A T. HÁZBÓL okt. 18.

Full text search

A T. HÁZBÓL okt. 18.
Egy középkori torna volt ez. Az ellentáborokból két dalia lándzsát mért össze. Míg a néző uraságok összegyűlnek, addiglan Kaas Ivor tartotta szóval a már jelenlevőket. Lassan gyűltek a képviselő urak, tehát Kaas Ivor hosszasan beszélt, fényes segédlettel (hol Csatár, hol Csanády szekundált neki a közbeszólásaival).
Az egész parlamenten bizonyos elaggottság vehető észre. Az ötödik esztendő minden dikcióból kiütögeti magát. S minden magán viseli a fáradtságot. Péchy haja megritkult, arca fakóbb lett; a Kaas Ivor hangja színtelenebb, bénább. Az egész Ház megöregedett.
Hol vannak azok a tej-arcok, melyek 1887-ben virítottak ilyenkor ősszel? Hány kemény csata emléke kóvályog az elmékben! A karcsú gyerekek meghíztak, az egykori korifeusok kint vannak a temetőkben (a halál ellen nincs immunitás), s az óriási viták, melyek annyi ember vérét tartották hetekig lázas bizsergésben, ott feketéllenek bambán, némán a Ház sárguló Naplóiban.
Az idő mindent elfúj; s mégis minden a régiben marad. A kép egészen más s nagyban mégis ugyanaz.
A régi vezér lengeteg hófehér hajával ott ül már a közkatonák között, s helyén a mostani miniszterelnök tömött hajkoszorúval a fején; az ellenzék hatalmas óriása a piros széken lóbázza rettentő ceruzáját.
S mindez mit változtatott a helyzeten? Egy csomó nyomdafesték fogyott el, ennyi az egész. Egy csomó katona célhoz jutott, egy csomó kidőlt, egy csomó célhoz akar jutni. Így volt ez nagyban akkor is, s így van ez nagyban most is.
Az ország szekere akkor is jól haladott s most is halad, mégpedig jól halad, de a harc egyre folyik és folyni fog ezentúl is, mert egy csomó katona célhoz akar jutni.
S mivel ez így van s minden parlamentben ez történik, az indemnitynél is meg kell csinálni a nagy ostromot.
Alighogy lecsendesült Kaas Ivor, kezdődik a nagy előadás, az ellenzék vezére, Apponyi a humor aranyos sörényű paripáján nyargalt be a porondra; nevetnek is, nem is a humoron. A könnyű paripa nem jól áll a nehéz lovasnak. Ropog a ló dereka és botlik.
Átül hát a vezér a kedvenc paripájára s kibontja rajta a nemzeti szabadelvű párt lobogóját. Ehhez már ért Apponyi. Hiszen egész életében ezt csinálja.
Leng, leng a szegény zászlócska, mely annyiszor volt már átfestve, hol a nyele lett más, hol a színe, hol a felirata, de diadalmas népet maga mögött még nem látott.
Lelkesül a kis tábor. Ábrányi Kornél, aki igyekszik úgy öltözködni, mint Apponyi, de szerénységből mégis kisebb fehér pettyek vannak a nyakkendőjén, világirtó kegyetlenséggel nézi végig a csodálkozó mameluk tábort, mintha mondaná: »Ezt tessék már most megfaggyúzni!« Linder György a kezével-lábával kalimpál, mint egy hőscincér, míg az öreg Tolnay Gábor úgy tűnik fel a vezér háta mögött, mint egy odvas fa, ki-kiröpül a nyílásából egy-egy vadméh: »Úgy van, úgy van!«
Apponyi beszéde három részből állt; egyik a zászló bemutatása, másik a támadás, harmadik pedig a belefújás a Lehel kürtjébe. A Lehel kürtje a választóknak szól.
Elmondta, hogy az ő pártja semmi változáson nem ment át (nem szegényke, csak megfogyott); elmondta, hogy az állami közigazgatást az ő programjából vette át a szabadelvű párt.
– Nem volt ráintabulálva a nevükre – kiáltá közbe egy kormánypárti hang.
Amire fölriad az örökre álmos Wodianer Béla, akinek az ébersége csak a közbeszólásokon kapcsolódik ki s anélkül, hogy fölnyitná a szemeit megmordult:
– Rendre Csatárt!
A zászló (melybe egyébiránt Szilágyi mindjárt beütött egy díszszöget) még szerencsés is lehet, de a támadás nem volt szerencsés, mert a nagy tehetségű gróf túlságosan használta a lőpor nélküli füstöt – ami nem éppen új találmány, s talán nem is vindikálja magának.
Minél tovább beszélt Apponyi, annál bőszebb lett Szilágyi. Már-már alig ült a helyén. Mérges gesztusokkal átbeszélt Szapáryhoz, Wekerléhez. A ceruzát idegesen lecsapta a pad alá. Vészjóslón koppant a földön.
Ebből a tapasztalt jegyzők mint égi jelekből a csillagászok, előre kiókumlálták, hogy nagy csata lesz. Az üstökös jelentkezik. Szilágyi fog beszélni.
S valóban minden ingerelte. Hock János diadalmas szatír arca, Horánszky rejtélyes gúnyos savanyúsága s különösen Apponyinak az a megjegyzése a beszéd végén, hogy a kormány fél így meggyengülve fölvenni a harcot…
Mit, meggyengülve? Mikor ő tegnap adta ki a bulletint: »Hogy a kormány jól érzi magát és nincs szándéka kimúlni«.
