Fiatal leányok

Full text search

Fiatal leányok
A tizenötéves ártatlanság (föltéve, hogy még nem olvasta Nanát) sok mindent nem ért meg az előadásból, s mohón tudakozódik környezetétől, mit jelent – a fehér lap a Lili naplójában?
– Mi az? Min nevetnek? Nem értettem.
A mama köhint s nem oda való tárgyról kezd beszélni. A papa nagyot kacag s rejtélynek hagyja a kérdést. Az udvarló pedig (ha történetesen egy romlott lelkű agglegény) szíve mélyéig ható megindulást érez, s a Heine áldását adja az aranyfürtös fejecskére: légy mindig ily szép, ily ifjú…
Kétségtelen, hogy a kisasszony hamar meg fogja tudni, mit jelent az a fehér lap. Segítségére jönnek azok a dévaj szövegű melódiák, melyek aranyszínű hullámaikon egy csomó szemtelenséget ringatnak. Beleavatják a titokba Dumas és Sardou urak, akik orrára kötik a kedves gyermeknek, hogy madame Riverolles-nak mily rettenesen nagy joga lenne egy chambre séparée-ban bosszút állni a – férjén. S végül, ha mindez nem elég, betetőzi a munkát az ő saját Éva-természete.
Az igazat megvallva, nem hiszek feltétlenül a színházi pikantériák romboló hatásában, mert akárhány asszonyt ismerek, aki lánykorában állandó közönsége volt az operettnek s a francia társadalmi drámának, s mégis hű feleség és gyöngéd anya vált belőle.
Az is igaz, hogy az ilyen anyák nem viszik az ő tizenötéves leányaikat – mindenféle darabba. Sokkal féltékenyebben válogatják meg a színműveket, mint az ő mamáik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me