A MAI ÜLÉS [nov. 14.]

Full text search

A MAI ÜLÉS [nov. 14.]
A Bethlen András gróf tárcáját tárgyalták. A hajdani büdzsé összecsapásoknak se hírük, se hamvuk. Hány bajvívás volt máskor ebből az alkalomból! Lándzsa tört, sisak behorpadt. Egy-egy leventének a vágásai egész kis táborokat mozgósítottak. Ülések végén rendszerint lázasan lüktetett már a vér a Házban. Volt mulatság a karzatnak, anyag az írónak.
De ma – mi van ma? Az ellenzék versenyezik a mamelukokkal, hogy a miniszternek kellemes dolgokat mondjon. Valóságos ellenzéki virágkertészet van, ahonnan a koszorúkat tépik őexcellenciáik számára. Kaas Ivor tegnap »az ország leghasznosabb emberének« nevezte Baross Gábort. Oly bók, mely közel jár a valósághoz, de egy kormánypárti képviselő nem merné elmondani. Ma Vályi Árpád kedélyes bonhómiával kigúnyolni látszott az ellenzéki kis-kátét, hogy a halottakról vagy jót vagy semmit, a miniszterekről ellenben vagy rosszat vagy semmit.
A meglehetős lanyha ülés kiemelkedő pontja a gróf Bethlen András beszéde.
A miniszter szép rokonszenves alak, a fiatalság üdeségével, középütt elválasztott fekete haja simán szinte odatapadni látszik piros, egészséges ovál arcához; világoskék szemeivel gyakran hunyorgat éppúgy, mint Tisza; hangja nem erős, előadása nem folyékony; de azért egész egyénisége, úgy előadási modora, mint hangja (dacára az erdélyies akcentusnak) kellemes benyomást tesz a hallgatókra. Mai beszédje »szűzbeszéd« volt. (Boldog, ki szűzbeszédét miniszteri székben mondhatja el.)
Érzelmes politikus, világos látkör áll előtte, s azt az utolsó részletig betekinti. Sorba ment az aktuális földmívelési kérdéseken, megjelölve az irányokat és a terveket a Ház sűrűn felhangzó helyeslése közt. Az ellentábor se bírta visszatartani több helyen hangos megelégedését.
Sőt az utána következő Károlyi Sándor gróf beszéde sem volt a valóságban egyéb, mint elösmerése annak, hogy Bethlen András a legjobb úton halad. A nemes gróf (ki a földművelési miniszterek álmaiban mint kisértet szokott megjelenni) ezúttal csak néhány ártalmatlan észrevételt tett, amelyekben epét nagyítóüveggel se lehetett volna fölfedezni.
*
A büdzse vita oly gyorsan megy, hogy a kormány szinte meg van ijedve a nagy szerencséjétől. Hol győz ő annyi reformot kigondolni a télen, amennyit a Ház meg győz szavazni?
Az ellenzéki elmékbe beleesett a perenospora viticola; a mamelukok pedig régen elszoktak a kritikától. De a beállott költségvetési apátiát némelyek arra szeretik magyarázni, hogy a képviselők közigazgatási feljajdulásra készültek – s ezért hagyják szaladni a büdzsé tételeket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me