ORSZÁGGYŰLÉS [nov. 25.]

Full text search

ORSZÁGGYŰLÉS
[nov. 25.]
A mamelukok a tegnapi diadalok hatása alatt jókedvvel jöttek a Házba. Szinte felfrissültek.
Már ők is megismerték a népszerűséget. A kis kokottal tegnap este karonfogva sétáltak az utcán, érezték részegítő illatát, sőt túl vannak az első csókon akárhogy csinálja Atzél Béla báró a »park-klubot« az ilyen könnyelműségek ellen.
Komjáthy Béla ma az első szónok az indemnity-vitában. Csinosan beszélt, de már kissé elvénülten. Csak egy adoma került ki a tarisznyájából, mellyel azt akarta jellemezni, hogy sürgeti a közvélemény a polgári házasságot.
Állítólag Fejérváryval történt. Megkérdezett egy szabolcsi dzsentrit, hogy gondolkoznak ott a polgári házasságról?
Nem tudom, felelt a földbirtokos, mert nálunk nem beszélnek róla.
A szabolcsi aztán visszafordította a kérdést:
Hát kegyelmes uram, odafönn hogy gondolkoznak róla?
Fejérváry elgondolkozott.
Csodálatos, mormogá… hiszen nálunk sem beszélnek róla.
Persze, hajdanában jobb anekdotákkal rukkolt ki Komjáthy. Hja, öregszik.
A szélsőbal azonban ezen is mulatott. Öregszik az is. (Kivált mióta Irányi behunyta a szemeit.)
Komjáthy Béla ma az első matador az indemnity-vitában. Csinosan beszélt, de már elvénülten. Semmi élc, semmi új ötlet, és még mindig a Tisza Kálmán közösügyes politikája ellen pattogott. Ah, valóban öregszünk…
Utána Kovács József szólt a szélsőbalról, aki hosszas kutatgatással szerencsésen fölfedezte a »sárgafekete hínárt«, melyből ez a kormány kikelt. Ha egy kissé várakozik, mindjárt látott volna egy kis fekete ultramontant kikelni a szélsőbali tiszta liberális vizekből.
Mosolygó, széles, borotvált arc. Vajay tisztelendő úré, aki most kel szólásra. Ez is hadat üzen az »erkölcs nevében« a liberalizmusnak, a polgári házasságnak. Különben nem veszedelmes; a Zimándyak és Komlóssyak tüze csak elvétve csillan meg szemeiben. A Ház mosolyog klerikális perpatvarán, s mikor a kormánypárt családi örömeiről szólva, azt említette, hogy az apai örömök nem nemtelenek, Károlyi Gábor gróf dicsekedve kiáltott át a jobboldalra:
Szakértő benne!
Óriási hahota rengette meg a Házat. A karzat asszonyai a legyező mögé rejtették arcukat s onnan néztek duzzogva a grófra, akinek tehát ma megint jól beütött a közbeszólása.
Azonban Vajay agyon volt csapva. Már ezután beszélhetett akármit (pedig még a Wekerle pénzügyi politikáját is lecsépelte), mindig csintalan mosoly ült ki az ajkakra.
Hohó, tisztelendő úr, az ember nem lehet mindenben szakértő!
A nap Polónyié volt. Hosszú, nagy beszédben az új kormány valamennyi tagját »kikezdte«, s látni lehetett, mint harapózik a harcias hangulat miniszterről miniszterre. Hieronymi rendesen nyugodt homlokán egy bosszús ránc futott át (akkor édelgett Polónyi az ő élettörténetén), Lukács Béla ajkai körül kiült egy vonás a Barosséiból (persze a Szilágyival való hajdani összekoccanás történetét ásta ki a por alul), az igazságügy-miniszter pedig állandóan mosolygott. Ha ő mosolyog akkor bizonyára ugrásra kész.
Leszólta a nagy erkölcsbíró az egész kormánypártot feléjük kiáltva:
A fazék! A fazék!
Csak egynek kegyelmezett meg: a volt miniszterelnöknek, aki azért bukott meg, mert naivitásból a korrupciót meg akarta szüntetni. (Az ellenzéki nekrológok bezzeg másképp hangzottak.)
Sokat foglalkozott a Tiszákkal is, akik Magyarországot a családjuk közt osztják ki, az egyik a protestánsok mentora lett, a másik az anyagi téren gyűjt össze minden hatalmat, míg a harmadik őfelsége első tanácsadója.
A teljesülés küszöbén álló liberális óhajokkal szemben a régi praktikát folytatta. Szeretné kicsavarni a nyakukat de persze csak, mert kevesli őket.
A nagy rabulisztikus azonban mégis elérte azt, hogy az egész kormány megmozdult ellene. Azazhogy először az »öt percet« csikarták ki számára jó emberei.
A szünet után az egész Ház beözönlött a folyosókról. Harcias hangulat lengett a Házban, az elnöki pódium előtt ismét ott nyüzsgött a képviselők tömege.
Hieronymi beszélt elsőnek a kormány padjairól. Nyugodtan, hidegen felelt Polónyinak, ki az ő képességeit vonta kétségbe. És fontos kijelentéseket tett felszólalása kapcsán a közigazgatási reformról és a garanciális törvényekről.
Új miniszter lép a sorompóba: Lukács Béla. Ő is polónyinak válaszól, s kissé fölmordul a baloldal, mikor a »fazekat«jellemzőnek mondja Polónyi gondolkozására.
Majd általános mozgás támad: Tisza István kel föl szólásra személyes kérdésben. Ő tudja mostanság legjobban fölharagítani az ellenzéket, mindjárt azzal kezdi:
Nem szoktam ugyan megengedni magamnak azt a luxust, hogy Polónyi beszédeit hallgassam…
Nagy morgás támadt erre a felségsértésre. Dühös kiáltások:
Grófnak képzeli magát!
Mi se hallgassuk meg a Tiszákat!
Luxus őket is meghallgatni!
De azért is megteszik ezt a luxust, hát végre is mivel táplálkoznának a következő szónokaik. Csak hébe-hóba mordulnak közbe:
Ne, ne beszéljen per »mi Tiszák!« Dinasztia önök?
Vajay már egyebet is kiált közbe:
Bérencek!
Szerencsére nem veszik komolyan a tisztelendő urat, s csak egy rendreutasítást fog.
Tisza István dajkameséknek nyilvánította mindazt, amit Polónyi róla mondott.
Végezetül az igazságügy-miniszter beszélt. Elmésen, jó humorral mutatta ki, mi van abban a fazékban, mely a Polónyi vádjait rejtette magában, s végül azt ajánlotta neki, hogy vágja földhöz a fazekat, mert üres. Polónyi egész bizonyítási rendszerét Arany János két verssorával jellemezte:
»Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak. Egyszer nagyot koppan, azután elhallgat!«
Ezzel a koppanással s a nyomában keletkező nagy derültséggel végződött a mai ülés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me