»URUNK«

Full text search

»URUNK«
Kubicza nagy és hatalmas főispán, aki az ő képviselőit nem hagyja: a bukás esélye ki van zárva, de a halál ellen meg nem védheti őket még Kubicza sem. Szegény »Urunkat« elvesztettük. Egy bécsi távirat jelenti, hogy elszenderült örökre.
Ugyanis »Urunknak« az öreg Szitányi Bernátot hítták a parlamenti körökben. Még a Deák-párti időkben ragadt rá ez a név, amikor ő tartotta kezei közt a Trencsén megyei viszonyok szálait, s az akkori követek közönségesen »Urunk«-nak szólították a leghatalmasabbat közölök. Azóta Kubiczához jutott a jogar, s az »urunk« csak mint üres cím figurált.
Kedves, megszokott alak volt a hetvenes éveken túl járó öregúr a Házban; rendesen eljárt az ülésekre, s végigélvezte azokat tíz órától kezdve egész kettőig. A politikában csak mint dillettáns vett részt. Jobban szerette a folyosót, mint a tanácstermet, a folyosói triccs-traccsot a komoly beszédeknél. Hanem hűséges meghallgatója volt ezeknek is, s véleményt mondott mindenikről.
Híressé a Házban cukros doboza, szép fehér mellényei és bársonykabátjai tették. A cukros doboz arra való volt, hogy abból a kedvenc embereit, a beszédektől kiszáradt torkúakat, megkínálja. Tiszának pláne mindennap kedveskedett egy cukorkával.
Ebbe annyira beleszokott Urunk, hogy amikor nem jöhetett el az ülésre, hogy a szelence hiánya a miniszterelnököt ne zavarja, egy másik trencséni követtársát, Urbanovszky Ernőt, akinek a mellékneve »Ucsu«, bízta meg a szelence kezelésével. A helyettes szelencetartó (aki sohasem vágyott nagyobb hivatalra ennél) kevélyen, méltóságteljesen végzé Urunk szerepét.
Sok mosoly tárgya volt az is, amikor a trencséni követek Kubiczát várták. Szépen kiöltözködve jöttek be a Házba, Urunkon bársonykabát, Ucsu kezein új kesztyűk, hogy aztán onnan az érkezési órára együtt kocsizzanak ki a vasúthoz az érkező elé.
Ha rajta volt a bársonykabát az öregúron, száz kedélyes kötekedés fogadta. »Már megint Kubiczát várjátok?«
Előzékeny, nyájas volt mindenkivel, jó barátságban lévén még az ellenzékiekkel is. A gavalléros aggastyánok közé tartozott, gyakran lehetett látni a lábain lakktopánkát s a fején szépen villogó sima cilindert.
Voltak némelykor kedélyes élcei is, de különösen jóízűen tudott nevetni a másokénak, s azokat éppen olyan nagy buzgalommal kolportálta, mint a cukorkáit. Különösen a Harkányi Frigyes anekdotáit bámulta: »Mikor fogy már ki ez a Frigyes? « De Harkányi Frigyes mégis tovább győzte az adomázást, mint Szitányi Bernát a nevetést. Most mindnyájunkat megszomorított az öregúr, aki egész életében arra iparkodott, hogy mindenkinek kellemeztesse magát.
Szitányi mint fiatalember Hont megyében kezdte pályáját, hol jegyző és szolgabíró lett. Sőt 1849-ben alispánságot vállalt.
Ezért később menekülnie is kellett, s javait konfiskálták. Csak az amnesztia megadása után került haza. Itthon mindjárt megválasztotta képviselőnek a vágbesztercei kerület s azóta folyton ezt képviselte. Sem a kerület nem unt rá, se ő a kerületre.
A koronázás alkalmával aranysarkantyús vitéz lett, 1875-ben pedig a Lipót-rend kis keresztjével tüntette ki őfelsége.
Az ősz óta gyakran előforduló gyászesetek, a bajtársak hullása, az öregurat is búsította.
– Rossz esztendő ez – jegyzé meg nem egy alkalommal. – Csak ez elmúljon!
Pedig éppen a következő esztendő lett reá nézve rossz, ha rossznak lehet nevezni az elmúlást, azt a még a vágbeszterceinél is nyugalmasabb kerületet, mely csak egy négyszögöl az anyaföldből.
Szépen halt meg, mert hirtelen s nagyobb szenvedés nélkül. Itt karácsony előtt elbúcsúzott mindenkitől, mint ahogy ünnepek előtt szokás, minden jó embernek adott még egy-egy cukorkát, azután elutazott Ivanócra Kubiczához; látta még egyszer Kubiczát. Utoljára. Onnan múlt csütörtökön testvére látogatására ment Bécsbe, s ott érte utol a halál.
Kedves emléket hagyott maga után. Felőle pártkülönbség nélkül csak egy nézet lehet: hogy derék magyar ember szállt vele sírba.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me