A KIS DOBOS

Full text search

A KIS DOBOS
(Kép a képhez)
– Drum, brum!… Tudtára adatik mindenkinek, akiket illet, hogy az »édes« ott bent lepényt süt a kemence-mályában, drum, brum… de csak akkor kapunk belőle, ha az a szakajtónyi bab ki lesz fejtve, drum, brum…
Nosza hozzáláttak e hivatalos kijelentésre legott a kicsinyek; Pannácska ölébe vette a szakajtót, Palika a jó fiú is előjött a szomszédból, és segít. (Pedig a lepényből ő nem eszik.) Még a kis korpásfejű Jancsika is ott rezseg, nyüzsög az eldobott suhogó babhüvelyek között turkálva. Ujjacskája éppen beillik a babszemek üresen maradt lyukaiba. Ni, milyen kényelmes házacskája volt minden babnak! Minden babszem háziúr. Hanem most már átköltöznek az összes lakók közös kaszárnyába, a szakajtóba, kivévén a tarkákat, mert ezeket Palika csúsztatja a zsebébe, ha talál egyet-egyet… Ménes lesz azokból, ha a pázsitra kirakja, hogy legeljenek.
Igazi falusi hangulat ömlik el a Szobonya Mihály szép képén. Szalmafedeles ház, kukoricacsövek az eresz alatt. (Ugyan van-e sok piros köztük?) A nyitott ablakban muskátli – szagos lesz az utca tőle – ott nyújtózik a kapu előtt az elmaradhatatlan Bodri is; jó, falusias ábrázatú kutya, aki figyelő állásban van; a konyha felől jövő szagok tanulmányozásával foglalatoskodván így délelőtt.
Csak egyetlen városias tárgy van: a kis dob a Ferkó kezében. Honnan került ide ez a csodaszerszám?
Hát úgy volt az, mikor a grófék eljöttek egy hónapra ide a kastélyukba lakni a tavasszal, az öreg gróf meg a kis gróf, az Aladárka, arra sétáltak a gyep mellett, ahol a falusi gyerekek libát szoktak őrizni.
Van ott a kenderáztatókon innen egy széles garád, amit a kis gróf úrfi átugrott néhányszor. Egyszer csak, mi ötlik eszébe, odakiált a gyerekeknek:
– Hej fiúk, melyitek tud olyan nagyot ugrani mint én?
– Hja, ha mi is kávét innánk! – felelte a Kovácsék Pistája.
– No, csak gyertek, próbáljátok meg!
Mind odamentek a fiúk, de egyik se tudott ugrani olyan nagyot, mint Aladár úrfi, csak éppen a Ferkó, aki még a kis grófnál is nagyobbat ugrott egy fél rőffel. Pedig ő se iszik kávét.
Az öreg gróf megveregette a Ferkó vállát, azután így szólt a fiához:
– Itt leszünk a faluban egy hónapig, válassz magadnak arra az időre játszótársat a fiúkból, akit fölviszünk a kastélyba, hogy ott lakjék, labdázzon, szamaragoljon veled…
A kis gróf egy percig se habozott:
– Ezt választom! (A Ferkóra mutatott.)
– Helyesen van fiam. Mindig olyanokkal barátkozzál, akik valamiben felülmúlnak.
Így jutott Ferkó a kastélyba, nagy állapotra, úri konyhára, hétköznap is lakodalmi kosztra, ezüst kanállal ette a levest, icceszámra itta a kávét, velocipéden nyargalászott, lovazott, búvósdit játszott.
Egy hónap múlva, mikor a grófék fürdőre mentek, magához hítta az öreg gróf.
– Derekasan viselted magadat, kis szolgám, most eleresztlek, de a szolgálatodért kérj valamit! No mit kívánnál szíved szerint?
Ferkó sokáig habozott, gondolkozott, szétnézett az udvaron, az ambituson, végre így szólt:
– Adja oda az édesapámnak ezt a kastélyt ezzel a nagy kerttel… Mindig azt szokta mondani őkelme: »Ha ez a kastély enyim volna!« Hadd legyen hát az övé!
Az öreg gróf mosolygott, és azt felelte:
– Derék gyerek vagy, hogy az apádra gondolsz, de annak már én küldtem a szolgálatodért egypár zsák búzát… Magadnak válassz valamit!
– Magamnak? – szólt Ferkó félénken. – Hát adják ide azt a kis dobot: az Aladárkáét!
Így lett a dob a Ferkóé. Ferkó mai napig sem foghatja fel, hogy a gróf olyan könnyen ideadta, mikor ő a kastéllyal is beérte volna az apja számára. A kastély nem ér a grófnak semmit, mert úgyse lakik benne, de a kis dob sokat ér, mert azt el is vihette volna magával…
Azóta kevély a Ferkó. Kiáll a ház elé, s dobolgat reggeltől estig, a falusi öreg dobos hangját és mozdulatait utánozva, folyton jut eszébe valami »tudtul adandó« dolog.
Csak egyetlen dolgot nem üt dobra, pedig éppen ez érdekelné legjobban bámulóit, irigyeit, a környékbeli gyerekeket.
Egy madárfészket tud a kántorék lucernásában… de csitt… Ez nem adatik tudtára senkinek!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me