Fölpattant mint a nyíl, fölpattant még a nagy éljenmorajban, mely a leülő ellenzéki vezér jutalomjátékát kíséri. »Öt perc, öt perc!« ordítják még a balon. »Tisztelt Ház!« hasad föl a Szilágyi hangja ércesen.
Csönd lett. S a mélységes csönd szokatlanságában újra fölriadt Wodianer:
– Rendre Csatárt!
Nagy derültséget kelt, még az elnök is mosolygott. Az ártatlan Csatár ott bóbiskált, két könyökére dőlve a padjában, mint egy legelésző bárány.
Szilágyi kifeszítette herkulesi mellét, s dörgő hangon üzente meg a hadat az ellenzéknek.
– Ám küzdjük hát meg a nagy csatát! Legyen harc!
Az ellenzék a sziú-indiánokra emlékeztető tábori lármával ordított:
– Legyen harc! Helyes, helyes! Harcoljunk a végkimerülésig!
Olay lelkesen közbekiáltott:
– Az utolsó csepp vérig.
S azzal kiosont a büfébe (nyilván, hogy egy kis veres borral megszaporítsa a vérét).
S a harc megindult. A Ház rettentő Kinizsije oly pusztítást művelt az új zászlójú ellenzéken, amilyenre még annálék nem emlékeznek. Önmagát múlta felül ma. Nincs a szónoklat arzenálisában az a fegyver, amelyet beléjök nem mártogatott. S milyen bravúrral! Élvezet volt látni a kegyetlen munkát, de egyszersmind borzalmas is volt. A suhogó nyilak mérgezett hegyeikkel, a rettentő bárd, mely vág nagy sebeket, a koponyákat repesztő buzogány csak úgy döngött. A finom pengéjű kard, mely játszi módon karcol, csak úgy villogott, fénylett…
A mamelukság vidoran nézte, hogy lapul meg az ellentábor, hogy konyul le a hőscincér bajsza, hogy változik az Apponyi mosolygó arca halványabbra, hogy dőlnek ki a Kőrösi Sándor torkából a befagyott falrengető »helyesek« és »úgy vanok«.
Néma már a balmező. Csak félve oson ki egy-egy illedelmes közbeszólás. Pedig a hatalmas szónok, miután ellenfelét már jól elpáholta, mesterileg csoportosított érvek finom hálójában jól összefojtogatta, nem éri be a puszta diadallal, hanem győző módjára a zsákmányolásra indul, belenyúlván a rozoga muníciós szekerükbe – bebizonyítja, hogy az állami közigazgatás (az a sokat emlegetett saját külön gyöngy a programban) voltaképpen az ő eszméje.
Nagy konsternáció támadt erre. Egy »ah« lebbent át a Ház összes vidékein.
Az ördögbe is, nem mindennapi történet. Egy apa reklamálja a gyermekét.
S eközben még egy apa támad. Az igazi. Aki hosszú ideig némán nézte a civakodást a gyermek felett. (Hogy volt hozzá szülői szíve?)
Hol vagy Salamon király, hogy dönts?
Salamon király nincs itt, itt van helyette Chorin Ferenc, akire Szilágyi hivatkozik.
– Úgy van, úgy van! – kiáltja Chorin Ferenc.
S a mérsékelt bal néma marad.
Apponyi lehorgasztja érdekes fejét nagy szomorúan, mint ahogyan illik egy apának, aki éppen ebben a percben vesztette el egyetlen magzatját.
Már-már a jobbon is a részvét kezd kibontakozni a szerencsétlen szülő iránt, még a Szapáry szelíd kék szeméből is kiolvashatná Szilágyi »ne bántsd már, ne bántsd már, kérlek«, de a megbőszült oroszlán nem enged, tapos és dúl elementáris erővel.
Fekete kurta haja átnedvesedik, fénylő lesz, homlokán verejtékcsöppek gyöngyöznek.
De semmi az. A kitörő éljen-zúgás igazi selyemkendő a szónoknak: egy pillanat alatt felszárítja a fáradtság csöppjeit.
…Vége a hatalmas beszédnek. Szilágyi leül. Az éljen-orkán süvít. Káprázat fogja el az embereket. Minden kicsinek látszik, mintha Liliputban járnánk. Ici-pici Horánszky Nándorok s parányi Linder Gyurkák mozognak a megkisebbedett Apponyi körül. Minden le van lapítva. A pusztaság tompa érzése nehezedik a kedélyekre.
Az ellenzék össze van törve!
És a nagy pusztaságban csak a nyolc miniszter széke látszik. De mekkora óriások ülnek ott – glóriával a fejük körül.
A mamelukság zsibongva tódul ki a folyosókra, vidáman, életkedvvel.
– Agyon vannak vágva!
De mindez csak a képzelet játéka. Gomolygó köd, melyet egy nagy elme elszór. Varázs köd, mely elfoszlik. Egy nagy beszéd és egy kis beszéd közt nagy a különbség, de csak egy napig. Hétfőn, mire megint összeül a Ház, minden a régiben marad.
Az agyonvágott emberek fölélednek és visszanyerik természetes alakjukat, a miniszterek is a magukét s újra és újra elülről kezdődik a harc – mert mindig van és lesz egy csomó katona, aki célhoz akar jutni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me