A MAI ÜLÉS [máj. 7.]

Full text search

A MAI ÜLÉS [máj. 7.]
Ha valami idegen egy büdzsé-vita idejében fordult meg a Ház karzatán, s hallgatója volt a balvidék frázisainak, mint pusztul a kormány vasvesszeje alatt minden, hogy költözködnek ki a lakosok az országból koldustarisznyával, hajdan virágzó városok hogy kongnak néptelenül, piacaikat laboda és bogáncs veri fel, nyomor, kétségbeesés és árverési dobszó hallik szerte a Kárpátoktól az Adriáig, s ha most az a valaki véletlenül ismét a karzatra vetődött volna, ugyancsak csóválhatná a fejét csodálkozásában.
Nagyon fölvitte a mi dolgunkat az isten rövid idő alatt.
Ugyanarról az oldalról szónokok emelkednek fel, s rajzoltak rendre olyan virágzó városokat, hogy szeme, szája állt el az embernek. Aranyos verőfényben úszó kupolás paloták közt a London City-jének kereskedelmi élete pezseg, fönséges tornyok, hatalmas középületek meredeznek az égnek, a gyárak kéménye, mint annyi sárkány okádja a felhőknek a füstoszlopokat, zörög a kalapács, nyiszog a gyalu, a boltok tömve vannak vevőkkel, a színház padsora roskadozik a nézők tömege alatt, az emberek dagadoznak a lojális hazaszeretettől, a »Times« száz példányban jár ide vagy amoda, az ott lakó gentlemenek a kultúra olyan magas fokán állanak, hogy Bluntschlit könyv nélkül tudják, a jólét olyan általános, hogy a fölösleges zsír és méz lecsurog a kanálisokba…
Csupa gyönyörűség volt ezt a kormánypadokon hallgatni.
Bujanovics Sándor még az ózondús levegőt is a serpenyőjébe vetette Kassa ellen, pedig mégis Kasa szedte fel az epret (hiába van benne az Eperjes címerében).
A jó Ziskay Antal annyi mindenfélével dicsérte el Győr városát, hogy valaki közbe kiáltott a hosszú litániának.
– Mit ér, ha veterán–egyletük nincsen!
A derék Varasdy Károly a sok argumentum közt még azt is felhozta Szombathely mellett Győr ellen, hogy Szombathelyhez közelebb van Győr, mint Győrhöz Szombathely, mire gróf Esterházy Kálmán mindjárt citálta a folyosón az erdélyi verset:
 
Vinczhez Csóra
Csak egy óra
Csórától Vincz
Még annyi sincs.
 
Ma is, mint tegnap, az egész ülés a városok dicsőítéséből állott. Sopron gyönyörű házsorai között vezetgetett Bolgár és Hannibal; Halassy Gyula a szerény Besztercebányát kívánta egy királyi tábla székhelyéül. Látván Kaas Ivor, hogy az egész vitában erre van a legkevesebb lehetőség, természeténél fogva nyomban Besztercéhez csatlakozott. A legtöbb figyelmet keltette a Roszner Ervin szép, lendületes felszólalása Nagyvárad védelmében. Őróla nem lehet mondani, hogy dicsekedett, sőt azt állította, hogy Nagyváradon van a legtöbb bűnügy – tehát oda kell a tábla.
Sal Ferenc a karzaton megdicsőülve hallgatta a város »fogadott fiát«, amint kiállt a porondra, leginkább csak azért, nehogy kardcsapás nélkül kapja meg a táblát Nagyvárad.
A vita egyébiránt csendesen, simán ment, a himnuszokat senki sem vette komolyan – még maguk a felszólalók sem. Mindössze Goda Bélán tört ki a hazabeszélési »furor«, s hadonászó bicskájával egy kicsit belehasított a Sopron bőrébe, azt állítván, hogy Sopron azért kapta az osztrák világban a kerületi főtörvényszéket, mert »jóérzelmű« volt. Amire nagyon elkeseredett Bolgár. Szerencséje szegény Goda Bélának, hogy Fabiny Teofil nem volt kéznél. Majd adott volna az neki!
E kis összecsapás után bezáratott a vita. Chorin igen csinosan előadott epilógja után Szilágyi tartott tárgyilagos, pompás beszédet, melybe ezúttal Polónyi bele nem szövetett (pedig már kényelmetlenül kezdett fészkelődni), s mely pusztán csak a táblák székhelyeinek elhelyezését indokolta.
Persze, hogy a javaslat e tekintetben nem tökéletes, de hogy az lehessen, csak egyetlen módja lett volna. Az, ha a városok mindjárt első keletkezésük alkalmával, valamikor az Árpádok idejében, mindjárt hozzá kombináltattak volna a Szilágyi mostani reformterveihez…
De az ősök – panaszolja Beöthy Algernon –, könnyelmű, gondtalan emberek voltak!
Szilágyi beszéde után meglehetősen komplikált szavazás következett.
Elsőnek a Falk indítványa került a vesztőhelyre.
Csak az aradiak álltak fel mellette: Falk, Bohus László, Boross Béni, s az ellenzékről nehányan.
Aztán Besztercebánya esett el.
Az elnök föltette a kérdést:
– Akik Besztercebányát óhajtják táblai székhelynek, méltóztassanak felállni.
Egyetlen szőke, piros pozsgás ember emelkedett fel a guggoló kormánypárti táborból.
A Ház félig csodálkozva, félig mosolyogva nézte az idegenszerű alakot.
– Ki ez?
– Halassy Gyulának kellene lennie.
Eszerint mégis Besztercebánya ért el a követelődző városok közül legtöbbet, mert legalább végre ismerőssé vált a parlamentben a képviselője. Csak éppen ez az egy mód volt rá.
Majd Eperjes reményeit törte össze a t. Ház. Utána Szombathelyt tették a koporsóba.
A szegény Péchy Tamás érzékeny jó szíve nem állhatta tovább e tömeges kivégzéseket, s átadta az elnöki széket félkettő táján Bokrossnak.
– Folytasd a hóhérságot!
Az I. §. változatlanul ment keresztül; a másodikkal pedig pusztán Kubinyi Árpádnak sikerült hóna alá kapnia a rózsahegyi törvényszéket, s átszaladni vele Kassáról Pozsonyba.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me