FELEKI GÉZA: A SZAVALÓMŰVÉSZET ÖNÁLLÓSULÁSA • (CAPRICClO)

Full text search

FELEKI GÉZA: A SZAVALÓMŰVÉSZET ÖNÁLLÓSULÁSA
(CAPRICClO)
Max Klinger, a specifikusan német szobrászat és festés nagymestere Malerei und Zeichnung című kis füzetében állást foglalt a művészetelmélet néhány sarkalatos problémájával szemben. Felfogásmódjának végső következményeképpen önálló és más célú művészetet lát a valóság színes és színek nélküli síkábrázolásában. Kiemeli a grafikus művészeteket a festéstől függő és annak alárendelt állásukból és megállapítja függetlenségüket, mellérendelt voltukat. A rajzművész vagy metsző éppenséggel nincsenek híjával a színek iránt való fogékonyságnak, hanem ellenkezőleg, az ő világukban olyan pompásak, élénkek, gazdagárnyalásúak a színek, olyan finomak és megfoghatatlanok az átmenetek, hogy szegényes, durva eszközeikkel meg sem kísértik visszaadásukat. De ha a művész egyszínűvé redukálja is világlátását, a szemlélő kiérzi a redukció formáinak, vonalainak színekre vonatkozását és képzelőtehetsége kiegészíti, megszínesíti a rajzot vagy a metszetet. Itt tehát a szemlélés összetett, több külön elemre bontható lelki folyamat és nem egyöntetű, mint a festésnél. Ezért a grafikai alkotás gondolati vagy irodalmi eredésű tartalmat is kifejezhet, míg a festmény elsősorban falat díszít vagy egyéb dekoratív célokat követ. Ezen az alapon Klinger módszeresen hozzáfogott a síkábrázolás sok ezer éven át egységes esztétikai kategóriájának kettébontásához.
Most én is nem kisebb okokból hasonló elválasztással próbálkozom meg: az előadóművészet nevén eddig együvé foglalt színpadi előadásnak és a szavalásnak autonómiáját szeretném megmutatni. Nem érzek ugyanis közöttük semmiféle lényegbevágó közösséget; törvényeiket pedig ellenkező irányulásúaknak látom. Azt hiszem, a szavalóművészet önállósága újabban gyorsuló fejlődése következtében csakhamar kétségtelenné fog erősödni.
Benyomásaimat mondom el, és azután azt az érzést, amellyel a belémgyűlt benyomásokat szemlélem. Nem fogalom meghatározásokból indulok ki és nem elvonásokon bizonyítgatom a szétválasztás szükségességét. Az alkotó művészek, közéjük sorozom természetesen a nagy rendszerezőket is, mindenha meg voltak áldva-verve az egyoldalúsággal. Hiszen az egyoldalúság minden egészséges művészetnek előfeltétele és a művészre nézve következménye is. Klinger tehát dolgozhatott szigorú metódussal. Nekem azonban a hol erre, hol arra billenő, sehol meg nem állapodó szkepszis jutott osztályrészemül, soktársadmagammal. Felfogásaimat én ismerem legjobban: ki látná inkább elnagyoltságukat, bökkenőiket. Ezért csak benyomásaimat beszéltetem, érettük végre is nem vagyok felelős. Így a dolgokat csak egy szög alatt kell néznem és minden fenntartás és tartózkodás nélkül szólhatok és könnyű szívvel bocsájtok itt-ott kétes vegyi összetételű, zavaros oldatokba kristályosító fonalul egy-egy nagyon is határozottra fogalmazott megjelölést.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me