ORSZÁGGYŰLÉS [dec. 21.]

Full text search

ORSZÁGGYŰLÉS [dec. 21.]
Fanatikusan mormolja a folyosó:
– Csütörtökön… csütörtökön…
Tessék ezt úgy értelmezni, hogy a fordulatnak csütörtökön okvetlenül be kell következnie. Mert még a szélsőbal is meg van győződve, hogy tovább nem tarthat a bizonytalanság s így vagy úgy, de csütörtökön el fog dőlni a dolog. Az emberek úgyis módfelett harciasak és jobbról is, balról is hangoztatják, hogy az ünnepek után semmiféle földi hatalom sem tartja őket a fővárosban. Ha tehát történni akar valami, tessék neki még az ünnepek előtt történni. Azután már hiába történik.
Ez a fanatikus hit el is altatja az izgatott érdeklődést. Még a békeangyalok sürgése sem kelt valami nagy feltűnést. Odabenn Komjáthy Béla beszél – beszéljen. Olyan mindegy, hogy pártolja-e az obstrukciót vagy sem. Hiszen csütörtökön úgyis megjön a fordulat. Majd a horvát Gyurkovics próbálja felrázni a szélsőbalt, hogy a vámpolitikai különválás Boszniában és Horvátországban is megszólaltatná a lappangó vágyakat. Hát szólaltassa meg. Hiszen nem olyan komolyan gondolják ők a különválást és különben is csütörtökig úgyis meg jön mindenre a felelet.
Szikránkint hamvad el az érdeklődés. (A fiatalságét egy darabig ébren tartja egy ibolyaszín toalett. Nagyon divatos primadonna mosolyog ki belőle a karzatról.)
De egyóra tájban mégis beszólítják a folyosó népét.
– Gyertek! Pichler beszél.
Igen. Pichler még érdekli a tisztelt Házat. Olyan kedves bolondságokat tud szavalni! És olyan drámai allűrökkel! Ma is rekedt pátosszal kavarta együvé az osztrák pletykákat, a magyar pletykákat, a gróf Andrássy Gyula könyvét, az udvartartást és amiről csak egyáltalán beszélni lehet. Az elnöklő Láng Lajos ezalatt folytonosan csöngetett. De nem mintha rendre akarta volna utasítani a szónokot. Nem. Csak a hallgató képviselő urakat intette valamivel nagyobb csöndre. Mert olyan hangosan kacagtak a rózsaszínű szónok beszédén, hogy ő az elnöki székben egy szót sem hallhatott. Pedig ő is akart kacagni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me