A MAI ÜLÉS [jan. 31.]

Full text search

A MAI ÜLÉS [jan. 31.]
Péchy Tamás beteg, a két gróf alelnök fölváltva vezeti a tanácskozásokat.
A múlt alkalommal megírtuk a Csáky gróf elnöklete alatti részt, most a Bánffy gróf uralkodását festjük meg.
Csendesen, egy kicsit savanykás hangulatban ül ott a nemes gróf; szellemes, erősen élezett arcán visszatükröződik a vita minden fázisa. Apró penészszín szemei villogva keresik fel a Ház különböző tájékain a »clamantes«-eket. A csöngettyű még nagy mulatságot szerez neki. Meg-meglóbázza erőteljesen, ha nincs is rá szükség. Éber és gyors. S csodálatos ösztöne van; ha valamely szélsőbali valami nagyon erős dolgokat akar mondani, előre megérzi, s leharangozza, mint faluhelyen a tornyosuló felhőket.
S noha még kevés ideje elnököl, máris reformokat hozott be. Nevezetesen az elnöki bronzóráról levétette a tokot, minélfogva a kis ketyegő jószág most a szélsőbal felé irányítva, úgy néz ki hátulról, mint egy pokolgép, amellyel talán lőni is lehet. Mellette feketedik az »ország gukker«-e, amelybe ma a rövidlátó Kőrösi Sándor (egy igazságügyi bizottsági jelentést írva alá) hiába mártogatta a kalamusát, az sehogy sem akart tintát fogni.
Tisza megint nincs jelen, tehát megint nincs politika. Gyorsan, viharok nélkül folyik le a közlekedésügyi miniszter büdzséje. Baross népszerű miniszter, még az ellenzék is respektussal s bizonyos előszeretettel van iránta. Lukács Bélát sem azért hagyták meg életben gyermekkorában az oláhok, hogy meglett korában a szittya magyarok verjék agyon.
Nem, őket nem bántja senki. Márpedig semmi sem unalmasabb a világon, mint egy szeretett minisztérium. Nincs is bent több harminc embernél. Azok is csendesen szundikálnak. Szitányi Bernát cukkedlit rágcsál, Urbanovszky feje erőtlenül csügg alá, csak az Asbóth szemén csillog élénken a monokli és a Perczel Miklós mutatóujján egy drágaköves pecsétgyűrű.
Két-három ellenzéki szónok küszködik az unalommal, de azok sem támadók, hanem kérők.
Kiss Albert mérsékelt árú vasúti jegyeket kér a professzoroknak és tanítóknak, Orbán Balázs jobb utakért esedezik, Szederkényi Nándor a teherszállításokat óhajtja gyorsabban, valamennyi mérsékelt hangon szónokol, majdnem olyan stílusban, mint Hannibál, aki parlamenti beszédekben per »őnagyméltósága« titulálja a minisztereket. (Bizony lélekemelő az, ha valaki így megbecsüli a felsőséget.)
Egyszerre megváltozik a panoráma. Az utolsó tétel is lecsepeg. Darányi Ignác összecsomagolja az aktáit, s felváltja Gajári Ödön – ami a kérvényeket jelenti.
Kérvények? Mi az? Már hétfőn kezdik a szombati menüt tálalni?
Fészkelődik Eötvös Károly, mint a felszerszámozott harci paripa, s nézi, hogy ott van-e »Perl öcsém« a karzaton, akihez így szólt reggel fölkeléskor:
– Perl öcsém, igazítson el minden irodai dolgot délig. Aztán jöjjön fel a karzatra, ma megint minisztereket ölök.
Most azonban szerencsére nem az összes minisztérium volt előirányozva megevésre, hanem csak Fabiny Teofil.
Eötvösről levén szó, könnyű kitalálni, hogy a somogyi ügy volt szőnyegen. Mert Eötvös a régi prókátorokból való, akik egy ügyből akartak egész életükben megélni.
Somogy mindig sok bajt csinált, Kupától kezdve le egész Szalay Károlyig. De ilyen tengeri kígyója még nem volt, mint a híres somogyi levél, melyről az a hír volt elterjedve a folyosókon, hogy a szélsőbali szónokok egyike eredetiben fogja felmutatni.
Eötvös ezúttal gyöngébb volt a szokottnál, s azon vádakért kért elégtételt, melyekkel a somogyi függetlenségi pártot illette a főispáni levél.
– De hogy van az a levél? – hangzott a kormánypártról. – Mutassák hát!
– Az is megtörténhetik – felelte egy érdes hang átellenben.
Eötvös egy darabig hánykolódott, vagdalt jobbra-balra, de aztán szétnézett, s látván, hogy sem átmelegíteni, sem megharagítani nem tud senkit, és hogy üresek a karzatok és a képviselői padok, egy hirtelen fordulattal odacsapta beszéde végére a punktumot, mintha mondaná:
– Az ördög komédiázik itt tíz-húsz embernek!
Fabiny Teofil a paragrafusok milliárdjaiból összeállított zsardinettóval mutatta ki (vagy legalább elhitette a Házzal, hogy kimutatta), miszerint a kaposvári kérvényezőket sem a belügyminisztertől, sem a Háztól meg nem illeti elégtétel.
– Semmi az – mondá Eötvös Károly egykedvűen a folyosón. – Most majd a huszonnégy szennai választó próbál szerencsét!
– Persze egyenkint? – kérdé valaki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me