A MAI ÜLÉS [dec. 17.]

Full text search

A MAI ÜLÉS
[dec. 17.]
Zichy Jenő gr. hasznos ember, apró hiúságait meg lehet bocsátani. Mert végre is csak jót tesz és sokszor mond okosat. Mai felszólalása oda irányult, hogy nem mindent a kormánytól kell várni, hanem a társadalomtól is.
Utána Vajay István beszélt, aki itt káplánra játssza magát, pedig itt képviselő, az egyetemen pedig képviselőre játssza magát, pedig ott csak joghallgató. Valóban kényelmes dolog egyszerre tanulni a törvényeket mint diák és ugyanazon időben hozni azokat mint képviselő.
De Vajay leleményes fej sőt még azonfelül a papi kötelmeit is elvégzi, amennyiben ahányszor csak alkalma van, kilép az ultramontánizmus zászlajával, ha ugyan zászlónak lehet nevezni egy lengő kapcát. A Ház természetesen kacag, a pártja is kacag. De ez nem zsenírozza Vajayt, aki egy reverendás Csatárrá kezdi magát kinőni.
Ma is összeboronált hetet-havat, még a nagyváradi asszonygyűlést is előhozva, Tisza Kálmánnéra célozgatván, akit per »Tisza mama« emlegetett.
Egy Vajay-féle beszéd már teljesen ismeretes a Házban. Annak egy bizonyos kinyomkodott karaktere van. Vajay fecseg-locsog, Károlyi Gábor és az öreg Madarász pedig ministrál neki sűrű, sokszor jóízű közbeszólásokkal. A kormánypárt pedig hallgatja, mint valami maskarad szerepet az Orfeumban.
A Tiszáné-féle célzások után mind Károlyi Gábor, mind a vén Madarász egyszerre elhallgattak. Konsternáció látszott az arcukon, amit mindenki észrevett, csak maga Vajay István nem. És ez természetes is, mindig a harcoló veszi észre legkésőbb, hogy meg van sebesítve.
Aztán Busbach beszélt, aki sohase szól hiába, mindig vet valami értékes anyagot a vitába, hol többet, hol kevesebbet de ő sohase áll fel üres kézzel. Tartalmas felszólalása ezúttal egy lendületes nyilatkozatra adott alkalmat Apponyinak. Busbach szemrehányó hangulatában volt, sok mindent odamondogatott a nemzeti pártnak, többi közt felpanaszolta a Szilágyi üldözését is. (Ez most a divatos téma.)
És mert divatos a téma, gyorsan szivárgott ki a folyosóra is, ahol eszmetársulás útján, a künn üldögélő báró Kemény János a következő jóízű történetet mesélte:

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me