Ignotus: A politika mögül

Full text search

Ignotus: A politika mögül
– nov. 27.
A spingei vadászatoknak sebesültjük van: Ausztria-Magyarország. Sziven találták. Stoss ins Herz.
Nem derült ki rögtön. Ugyan: akik tisztában voltak a német politika utjaival, nem vártak egyebet. Annál csodálatosabb, hogy olyan úr s annyi mindenről tudó, mint a trónörökös, mégis tudakozódni ment ki Berlinbe. Amit ő megtudott, azt a világ csak vagy egy héttel később tudta meg – ha tudott sorok közt olvasni. Ha tudott olvasni, teszem, a bölcs bécsi külügyminisztérium örömujjongó közléseiben, melyekkel a vele baráti sajtóban a berlini félhivatalos Norddeutsche Allgemeine Zeitung fejtegetéseit terjesztette tovább, de ovatos elhagyásával a berlini ujság ama fontos kijelentésének, hogy tudtával a monarchiánk nem készül ultimátumra senkivel szemben. Hogyan? mikor ez a monarchia kijelentette, hogy néhány napon belül feletetet kiván Szerbiától úgy az albán, mint a kikötői dologban, Szerbia pedig a füle botját se mozgatta e követelésre? Mit jelent ez?
Rövidesen kitudódott. Kevésre rá ugyanis a mi kardcsörtető félhivatalosaiknak megint mintha visszatért volna az eszük. Hirtelen bölcsek lettek, s a nagy lárma után, szinte átmenet nélkül, olyan szeliden kezdtek suttogni, hogy az esti szellő ultimátum hozzá képest. Ma már rendre magyarázzák, hogy, édes istenem, a szerbek válasza nem is olyan sürgős; ráérnek vele, ha majd meglesz a balkáni béke s a békefeltételek egész komplexuma Európa előtt fekszik… Európa előtt… hát nem azt irták a Berchtold gróf ujságjai, hogy a mi követelésünk Minimalforderung, s a mi külön dolgunk Szerbiával, melyhez senkinek semmi közé?! Most meg egyszerre mégis köze van hozzá Európának? És, mint egypárat nyelve hozzáteszik: konferencián? Hát mégis elmegyünk konferenciára is – holott mikor a franciák ilyesmit emlegettek volt, mi dühösen sokkal neveletlenebbül, mint amilyen jól nevelt gentleman a derék Berchtold gróf rájuk ripakodtunk, hogy abból ugyan nem esznek! Ime: esznek. Igaz: a Berchtold gróf ujságbeli barátai sietnek hozzátenni, hogy a konferenciára, »természetesen,« csak úgy megyünk el, ha eleve biztosítva lesz, hogy az »a mi álláspontunkat honorálja.« Természetesen. Ezt, természetesen, megint úgy és azért mondjuk, hogy ismét legyen miben megveretnünk és megaláztatnunk. Miután a Ballplatzról széttrombitálták, hogy mi csak »akkor« megyünk, most már bizonyos, hogy anélkül is el fogunk menni. Ezt az egy vereségünket még sietve szervirozzák a világnak, mert hátha többre nem lesz alkalmunk? Mit jelent mindez? Azt, hogy Németország pórázon tart bennünket s nem támaszkodhatunk rá. Azt jelenti, hogy Springében olyasmit mondhattak nekünk, hogy: »nekünk németeknek, igaz, nem érdekünk, hogy az orosz megverjen benneteket. De az sem, hogy ti megvertétek az oroszt vagy megverjetek bárkit a világon. Ha Oroszország nektek támad: akkor számíthattok ránk. De ha ti támadtok neki bárkinek s ti köttök bele akárkibe, az akkor a ti dolgotok. Hekuba… porosz gránátos … spódium.« Erre kellett visszavonnunk hajthatatlanságunkat s megtalálnunk a jobbik eszünket.
