Hatvany Lajos: Könyvek

Full text search

Hatvany Lajos: Könyvek
Ősz, az van itt. Égő, élő, tüzes-ezerszínű. A magyar kert is csak ősszel mutatja, hogy mit tud. A tavasz helyett kaptuk, melyet lesorvaszt a nehéz nap és megfojt a meleg por.
Hárman állnak az őszi parkban. A festő, az író és a kultúrember, aki nem fest és nem ír.
Megszólal az író: „Olvasta Ady versét: „Nyomorék s cifra napjaim, Úri s őszi nyomába jár”… mit szól hozzá? Milyen finoman kapcsolja a két jelzőt: Úri és őszi. Ezeket az asszociációkat Ady előtt senki se érezte.”
A kultúrember vállvonogatva mondja: „Nem szégyelli magát versről beszélni ilyen táj előtt? Látni se lát anélkül, hogy papírra ne gondolna…”
Mire a festőhöz fordul, aki a táj képszerűségéről tart neki előadást.
Mert a festőnek szabad a világot művészetére vonatkoztatnia. De ha író tesz ilyet, hát ráfogják, hogy vakon született könyvember.
Ezért, csupa szégyenből, hazudnak az írók. És ráfogják önmagukra, hogy csak élnek, látnak, tapasztalnak, élveznek – a könyv nekik semmi.
Valljunk: aki tollat tintába avval a szándékkal mártott, hogy író legyen és azzá is lett, annak élete, sorsa, végzete, a könyv.
Akik tagadják: hazudnak. Vagy szenvednek. Valami hiba van a gép körül, mely az élet fölgyűlt anyagát nem őrli rendesen. És nincs az a széles élet, mely az így sújtott írót kárpótolhatja.
Soha író oly intenzíve nem élt írói életet, mint Flaubert: vidéki városban, négy fal között, süket, öreg anyjával, nő nélkül, de írva, írva, mindig csak írva. És ha nem írt: olvasott.
Könyvek, könyvek, könyvek, megirt és elolvasott könyvek: ez az író sorsa. Napok, nők, barátok, mind csak a könyvekhez adnak vagy belőlük vesznek, de végül mégis csak könyvek lesznek. Minden tapasztalatát beleolvassa az író a más könyvébe vagy beleírja a magáéba. Könyvbe torkoll az élet minden patakja. Az írónak mindegy – mind csak egy: könyvek, könyvek, könyvek – mindég és mindenütt. Nincs más, akármiről szól, mintha csak könyvekről szólana. Ezért írhatom e rovat fölé, melyben könyveken kívül annyi sok egyébről is szeretnék beszélni, a mindent, a sorsokat egybefoglaló szót: Könyvek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me