II. A jószívűség skálája

Full text search

II. A jószívűség skálája
Az meg éppen tegnapelőtt történt velem, hogy egypár kiló húst küldettem fel magamnak a tisztemmel, meghagyván neki, írja fel a feladási vevényre: tartalma »hal«, mert így sürgősebben szállítják a házhoz. Szavamra mondom, nem az az indok vezetett, hogy a haltól nem jár fogyasztási adó.
De természetesen kiszagolták, hogy nem hal. Nem volt halszaga. Felbontották, s megbírságoltak hatvan forintig.
De már ez dühbe hozott. Hatvan forint sok pénz! Tizenkét napig kell nekem ennyi pénzért hallgatnom a Házban. Hát már most beszédre fogom a dolgot, s hatvan forint árát veszekszem a fináncokra. Legott elmentem a vámházba, s találomra benyitottam az első ajtón.
Egy szőke nyurga emberke írdogált ott az asztalnál: előtte adtam ki az első mérgemet, elmondván neki, hogy miképp jártam s milyen lázító skandalum ez, úgy bánni a becsületes állampolgárokkal. Maholnap kénytelen az ember kiköltözködni ebből az országból.
A fiatalember végighallgatott szelíden, majd így szólt:
– Igen sajnálom a dolgot, de én csak a fogalmazó vagyok, én a bírságnak csak a tizedrészét engedhetem el. Hanem méltóztassék bemenni a Nr. 23-ba, ott van a titkár, az elengedheti a harmadrészét.
Nem voltam rest, bementem a 23-ba, ott egy barna, csinos külsejű gentleman fogadott.
– Mi tetszik?
Rágyújtottam az előbbi kitörésemre:
– Hallják az urak! Mit akarnak az urak velünk, becsületes állampolgárokkal? Hát járja ez? Tessék, itt ez a vérlázító végzés. Egypár font nyomorult húsért 60 forint bírság stb.
A Nr. 23 ura udvarisan dörzsölte a kezeit:
– Igaz, igaz, de én csak a harmadrészét engedhetem el, mert én csak a titkár vagyok. Hanem méltóztassék bemenni a Nr. 9-be, ott van az osztálytanácsos, az elengedheti a felét.
A következő percben már ott voltam a Nr. 9-ben. Egy pohos úr piszkálta bent a pipaszárát. Sehogy se akart neki szelelni.
– Mit akarnak az urak velünk, becsületes állampolgárokkal? Hát járja ez? Tessék itt az a végzés stb.
A pohos úr barátságosan mosolygott.
– Ne is tessék folytatni. Én szívesen elengedem a bírság felét, hanem ha a minisztertanácsos úrhoz méltóztatik fáradni, az elengedheti a kilenctized részét.
Gondoltam magamban: »Ma jó napom van! Így még nem jártam a fináncokkal. Mégis van ezek közt sok jóravaló, becsületes ember, s minél följebb, annál jobban vannak megválogatva. Mégiscsak nagyeszű ember ez a mi generálisunk!
Régi haragom irántuk, mint a napfény sütötte jég megolvadni kezdett, amint a miniszteri tanácsosnál bekopogtam.
Elmondtam neki az ügyállást, azt is, hogy hozzá utasítottak, mint akinek joga van a bírság kilenctized részét elengedni.
– Igen, igen. És el is engedem önnek. De már az az egytized nem tőlem függ.
Nagy megelégedéssel hagytam ott a jószívű miniszteri tanácsost.
»Teringette! – Dörmögtem magamban künn az ajtó előtt. – Ezt ugyan szépecskén lefaragtuk. Egytizedrész! Mi az? Az csak hat forint.«
De holla! S tűnődve álltam meg a lépcsőknél. Eszembe jutott a fogalmazó, akinél először voltam. A fogalmazó azt mondta, hogy ő a bírság tizedrészét van jogosítva elengedni.
Hátha most mennék el hozzá: hogy engedje el azt az ő tizedrészét – akkor aztán nem fizetnék egy garast sem.
Vagy tán… ötlet ötletet keregetett fejemben. Nini, nini! Meg kellett volna kérdezni a miniszteri tanácsostól, hogy van-e még sok fokozat fölfelé?
Mert ha még van vagy három-négy, akkor az utolsónál nyilván nekem fizetnének valamit.
Visszamegyek, megkérdezem őméltóságától.
Ejh, nem megyek biz én.
Legyünk egyszer nagylelkűek. Kiszúrom azt a hat forintot. Mert végre is hadd tartsa be a »generális«, ha már megígérte egyszer, azt a bizonyos hárommillió pluszt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me