A MAI ÜLÉS nov. 8.

Full text search

A MAI ÜLÉS nov. 8.
Péchy tizenegy órára hítta össze az ülést, ami virágnyelven annyit jelent, hogy rövid lesz, de bizony az elég hosszúnak ütött ki, mert a megpihent ellenzék nagy haragba és dikciózásba tört ki, hogy őnekik semmi dolgoznivalót nem ad a kormány. Pedig csak úgy égnek szegények a munkától és szorgalomtól.
Aesopus leleményes ember volt. Kigondolta a farkast és a bárányt, de annyira már az ő humora se terjedt, ilyen alakokat ő sem bírt kigondolni, akik ha munka van – megakadályozzák, ha pedig munka nincs, hogy ők tétlenségre vannak kárhoztatva…
Apponyi állt a panaszkodók élére. Utána Ugron siratta meg a drága időt, amit el fognak pocsékolni. (Pláne most, mikor Károlyi Gábor is itthon van, egész kényelmesen lehetne csinálni egy kis obstrukciót.)
Beöthy Ákos pazarlással vádolja a kormányt, időt pazarol; nincs munka-programja.
Horánszky Nándor (a feltámadt peleskei nótárius) szétnéz a teremben, s látván, hogy nincs itt Szilágyi Dezső, s nincs is érkezőben, szintén megkockáztat egy harapást a munkátlan kormány ellen.
De gróf Szapáry Gyula nem hagyja magát becsábíttatni a bőbeszédűségbe. Pedig ez a cél.
A bácskai vándorok voltaképpen azt szeretnék megtudni, hogy mikor lesznek a választások. Szapáry tartózkodva felel: most a delegáció van, a Ház munkarendjét elég idő a delegáció után megszabni, a függőben levő kereskedelmi szerződések előkészítése szerint.
Összesúgnak a kíváncsi urak savanyú képpel.
– Nem tudtunk meg semmit!
– Majd megpróbálom én – erősködik Polónyi s egy gorombaságot lő ki a kormány ellen, hogy képtelen a kormányzásra, mert nincs munkaprogramja.
Kaas Ivor is előrohan, de még az öreg Helfy is szétjátssza magát s egyenesen Péchy Tamásnál vádolja be a kabinetet, hogy csináljon nekik munkarendet.
A mamelukok megijedtek:
– Jaj most a kormánynak!
De Péchy jószívű ember, nem kegyetlen, rá sem hallgatott Helfyre, hanem csak magában évelődék:
– Én, hogy én csináljak munkarendet a kormánynak? – Ej, ej Náci, hát elment már neked az eszed öreg korodra?
Végre is szavazásra került a dolog – s a sok lusta mameluk megszavazta a munkátlanságot a kormánynak.
Ez ideges rohamok után, újra lecsendesült az ellenzék s egész jókedvűen unta magát keresztül a kereskedelmi szerződés társalgási formaságain, várván Csáky válaszait a prímás-dologban.
Csáky kijelentette, hogy a kormánynak nem volt más jelöltje, mint az, akit a király felterjesztett, s akit a király ki is nevezett.
Beösmerte, hogy eleinte Samassa is volt kombinációban (akit azonban meg nem nevezett), de Samassa Bécsig sem bírt eljutni, tehát még kevésbé Rómáig; s ezeket elmondván a miniszter Ugron kérdése kapcsán, jókedvéből megtoldotta; még többet felelt, mint amennyit Ugron kérdezett.
Válasz volt ez egy holt embernek – Ugron útján. Csáky Albin még a holtaknak sem marad adósuk.
Andrássy Manó gróf utolsó interpellációjára felelt a prímási székhely tárgyában; hogy a prímás a király ittléte és az országgyűlés tartama alatt Budapesten fog lakni s egyébkor is érseki helynököt tart itt.
Ugron nem vette tudomásul a választ – amiért Csáky egy cseppet sem volt meglepetve.
A Ház többsége ellenben tudomásul vette a választ, amiért viszont Ugron nem volt egy csöppet sem meglepetve.
Nagyon ritkák már a meglepetések a mai világban.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me