III. A válaszok

Full text search

III. A válaszok
Az elnöki csöngettyű hívogatólag hangzott belülről. Meglehet utolszor e nyáron.
Mindenki a tanácsterembe rohant, s közel iparkodott jutni Tiszához, aki csöndes, nyugodt hangon adta meg a választ a három ellenzéki kérdezőnek.
Nem vont vissza semmit abból, amit már mondott, és érintette diszkrét szavakban a Kálnoki és Decrais közti beszélgetést, melynek anyagából Goblet gyúrta meg a maga beszédét.
Az önérzetes, méltóságteljes megjegyzésre, beszédje végén, hosszas, zajos helyeslés tört ki.
A Ház most olyan nyugodt lett, mint a csendes tó, még Péchy Tamás is ösztönszerűleg nyújtotta ki kezét a katedrából, mintha előtte a semmiben láthatatlanul ott lenne a Gallia keze, s azt melegen szorongatá: »Kedves madame, legyünk megint pertu«.
Pázmándy Dénes szétnézett, s látván szerte a békés hangulatot, csak még a Tisza arcán olvasott némi izgatottságot, s így gondolkozott magában: Ez a Tisza most megnyugtatta az országot, de ő maga még nyugtalan. Ej, miért ne lennék egyszer nagylelkű. Tiszát, szegényt majd én nyugtatom meg.
Felállt, s kijelentette, hogy volt, ami volt, nem akar tovább menni (hiába, jó ember ő), sőt ünnepélyesen kijelenti, hogy ezentúl a saját hatáskörében mindent elkövet a hullámok elsimítására.
– Helyes! – kiálták a szélsőbalon, anélkül hogy eszükbe jutna találgatni, mi az az ő »saját hatásköre«.
Tisza szívéről nagy kő esett le e szavaknál, szemeivel hálateljesen pislogott, mintha mondaná:
– Derék Dini, tehát megmented a Monarchia békéjét?
Pázmándy kijelentése varázs hatást tett. A karzat rohant kifelé (hihetőleg a börzére magyar aranyjáradékot venni), Kubinyi György, aki nagy tábla zabokat termeszt, a háborúra spekulálva, ijedten kapott a füleihez, Apponyi felállt, de mit tehetett már egyebet, mint egyszerűen tudomásul venni a választ.
Csak daliás Ugron szórta még egy darabig a mennyköveket, belebőszülve a saját hangjától. A többség ingerülten zúgott közbe.
– Megrendelt hangok! – szólt oda nyersen a zajongóknak Ugron.
Tisza nem felelt többé. S így véget ért a magyar–francia háború teljesen. A mérsékelt ellenzék, sőt a szélsőbalról Pázmándy is, felállott a tudomásulvétel mellett.
De még hátravolt Széchenyi. Az óriási termetű Eitner, mint valami rémszellem jelent meg az ajtóban.
– Halljuk! Halljuk! – kiabálta a szélsőbal, kannibáli éhséggel a szemeiben.
A miniszter (aki nem tudott eléggé uralkodni érzelmein, ama ismeretes esetnél a kiállításon) ma teljesen legyőzte idegességét (amelyet az ellenzék bizonyos támadásoknál mint egy sanszot kíván kihasználni), s oly nyugodtan és ügyesen felelt, hogy még ellenfeleit is lefegyverezte.
De mit ért? Polónyiban benne volt egy nagy beszéd, és annak ki kellett jönnie.
Elkezdett személyeskedni, frázisokat puffogtatni. A Ház kedvetlenül széledezett, a bent maradottak pedig ellenszenves közbekiáltásokkal ingerelték, mások társalgásba bocsátkoztak, lehetetlen volt hallani.
Rettentő öblös hangját kieresztette, hogy áthasítsa a lármát, de a zaj nőttön-nőtt.
Még egy skálával följebb harsogott, nyakerei kidagadtak, halántéka lüktetett, homlokáról a víz csurgott.
E pillanatban egy hang közbekiáltá figyelmeztetőleg:
– Meghalt a német császár!
Polónyi vállat vont, és tovább bömbölt.
Valóban kevéssel előbb érkezett Frigyes császár halálhíre. A képviselők közt nagy szenzációt okozott. Tömegekben csoportosultak össze a mediumon, a folyosókon, s a szomorú esetről beszélgettek.
Polónyi még küszködött egy darabig a véletlen ellen, mely hirtelen másfelé fordítá a Ház figyelmét, de (bocsánatot kérek az erős kifejezésért) a beszédje nem volt alkalmas ellensúlyozni e világesemény fontosságát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me