ORSZÁGGYŰLÉS [dec. 20.]

Full text search

ORSZÁGGYŰLÉS
[dec. 20.]
Az általános büdzsévita ma voltaképpen véget ért. Mint vég vignette, két pap (Hévizy János és Vörös József) zárták be az egy hétig tartó hadjáratot hol ugyan templomot nem döntöttek szét, de a falaihoz, fedeléhez itt-ott erősen hozzásúrlódtak. Egyben ölelkeztek most a papok, hogy egyik se fogadta el a költségvetést.
Most már a zárbeszédekre került a sor. Hegedüs nagy leleményességgel gyűjt még a letarlózott mezőkön is kalászokat. Bezáró beszédei még mindig olyan frissek, magvasak, mint a bevezető beszédei. Semmi az, hogy huszan-harmincan beszéltek előtte, ha ugyan szabad ezt a kifejezést használni, mert őmiatta csak közbül lehet beszélni. Az a mesebeli tarisznya neki ez a téma, melyből ha már százan ettek is, még mindig annyi van benne, mint mikor még senki sem evett.
Utána Pázmándy Dénes kalandozta be az országot, s nyalábra szedvén minden gravament, pletykát és azt mondjákot, jó egy óra hosszáig adta a szóbankot, gúnyolva (már ti. kulináris gúnyolódással) a főispánokat, akiknek egyike évenkint ötször fordult meg székhelyén egy-egy napra, tehát minden megjelenés ezer forint. (Ez a legnagyobb napidíj a világon kiáltott fel a világjártas Dini keserűen.) A Zólyom megyei volt főispánról pláne azt sütötte ki, hogy főispánkodása alatt egyetlen egyszer sem aludt székhelyén. (Azt persze elhallgatta, hogy a városhoz közel egy kastélya van, hát valószínűleg abban hált.) Besztercéről átugrott Fogaras megyébe, s bár maga is bevallotta, hogy ott sohasem járt, mégis hivatva érezte magát bepillantást engedni a tisztelt Háznak a fogarasi viszonyokba. A kis városka társadalmi súrlódásait, összeveszéseit, apró szcénáit se hagyva ki, belevegyítvén a derék alispánt, Kapocsányi Mór személyét is, ki pedig egynehányad magával igazi sziszifuszi munkát végez ott a maroknyi magyarság fenntartásán, s innen e hatalmas parlamenti teremből inkább meleg biztatást, jó szót várna, mint lankasztó, kíméletlen vagy rideg szavakat. Fölemlíté többi közt Bausznern főispán egyik rendeletét, mely a megyei tisztviselőket »kötelességszerű szavazásra« inti s hogy az elnöki tribünt ne hagyják el. Az ellenzék zajos derültségbe tört ki. Mire aztán »Dini« átugrott Vas megyébe és ott leplezett. Majd újra visszakerült a nemzetiségekhez panaszkodással, hogy nemzetiségi vidékeken a magyar katonák románul kötelesek levelezni!
Wekerle közbeszólt:
Orvosoltatni fog!
A derék lelkű Dini, akinek az a hivatása van, ami Mikulásnak, hogy bejárván az egész országot a rossz gyermekeket megvirgácsolja a jóknak pedig cukrot tegyen a csizmáikba… nem, ezt az utóbbit másra bízza; nos igen a jó Dini elment Veszprémbe, bejárta még utána Tolnát, Baranyát s minthogy úgyis a karácsonyi szent ünnepek következnek, elmondta minden összeszedett értesítését, hat beszédtárgyat és nyolc-kilenc interpelláció-anyagot egybeöntve. Háta mögött ülő társai ámulva nézték ezt a pazarlást.
Pázmándy után Mikszáth kelt a fogarasi főispán védelmére, ki erős barátja a magyar állameszmének, s esetleges túlzásai is e nemes forrásból erednek. Mikszáth felszólalását (mint amely látszólag a törvényszerűséggel szemben, a főispán intenciói mellett hegyeződött ki), izgalommal, gyakori félbeszakításokkal hallgatták a szélsőbalon.
Míg végre a keletkező vihart elsimította Wekerle néhány rövid szóval. Kijelentve, hogy nem az intenciók, hanem mindig a törvényszerűség szerint fog eljárni. Erre elsimultak a hullámok de ha nem simultak volna is el, a Ház órája elérte a római II-est, s ilyenkor a harcoló felek mindig fegyverszünetet kötnek másnapig.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me