BRESZTOVSZKY ERNŐ: UJ HEDONIZMUS

Full text search

BRESZTOVSZKY ERNŐ: UJ HEDONIZMUS
A proletárság nagy tömege, – bármily gyorsan változik is meg különben világnézete, – még messze van attól, hogy fogyasztója legyen a művészeti piacnak. Nem gondolok most a mezei munkások több milliónyi tömegére. Magyarországon vagy akár a nyugati kultúrállamokban: még a városi munkástömegek kilenctized része is alig jöhet számba. A téglahordó tót napszámos asszony, a csatornázáskor földet túró ember, a faluról városba szakadt műhelymunkás, a tengő-lengő kisipar igavonója – ma még ilyenekből kerül ki nálunk a városi munkásság nagyobb fele s ezeknek édes-kevés közük van a géphez, a gép esztétikájához meg általában esztétikához. Nincsenek még művészeti igényeik. Nagyjában ez a helyzet másutt is: Amerikában, ahová egyetlen évben milliónál több európai viszi analfabétizmusát, kis igényeit, jobbágyi világnézetét; Angliában, Németországban, ahol a junker-uralom keletről frissíti föl a falun gyérülő munkaerőt; Franciaországban, amelynek városaiba a faluról tóduló napszámossal szivárog be még mindig Vendée szelleme; Spanyolországról, Olaszországról, a cár birodalmáról szót ejteni is kár.
A jobbágykorszak örömtelen apátiája alól mindenütt csak egy kis rétegét szabadította föl a gép a proletariátusnak. Ez a réteg azonban csak realitve keskeny, abszolúte véve már számba vehető: Amerikában, Angliában milliók, másutt százezrek, még nálunk is tízezrek szerepelnek már a művészeti – főként irodalmi – piacon, ha nem állandó, legalább alkalmi vevőkként. A számot megcsökkenti egy-egy ipari krízis, megnöveli a kedvező konjunktúra, de ez a börze-árfolyamokkal együtt történő ingadozás csak epizodikus, az állandó irányzat: növekedése a proletár művészi igényeinek, a művészetre való befolyásának, a művészeti piac proletár-vevőinek.
A művészeti piac középpontja ezzel lassan eltolódik. Abba a körbe, amelynek a művészet dolgozik, új elemek nyomulnak be ellenállhatatlanul követelve új ízlésük, friss, szépségre éhes új világnézetük érvényesülését. És mert ennek az új ízlésnek szülőanyja a technika: nem is lesz olyan bolondság a futuristák programja, amely az autót meg az aeroplánt vers-témává avatja, mint amilyennek nekünk messziről látszik. A programosdi mulatságos lehet, az azonban tény, hogy a program máris megvalósult félig: a technika nemcsak művészeti értékek anyagi tökéletesbítőjeként és nemcsak öntudatlan ízlésformálóként, hanem tudatosan választott művészeti témaként is szerepel.
A művésznek alkalmazkodnia kell a piacához s nem csoda, ha a fiatalabb generáció éppen a még el nem foglalt, szűz területet keresi ki magának: a művészet számára nemrég fölfedezett proletárvilágrészen gyarmatosit.
És ez a gyarmatosítás nem mindig tetszik a bennszülötteknek. A gyarmatosítóktól meghonosodást, betelepülést kívánnak. Szerencsére nem megy nehezen ez a betelepülés. A proletár-világnézet gyorsan hódit azok között a művészek között, akik proletároknak akarnak dolgozni. Meg a többiek között is. Az uralmon levő osztályból kiszorult művész sokszor hirtelen azon veszi észre magát: nem is lakom olyan távol az új földrésztől vagy talán már rajta is születtem, odavalósi honpolgár vagyok?
Emellett a belföldi termelők is szaporodnak egyes spekuláns gyarmatosítóknak rémületére. Csak így, hamarjában, írás közben tizennyolc magyar színészt, írót – iparművészekről nem is beszélve – tudnék fölsoroni, aki műhelyből került színpadra és íróasztal mellé. Nagyobb-kisebb hírességek; nekik legkönnyebb az autodidaxis. Akad köztük színész, aki ma is fizeti a heti járulékot régi szakegyletének, amellyel már csak a világnézete kapcsolja össze s nem úgy, mint hajdan anyagi érdek is.
