287. ÖZV. PETI JÓZSEFNÉ VÁLI MARI – MK-NAK [Lőrinte, 1906. augusztus 23.]

Full text search

287.
ÖZV. PETI JÓZSEFNÉ VÁLI MARIMK-NAK
[Lőrinte, 1906. augusztus 23.]
Kiválóan tisztelt Nagyságos Uram!
Habozva fogtam tollat e sorok megírására, mivel a múlt év végén Nagyságodhoz ajánlva küldött (később meg is reclamált) levelemre egy sor választ sem kapva, tartanom kell tőle: nem alkalmatlankodom-e? midőn ismét igénybe veszem pár percre drága idejét.
Azonban Nagyságod Jókai Mórról írt becses művének – a t. kiadó cég által hozzám is megküldött – kézirat helyettesítő példányába vezetett megjegyzéseimet illőbbnek tartom csupán a kiválóan tisztelt szerző szemei elé bocsátani, semmint bárki mással közölni azokat.
Nem mulaszthatom el egyszersmind: hálám és köszönetem kifejezését, a nagy becsű műnek Mikszáth szívével és Jókait megértő szellemével írt részeiért; melyek közül ugyancsak kiválik a Salamon F. Kemény Zs. Vadnay K. Csengeri A.: Gyulai Pál irigységtől és bosszúvágytól sugalmazott ítéleteinek hatása folytán létrejött néhány részlet; valamint az a ráfogás, mit III. Róza szegény jó Móricz bátyám »hiúságáról« akar a világgal elhitetni.
Az »Ali kezei« hosszúságáról feljegyzett események árnya pedig nem arra esik, Kit az uralkodó úgy akart gondatlanul költekező (sőt pazarló) családja által rá nehezülő – anyagi bajaitól megszabadítani, hogy senki se tudjon a dologról… hanem arra, ki Jókainak e féltve őrzött titkát az életrajzíró rendelkezésére bocsátotta…
De: nem folytatom tovább! hanem köszönetemnek ismételt nyilvánításával maradok Nagyságodnak
Lőrinte, VIII/23. 1906.
kiválóan tisztelő híve
özv. Petiné sz. Váli Mari

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me