VÁLSÁG A HÁZBAN

Full text search

VÁLSÁG A HÁZBAN
Harmadfél esztendő vonult el a Tisza-kabinet nagy válsága óta, s ma már ismét a házban terpeszkedik az új krízis. A múlt képei megelevenülnek. Nagy csoportosulások a folyosón, rejtélyes arcok, surranó hírek. A mamelukok kevélyen feszítenek, dicsekednek az ellenzékiek közt:
No, fiúk, mit szóltok a válságunkhoz? Az öreg Toldi Miklós megrázta ugye magát?
A mai ülés különben még nem volt formális válságos ülés, csak bevezető hozzá. Az ellenzék ki akarta kopogtatni a kormányból a titkot, amelyet mindenki tud, s a kormány olyan féltékenyen őrzi azt, mint a sárkány a tojását. A szélsőbali stréberek a bukó minisztereken akarták letenni a képesítő vizsgát a pártelnökségre és valóságos elmetornát vittek véghez, hogy kicsikarják belőlük az »igent«:
Igen, van válság! Igen, igen!
A miniszterek hallgattak. A kérdések elől hol elcsúsztak, hol elenyelegték a dolgot. A bukó miniszter lába könnyű, a terű nagy részét már letette, könnyen illan, játszva.
A miniszterek kergetősdije mulatságos volt a maga nemében. Eötvös kezdte. Neki van a legtöbb sansza a Dani bácsi örökére, hát elsőnek is ő kelt szólásra, nagy ravasz arccal fordulva a miniszterek felé.
Ezek közül csak hárman voltak jelen. Lukács, (szegény, ily fiatal és máris válságba keveredett!) Wekerle, az örökké derült pénzügyminiszter, meg Szilágyi Dezső, aki már búcsúzik a bársonyszéktől. A szék nagyon meg lehet elégedve a viszonyokkal.
Eötvös ezúttal az Irányi hangját vette föl. Ünnepélyes és komoly volt. Azt szeretné tudni, miniszteri nyilatkozattal megpecsételve, van-e válság.
Azután azt indítványozta, hogy egy kivételével vegyék le a napirendről a javaslatokat, amíg a válság elmúlik. Akár az egyikre felel a kormány, akár a másikra, egy kis vallomás csak megakad rajta.
A kormány részéről Lukács Béla felelt. Az ellenzéken derültség hullámzott át. Ez volt az új miniszter nagyobb debutje s nagyon tetszett a tigriseknek, hogy mindjárt a minisztersége halálát kell bejelenteni.
Halljuk, halljuk! Legalább egyszer kibeszélheti magát.
A miniszter röviden felelt. Természetesen azt mondta, hogy ilyen kijelentéseket csak a miniszterelnök van hivatva tenni. Azt nem ellenezte, hogy az ő napirenden levő javaslata elhalasztassék néhány napig.
Eötvösnek tehát nem sikerült kivenni a vallomást a miniszterből. Polónyi széles arcán elégültség csillámlott. No, majd kiveszi ő Szilágyi Dezsőből. Fölugrott helyéről.
Ha válság van, nincs kabinet, ha nincs kabinet, nincs miniszteri meghatalmazás és akkor nem lehet tárgyalni a tulajdonjog telekkönyvbe jegyzéséről szóló törvényjavaslatot. Van-e hát válság?
Szilágyi fölkelt s egy percig mintha ezen tűnődnék: mondjam-e, ne mondjam-e meg? Talán meg is mondaná, ha nem néznének oly esdőleg rá Helfy, meg Justh Gyula:
Meg ne mondd neki, kegyelmes uram! Ne tedd tönkre elnöki reményeinket!
A nagy cséplőgép megszánta őket s nem vallott. Ehelyett tréfára fogta a dolgot. Azt mondja, nem függ össze a kabinetkérdésssel, hogy a telekkönyvi bejegyzésnél a családi értesítések bélyegmentesek legyenek-e?
A felhőn átönt egy percre a napfény. A jobboldal elmosolyodik.
Egy darabig még elvitáznak. Polónyi és az igazságügyminiszter, de még be sem fejezik utolsó szavukat, már új lovag áll a torna porondján harckészen: Helfy Ignác. Az öreg szintén meg akar vívni a pártelnökségért. Ő arról az oldalról támadta meg a kormányt, hogy a pártklubban jelenti be először a lemondást.
Végre is Ugron Gábor vágta ketté a vitát:
Ne tagadjuk meg a miniszterektől az utolsó kérésüket!
Ezzel a Vaskapuról szóló javaslatot levették a napirendről és belementek a Szilágyié tárgyalásába.
Ez röviden tartott, de azért az ellenzék nem eresztette ki a minisztereket karmaiból. Újra fölhangzott hol csábosan, hol epésen a biztatás:
Beszéljetek, beszéljetek!
Kezdte megint Eötvös, folytatta Madarász apó (én is élek ám még kedves pártom!), Horváth Gyula egyenesen miniszterelnöknek címezte Szilágyit.
Jövendőbeli! röpül föl a gúny egy mérgezett hegyű nyila az ellenzékről.
Most azt akarták, hogy a szerdai ülés napirendjére vegyék föl a miniszterelnök nyilatkozatait. Szilágyi ezt ellenezte, mert nem lehet tudni, miről akar nyilatkozni a kabinet?
Ezt azonban Hentaller már tudja.
Arról, hogy lemond! kiáltja.
Hasztalan, nem lehet belőlem kicsiklandozni a várt nyilatkozatot! szólt oda az ellenzéknek Szilágyi nagy vígan.
Kicsiklandozni? Ez a szó annyira jellemzi a mai ülést, hogy szinte kár tovább festeni a képét. A miniszterek csiklandoztattak, de a csiklandozás nem fogott rajtuk.
Apponyi az egész ülés alatt hallgatott. Ajkai mintha még morzsolgatták volna a múltkor világba röpített frázist.
Én meg vagyok elégedve szerepemmel… Úgy van, meg vagyok elégedve…
És mogorván, epésen hajtotta le a fejét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me