiszen szólásszabadság van!
– De a pápa világi hatalmát visszaállítani. Rettenetes.
– Ugyan, ne bolondozzék, spektábilis. Hát azért vissza van már az a hatalom állítva, mert valaki azt mondta?
– Csakhogy az a valaki egy gróf!
– Nevetséges! Emlékezhetik rá, hogy a francia–porosz háború idején az egész szélsőbal indítványt nyújtott be Franciaország feldarabolásának meggátlásáról, de biz azt azért földarabolták.
– Igen, de azt vegye, kedves tisztelendő úr, hogy ez félig-meddig hangoztatva van a prímás üdvözlő iratában is.
– Hát aztán?
– És azt vegye, kérem, hogy másfél millió ember írta alá. Nagy dolog az.
– Ugyan, ugyan. Ne legyenek önök olyan képzelődők. Mindig a kálvinista kakas hangját hallják: »Protestánsok, legyetek ébren!« Hisz én ott voltam azon a gyűlésen, beszéltem az emberekkel, láttam, kik voltak, csupa derék, okos emberek.
– Akik aláírták az adresszet.
– Aláírták. Igenis, másfél millió ember írta alá az adresszet. Mert aláírásra mindig lehet nálunk embereket fogni, még a váltón is, de ha azt mondták volna ki, hogy ki megy el verekedni a pápai állam helyreállításáért, álljon ki a fórumra, hát Lonkay Antal tisztelt barátom is szépen kisompolyodott volna a teremből.
– Ej, ej, hogy mégis nem tudták lehurrogatni azt a Zichyt. Mert így mégis az egésznek az a képe, hogy egy számos tagból álló gyülekezet a pápa egyházi hatalmát proklamálta.
– Mert ilyen volt a hangulat. Higgye meg, hogy ugyanazon gyülekezettel egy másik szónok egy óra múlva elfogadtathatta volna a polgári házasságot is. Ismerni kell a magyart.
– Hát azt gondolja, kedves tisztelendő úr, hogy nem lesznek többé vallási villongások.
– Soha!
– No lám, pedig már én egészen megijedtem a mai lapoktól.
– Írnak valamit?
Eléje toltam a két újságomat. Elolvasta nagy figyelmesen a cikkeket, s így szólt fejcsóválva:
– Azt mondtam az előbb, hogy sohasem lesznek ebben az országban vallási bajok, de talán mégsem volt igazam. A félrevert harang mindig sok népet csődít össze. És sok felizgatott nép mindig sok galyibát csinál: a tiszaeszlári ügyet is a zsidók mérgesítették el. Nem lehetetlen, hogy az újságírók, akik cikk-téma után futkároznak, belecikkezik a közömbös emberek lelkébe is a vallási kötekedéseket… Hanem azért gróf Zichy Nándorból mégsem lesz soha belügyminiszter a helyreállított pápai államokban.
Olyan okosnak, megnyugtatónak találtam a plébános úr felvilágosításait a tegnapelőtti katolikus ülésről és annak intenciójáról, hogy közlöm azokat a többi, netalán megijedt protestáns ember épülésére is.
Egy kálvinista

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me