A »VÖRÖS SAS« ÉS KOLLÉGÁI

Full text search

A »VÖRÖS SAS« ÉS KOLLÉGÁI
Ismét Tisza Kálmán a nap hőse. Mindenféleképpen. Úgy is, hogy unokája született (amihez gratulált neki király és királyné), úgy is, hogy újévkor ismét beszélt a monarchia nevében, úgy is, hogy a beszédjéből, míg innen Bécsbe ért, elveszett valahol útközben a »nem« szócska (azt is lehetségesnek mondják, hogy eladták a nevezetes szót), s hanyatt-homlok szálltak alá a bécsi börzén az értékpapírok.
Az elveszett »nem« szócska aztán kikerült másnap, de már nem volt benne köszönet.
Mindez igen szomorú dolog a börziánerekre nézve, de kellemetes érzés lehet a szónoknak, hogy annyi millióval lehet egy-egy szava bearanyozva.
S az is tanulságos ebből, hogy a béke fehér galambja, milyen Bosco módon változhat át krákogó fekete varjúvá.
S míg a fehér galamb fekete színekben röpült Bécs felé (vagy hogy ott változott át varjúnak, mert azt még csak ezután fogja a vizsgálat kideríteni), addig Berlinből a »vörös sas« szállt Tiszához, az öreg német császár kitüntető érzelmeinek jelképe gyanánt.
Nem hihető, hogy valaki irigyelje Tiszától ezt a rendjelt (a szegény Posner Lajos hat lábnyi mélyben van már a föld alatt), sőt ez az egyetlen rendjel, amelynek úgy örülhet minden magyar ember, mintha ő kapta volna, mert az nem annyira a Tisza kitüntetését jelenti, mint inkább a szövetségnek akar egy szembetűnő és nem szavakból összerakott kifejezése lenni.
A vörös sasrend előkelő rend Németországban, illetőleg Poroszországban. Még 1705-ben alapította bayreuthi György Vilmos »Ordre de la sincérité« név alatt. Jelvénye fehér zománcozott keresztből áll, sugarak nélkül; közép pajzsán van a koronás vörös sas, a második oldalán pedig az F. W. monogram. (Egyszóval csinos kis zsuzsu, és igen jól fogja magát kivenni a Tisza Kálmán frakkján.)
A vörös sasrendnél már csak a fekete sasrend előkelőbb valamivel (amiből kilátszik, hogy Bismarckék nem nyúltak bele mindjárt a legjobbik fiókba). Hanem hát elég a barátságból ennyi is.
Különben is a rendjelek előkelősége relatív dolog.
Az egész világon a legelőkelőbb rendnek az osztrák aranygyapjút tartják (valaha a spanyol aranygyapjú is nagy becsben volt).
Utána az orosz »Szent György-rend« biceg. Ritka halandó kapja: csak a koronás fők és cárnők kegyencei. Azonban a »Nevszki-rend« se bolondság, mert azzal egy egész láda mindenféle kisebb-nagyobb csillag és kereszt jár; úgyszólván az összes rendjelek gyűjteményét képezi a »Nevszki-rend«, aki azt megkapja, nyakától egész a térdéig telirakhatja magát különféle csillogó csecsebecsékkel.
A mi jó Posnerünk és Barcsay Ákosunk csak »kicsibe« dolgoztak. Andrássy Gyula gróf söpörte be az európai nagy rendeket, s még spanyol grand is lett, hanem nehány nagy rendet, aminő az angol »térdszalagrend« vagy az orosz Nevszki, ő is nélkülöz.
A történelem csak az egy Nelsonra emlékszik, aki a világ valamennyi nagy rendjét megszerezte, azazhogy erővel a nyakába akasztották.
Az öreg nem sokra becsülte őket. Okos emberről nem is lehet föltenni. De midőn a porosz sasrendet küldték meg neki, örült, mint a gyerek.
Efelett nagyon csodálkoztak barátjai.
– Hogyan, ön ennyire örül e sasnak?
– Hogyne – mondá –, mikor már csak éppen ez hiányzott. Ez volt az utolsó. Ezentúl már pénzt lesznek kénytelenek adni a királyok.
A »gomblyukbetegség«, mely annyira el van terjedve a világon, nem mondható magyar betegségnek. A mi dolmányaink és mentéink elég csinosak rendjelek nélkül is.
Magyar rendjelnek csak a »Szent István-rend« van, s azelőtt a »sárkány-rend« volt. Ha már belefogtunk, nem kapaszkodtunk holmi apró sasokba, hanem mindjárt a sárkányhoz folyamodtunk: mert annak hét feje volt, a sas pedig csak kettőig vitte eddig »isten kegyelméből«.
Ami pedig a »vörös sas«-t illeti, az eddig nem szálldogált a hármas halom országában. A szittya néptörzs csak a »vörös kakas«-t respektálta.
Most aztán itt a »vörös sas« a Tisza mellén. Amilyen erős ember, hát ő azt is elviseli.
De tartani lehet attól is, hogy csak a kezdet volt nehéz, mert sasokat nemzenek a sasok, s nemsokára jön az olasz »Móric-rend« (mit szól majd ahhoz Móricz Pál?), amire aztán vérszemet kap az ánglius, megküldi neki a térdszalagot. Megbátorodik akkor Milan király, s nyakába találja akasztani a Takovát – és ezt már aztán még ő sem tudja többé kiheverni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me