A remélt gyarmatot nem hódította meg az anyaország, sőt a gyarmat költözteti át, honosítja meg az anyaország legjobbjait s az küldi ki a maga szülötteit is hódítani. Az anyaország urai – nem csoda – félnek. Veszítik a teret, bár nem könnyen adják föl a hadállásukat. Az áttelepült új nemzedékre kimondják az anatémát: hazaárulók, renegátok lesznek, akiknek új művészete értéktelen, érthetetlen népbolondítás. A proletárból lett művész pedig, ha szorosabb kapcsolatban marad szülőföldjével: betolakodó idegen. Ha azt írja, ami világfölfogásából fakad, kész az ítélet látatlanban: ez csak megverselt dogma, semmi több. (NB. Ez az ítélet sokszor helyes, többször nem: mindkét esetben az a baj, hogy látatlanban mondják ki.)
Bármint védekeznek is ellene: az átalakulás folyik. A „capillarité sociale” törvényein nem fog ki a művészetbe tolakodó politikai reakció, bármennyire hosszú mecénási álszakállat ragaszt is föl. És amint eltünedezik az individualizmus a politikában az újjáéledt klerikális-agrárius protekcionizmus, meg a kapitalista szolidarizmus előtt, amelyeket a munkás-szolidarizmus provokált, – úgy pusztul ki az egyéniségféltés a művészekből, akik még nem is olyan régen ösztönös rémülettel úgy gondoltak a proletárság-tervezte nagy társadalmi átalakulásra, mint valami egyetemes, világraszóló, örökre tartó képromboló barbarizmusra.
Emlékszem egy kis vitára „A Hét”-ben. Mikor a nap háromötödrészén át dolgozó kereskedősegédek este egy órával hamarább akarták az üzleteket lezáratni, valaki följajdult: íme, az érzéketlen proletárság meg akarja fosztani Budapest estéit a ragyogó kirakatok szépségeitől! Ignótus vágott neki vissza: „Bájosabb szádizmus kevés van, mint azoké a szépségen csüggő lelkeké, akik a szociális igazság eljövetelétől a világ elszürkülését várván, azt kívánják, hogy inkább dögöljön meg a szegény ember, de a vasárnapi munkaszünet s az esteli boltzárás ne szakítsa meg a nagyvárosi élet betegesen gyönyörű lüktetését… és így tovább. Fehérruhás lyánkák szúrják így ki a macska szemét, mert azt az aranyos kis kanári madarat féltik tőle.” Azóta korábban zárják a boltokat s a segédeknek van egy órájuk olvasni – talán ugyanezen író cikkeit „A Hét-ben, a kirakatok pedig sok helyen egész éjjel redőny nélkül, villanyfényben állnak. S vajon mi a nagyobb érték az emberiségre: az, hogy a kereskedősegédnek akad egy órája irodalmi élvezetre vagy az, hogy Kohn és Weisz urak bőr- és festékkereskedése egy órával tovább büdösíti nyitott ajtaján át a kerepesi-utat? Et si licet parva componere magnis: a jelenlegi állapot, amelyben az emberiség egy tizedrészének sincs alkalma műélvezőnek lenni vagy estleges műalkotó tehetségét hasznosítani, különb-e egy olyan társadalomnál, amelynek célja mindenkinek, a mainál tizszerte több embernek anyagi lehetőséget nyújtani minden igényének – a művészetieknek is – betöltésére és képességeinek neki tetsző megfelelő irányban való fejlesztésére? Egyszerű szorzással el lehet dönteni a kérdést.
De fordítsuk meg a dolgot: nemcsak a művészetnek van szüksége ilyen társadalmi átalakulásra, hanem az új társadalmi alakulatnak nagyobb szüksége lesz a művészetre, mint a mainak. Ma a művészet egyéni szükséglet. A műélvezet hiánya egyéni nyomorúság. Ha az egyén el lehet művészet nélkül, el lehetne a társadalom szervezete is. De olyan társadalmi szervezet, amelynek nem lesznek munkára kényszerítő eszközei, nem lehet meg anélkül, hogy ne tegye művészeti segédeszközökkel is élvezetté a munkát.
