A PÉK MINT ORVOS

Full text search

A PÉK MINT ORVOS
(Bohókás történet)
Az elménckedési viszketeg minden valószínűség szerint olyan régi, mint a világ. Elmés emberek mindig voltak, és csak a témák változtak az idők folyamában.
Pedig éppen azt volna érdemes tudni, hogy példának okáért ki vagy mi volt az antidiluvianus stichblatt?
Mert az özönvíz utániakat körülbelül tudjuk.
A legrégibb magyar elbeszélő írók (a negyvenes években) az omnibusz-kocsik és kocsisok ellen csillogtatták gondolataik rakétáit. Nem is volt igazi talentum, aki egy sziporkát nem bírt megereszteni az omnibuszlovak lassúságára.
Az ötvenes években merész tehetségek kitaposatlan útra csaptak át: a szerencsétlen pékeket kezdték ki. (Ez volt a magyar Boulangerizmus.)
Még most is találni garmadaszámra, részint írásban, részint képekben gúnyolva e derék céh tagjait; mikor a kifli nagy és a pék sovány, mikor a pék kövér, a kifli sovány, hozzá lévén rajzolva mindjárt a nagyító üveg is a kiflihez. Akinek a fejében egy pékellenes ötlet megfogamzik, az már lángelme.
Ugyan ez évtized felé véget ér a szerencsétlen pékek üldözése, s minden attikai só az anyósok szemébe freccsen. Irtó hajsza indul meg e többnyire jóravaló, ártatlan asszonyságokra.
Pedig ez elég rosszul volt cselekedve: mert ha meggondolták volna a tárcaírók, hogy az imádott leánykából is (kihez bús, méla akkordból epedő versezet cseng-bong a lap elején) egyszer, valamikor anyós lesz, bizony elnyelhették volna a röppentyűiket.
Szerencsére elmúlt ez a divat is (bár az én barátom, Quintus, még megpróbálta ideig-óráig exhumálni). Hasztalan, nagyot fordult a világ; az akció ebben is reakciót szült.
Mit mondana a múlt évtizedek humoristája, ha hallaná, hogy Dalmady Győző verset zeng az anyóshoz, hogy Herman Ottó apológiát ír az omnibusz-ló mellett, akit csikó korában annyira kényeztettünk, gebe korában annyit bántalmazunk?
Sőt, a kor kiengesztelő mániája még a pékek lábából is kihúzta a tüskét – pedig ebben már csakugyan nincs logika: kegyelem az anyósoknak, mert valamikor ők is deli menyecskék voltak, s a mostani deli menyecskék is anyósok lesznek, és kegyelem az omnibusz-lovaknak, mert azok is prüszkölő paripák lehettek, de a pékek legfeljebb pékinasok voltak azelőtt, s ezek által sincs az emberiség valami nagyon elragadtatva.
A pékek nemcsak megmenekültek a fullánközön alól, de – s ez a hallatlan elváltozása az emberi szellemnek – ha fölbukkan is még egy elmés történet a pékek ellen, maga a szerző, aki mint vádló szerepel a történet első részében, mintegy megsajnálva őket, a történet végén a bonyodalomban siet kivágni őket.
Íme, vegyünk egy modern péktörténetet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me