APRÓ CSATÁROZÁSOK

Full text search

APRÓ CSATÁROZÁSOK
A folydogáló vitában sok elkánficsorodott locsogás volt. Beszélt Pál és Péter, beszéltek a nagyobb beszélők és a kisebbek mindenféle formában és alakban, meritumban, személyi kérdésben és »félreértett szavak«-ban. Beszéltek mindenféleképpen. És a nagy összemérkőzésnek a következő eredményei voltak.
Kisült, hogy az a történet, mikor a gólya, amelynek a fészkét feldúlták, egy égő üszköt hozott bosszúból karmaiban a házfedélre – csak egy egyszerű ostoba madár volt. A mi politikai gólyánk (nem a nemzeti párt vezéréről van szó) még amellett olajágat is tart a csőrében – hogy Bécsből ezt lássák, a kaszinóból pedig amazt.
Kisült, hogy a fúzióból nem lesz semmi.
Meg lett ijesztve az ország, hogy Apponyi a kolostorba megy – ha beismeri a tévedését.
De a nagy tévedők szerencsére nem úgy vannak alkotva, hogy valamit beösmerjenek. A nagy tévedők sohase számolnak tényekkel, hanem a reményeikkel.
Ugyancsak e vita alatt kibontakozott a szabadelvű párt szürke harcvonalaiból Magyarország leendő vezéralakja, Tisza István, kinek kétszeres fölszólalására, mint mikor a romantikus regényekben valaki végre az ideálját találja föl, a párt szíve szinte megdobbant:
– Ez ő!
Templomi csöndben hallgatta barát és ellenség most első ízben, mire egy anglomán (de nem Beöthy Ákos) szellemesen jegyzé meg egy brit parlamenti kifejezéssel élve:
– Megtalálta végre a Ház fülét.
Most már körülbelül bizonyos a jövő, hogy a következő decenniumban Tisza István és Apponyi Albert fognak vívni heroszi csatákat a parlamenti homokon – ha csak… De nem, lehetetlen az, hogy ő belássa. –
De egyelőre még Bánffyt ütik mindnyájan, s hihetőleg még soká fogják ütni, azért, hogy nem nagy orátor. Más ok nincs – tehát ehhez nyúlnak, mintha egy államférfiúnak valósággal a nyelvelés volna a kritériuma. Hiszen szép volna, jó volna, ha a sas énekelni is tudna – de hogy nem tud: abba egyszer bele van nyugodva mindenki, Herman Ottótól kezdve egész Brehmig, s az is áll, hogy azért mégis előkelőbb madár némely énekeseknél.
Kisült ebből a vitából az is, hogy Polónyi szereti Apponyit, s hogy Apponyi szereti Szapáryt, s következésképp Szapáry is szereti Polónyit. S ez a keresztényi szeretet az egyetlen megható momentum a harcban álló parlamenti tömegek között.
A mai napon egyébiránt nem annyira a kormány ellen viaskodott a szélsőbal, inkább egymást döfték, bokszolták ádáz gyűlölettel és elkeseredéssel.
A Justh-párt, az igaz, nem volt bent (legjobb lesz, úgy látszik azt a nevet venni föl: a be nem járó párt), mindössze négy Justh-párti lézengett, elvegyülve a szomorú mezőn, hol öt bogáncskóróra esik egy kalász. De ez csak annál kényelmesebb volt a Polónyi-pártnak, hogy vehemensen támadja őket.
A kormánypárt diszgusztálva őgyelgett a folyosókon, míg a nagy viaskodás betöltötte az ülés utolsó felét.
Sok mindenféle diskurzus van ilyenkor.
Az egyik csoportban Bánffyt dicsérték, aki a kellemetlen támadások dacára is férfiasan, el nem veszített kedvvel viszi az ügyeket; a másik csoportban Szilágyi méltóságteljes elnökségét magasztalták, melyre, mint valamely epochális fénypontra, fognak föltekinteni a késő utódok.
Valaki megjegyezte a csoportból:
– Nem lesz ő holtáig elnök. Kiösmerik Bécsben és megszeretik. Majd meglássátok, hogy egyszer Bánffy után ő veszi át a miniszterelnökséget.
– Nem vállalja – felelte apodiktikus hangon egy komoly arcú államférfi.
– Dehogy nem vállalja – bizonykodott egy másik… Garantírozom, hogy elvállalja, és miniszterelnök lesz.
– Nem lesz, ha mondom – viszonzá mogorván az előbbi.
– De miért nem? – kérdé amaz bosszankodva.
– Miért? Miért? Hát azért, mert senki sem vállalkozik melléje királynak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me