A primitív népek azért dolgoztak, mert a munka igényeiknek megfelelő műélvezetet is adott riturikusságával, amely a művészeteket magából formálta ki. K. Bucher, akinek nem sok köze van a proletár világnézethez, „Arbeit u. Rythmus” című könyvét ezzel fejezi be: A technika és a művészet differenciálódás és munkamegosztás révén sohasem sejtet termőképessségűvé fejlődtek; a munka produktívabb, gazdasági javakkal jobban berendezkedtünk és nem szabad föladnunk a reményt, hogy sikerülni fog valaha magasabb ritmikus egységbe foglalni össze a technikát és a művészetet, ami újra megadja a szellemnek boldog vidámságát és a testnek harmonikus fejlődését, a legkiválóbb természeti népeknek ezt a két jellemzőjét.”
A műélvezet és a termelő munka csak a művészeknél találkozik ma; nekik kell legjobban érezniük a kettő összekapcsolásának szükségességét nemcsak az egyének, nemcsak a művészet, hanem az új társadalmi szervezet szempontjából is.
Ha pedig valaki azt hiszi, hogy én most állami pályázatokra gondolok, amelyeknek révén Marx-szobrokkal, vörös pántlikákkal fogják a rizshántoló vagy a bőripari gyárak munkatermeit kicifrítani a munka kellemessé tétele végett, az tévedni méltóztatik. A munkafolyamat és a műélvezet belső, ösztönös kapcsolatáról van itt szó. Olyan kapcsolatról, amelyet ősjogaiba csak az őskommunizmusnak kollerektivizmus formájában való fölélesztése tud visszahelyezni. Általánosításáról a munka olyan élvezetének, amelyet ma csak a saját igényeinek megfelelő műízlésű környezetben és nem pénzért dolgozó művészember érezhet. A munkaeszközök fáradtságtalan kezeléséről, a gépen úrrá lett ember alkotó-lázáról, szabad fantáziájáról, a hasznosság önzetlen örömérzetéről, amely előtt a mások érdeke összeolvad a magunkéval – mindegyikünk hasznára…
Abban pedig megint csak tévedni méltóztatik, hogy álmodozom s egyéb híján jövendő szépségek elképzelésével bolondítom magamat, szeretnék bolondítani másokat összetévesztve azt, ami lesz, azzal, amit szeretnék, hogy legyen. Nem, ez az álom: logikus jóslat; következtetés abból, ami volt és van, arra, ami lesz. S ha én álomkórban szenvedek, akkor is ragadós betegség a bajom. Nemcsak Marxok meg fogházba csukott „demagógok” szenvednek benne, hanem a nem hivatásos politikusok, a Gorkik, Zolák, France-ok, Walter Crane-ek, Upton Sinclair-ek s egy kicsit a Rodin-ek és Meunier-k is. Ennek az álomnak valósulása ma az egyedüli lehetőség a kultúrának, az emberiség kollektív lelkének megmaradására s ennek a kollektív léleknek örökkévalóságában vagy pár millió esztendős hosszú életben ma mindannyian azzal a fanatizmussal hiszünk, amivel a középkor az emberi lélek halhatatlanságában. Ebből a folyton terjedő álomkórból csak a megvalósulásra fog ébredni az emberiség: az új hedonizmus korára, amelyet Dorian Gray Henry barátja emleget.
…Különben legyünk praktikusak és ne citáljunk annyit. Akármi is lesz századok múlva, ma ez a helyzet: a művészetek és a proletár-világnézet közelednek egymáshoz, mert életszükséglete az egyiknek a fölfrissülés, a másiknak a kiegészülés esztétikai elemekkel; a művészeknek ezzel kapcsolatban a proletársághoz kell közeledniük gondolkozás és ízlés tekintetében, a proletárrá lett és a proletárból lett művészeknek ki kell elégíteniük az új fogyasztó közönség igényeit és hogy maguk is, irányuk is megéljenek, el kell foglalniuk a ponyvának nevezett és annak nem nevezett, de hasonló értékű irodalom s egyéb művészet művelői elől a piacot; közvetítők, boltosok, kiadók, kapitalista profitkeresők nélkül kell keresniük szellemi és üzleti kapcsolatot a munkás-fogyasztókkal. A művészetek válságának más megoldása nincs.
Éppen ezért szomorú, hogy sirató-nótával kell végeznem: kár azért az irodalmi egyesületért, amelyik nem régen terveződött, de csak terveződött. Abból lehetett volna csinálni valamit, valami ilyesmit. Talán akadnak még krisztusai ennek a korán elpusztult Jairus leányának.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me