I. A bécsi kuvik

Full text search

I. A bécsi kuvik
[máj. 26.]
Nem ankét kell Barossnak, mert jól megmondta Horváth Gyula, ha komoly szakértőket hínának össze, azoknak évekig tanulmányozniok kellene előbb a Tisza folyamot, hogy véleményt mondhassanak, a mondott véleményeket aztán évekig tanulmányoznia kellene Barossnak, hogy valamelyiket elfogadja, egyszóval annak a végét Irányiék meg nem élhetnék, hanem csodálatos, hogy a sok javasember között nem ajánlta valaki a »bécsi kuvik«-ot.
A bécsi kuvik egy Stefanovics nevű úriember, aki szenvedélyből figyeli a magyar folyamokat, s ha baj van a küszöbön, hónapokkal előbb jósol és irkál a Tisza menti városok polgármestereinek, hogy itt és ott, ekkor és akkor minőre duzzad fel a víz.
A polgármesterek rendesen megmutatják a mérnököknek:
– Megszólalt a kuvik.
A mérnökök rendesen félrecsapják szánó mosollyal a papírkosárba.
– Nem ért ahhoz a kuvik!
De a víz is beállít rendesen a gátakhoz úgy, ahogy a kuvik megjósolta, arra a napra, abban a magasságban, tarajos habokkal, haragosan locsogva.
– Hát nem megüzentem nektek a kuviktól, hogy jövök?
Stefanovics lovagról ma sem beszélt senki. Hanem Paleocapat, Vásárhelyit sok szónok emlegette, mert ezeknek a neve tudományos ízt ád az előadásnak.
Báró Kemény Endrének van egy jó mondása (a vak tyúk is talál szemet), hogy a jubileum nem egyéb, mint próbatemetés, hát ebben a mai ülésben is meghallhatták Irányiék, hogy milyen lenne a kívánságuk valóságban. Igazi próbaankét volt. Többnyire apró-cseprő helyi dolgokat csurgattak le az orátorok s kötöttek a miniszter lelkére. Ember legyen, aki e fölkavart káoszban eligazodik. Tömérdek tarka eszmét vetettek fel, az igaz, s ezek közt nehány figyelemre méltót, de a legjobbat mégis Novák József mondta (de persze csak a folyosón) arra a kérdésre, hogy »mi kellene«.
– Több pénz és kevesebb beszéd.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me