*
Itt közbevetek valamit. Nehogy a nyájas és, velem együtt, a háborutól irtózó olvasó azt higgye, hogy e sorok ezen akadnak fenn – azon, hogy a jobbik eszünket megtaláltuk. Ez jó és helyes és okos volt, a szerb kikötő, sőt végső esetben Albánia függetlensége is: bizonyos fokig minékünk is hekuba… kecskeméti baka… spódium. De nem jó, nem helyes, nem okos, hogy nekünk ezt a jobbik eszünket mindig megtalálnunk kell, utólag, minekutána elébb lármásan hetvenkedtünk és fenyegetődztünk. Ez – a meggondolatlan, a körülményeinkkel nem számoló, a szövetségeink teherbirását, a szövetségeseink messzibb terveit számba nem vévő hebehurgyaságunk: ez a rettenetes, az elképesztő, a vereséget vereség után szerző. Micsoda rossz lélek sugja a derék Berchtold grófnak, hogy, mikor előzetes fogadkozásai után már törvényszerüen olyasmi következik, amire nem számított, s erre ő utólag van olyan bölcs, hogy az uj státushoz alkalmazkodjék: ez utólagos bölcsességhez mindig hozzárögtönözzön valami uj meggondolatlanságot, mely után utólag megint meg kell találnunk a jobbik eszünket? Miért kellett Baltisport után, mikor világos volt, hogy a német, aki nélkül mi mozdulni sem tudunk, levette kezét Törökországról: nekünk odaugranunk, hogy reformokat kezdeményezzünk Törökországban? Miért kellett, mikor a balkáni szövetség felrugta a mi kezdeményezésünket, odaugranunk s kijelentenünk, hogy mi nem türjük a status quo megváltoztatását? Miért kellett, mikor a status qout mégis megváltoztatták s mi igenis türtük, odaugranunk s kijelentenünk, hogy viszont rögtön vegye le Szerbia a kezét Albániáról s az adriai kikötőről? S miért kell, mikor most ez ellen sem teszünk, s szépen s illedelmesen elmegyünk konferenciázni, felpattannunk és kijeletenünk, hogy viszont csak úgy megyünk, ha elébb honorálják a mi Minimalforderungjainkat? S ha nem honorálnák elébb? Négy étappe volt eddig s ugyanannyi solyos diplomáciai vereség, annyi veszteséggel, ami felér négy háboruval. Még mindig nem volt elég?
*
S nem szólnak e sorok – ebben se legyen félreértés – Németország ellen sem. Németországnak nem azért volt Bismarckja, hogy most a derék Berchtold gróf rögtönzéseitől vezettesse magát. Németországnak igazán jobb, több és nagyobb dolga van.
Velünk s a Balkánon az a dolga – s ezért egyezett meg Baltisportban az oroszszal – hogy mi ne lehessünk szláv nagyhatalom. Neki ez azért érdeke (s két hétről két hétre e hasábokon mozzanatonkint nyomonkövettük, mint munkálja ez érdekét), hogy mindig rászoruljunk s mindig csakis őrá támaszkodhassunk. Más okból ugyan, de ugyanez az érdeke Oroszországnak is, Olaszországnak is, vagyis az, hogy mi ne lehessünk balkáni szláv hatalom – ezért erős, egyfelől, a hármas-szövetség, de ezért esik össze, másfelől szövetségeseinknek baráti támogatása s Oroszország ellenséges fenyegetődzése abban a törekvésben, hogy monarhiánk közt s a balkáni szlávság közt örökre elmérgesedjék a viszony. Ha Oroszország fegyveresen is le akarna törni bennünket, az a németnek is sok volna a jóból s ezt nem is engedi elkövetkezni. De sem, hogy mi végezzünk Oroszországgal s urrá legyünk a Balkánon. Bizonyos, hogy, ha uj berlini kongresszusra kerül sor (mely lehet esetleg párisi konferencia is), azon a jó Kiderlen-Wächter nem lesz éppen Bismarck, de a derék Berchtold gróf sem lesz Andrássy.
Még nagyobb perspektivában pedig: az állandóan izoláltatástól fenyegetett német birodalom mintha elérkezettnek látná az időt, hogy leszámoljon Angliával. Ugyanaz a kiváló Balkán-ismerő, kinek felfogásait többször tolmácsoltam e számvetéseimben, most figyelmeztet arra, hogy Európának nemcsak keleti fele mozgatja hadi erejét, de Belgium sőt Dánia is mozgósít s a nagy s a kis hatalmak úgy kezdenek állani, mind valamennyien, két hadisorban, mint a sakktáblán a feketék s a fehérek. S e felvonulásnak, hite szerint, a német a szerzője, a megindítója s a számbavevője, azzal a céllal, hogy amely nap az teljesen kibontakozott, így szólhasson Angliához: »válassz! Választhatsz egy világháboru közt, melyben egyre-kettőre olyan elszigetelten fogsz állani, mint amilyenné engem akartál tenni (aminthogy, láthatod, az orosz máris leköti Kina és Japán) – vagy a közt, hogy leülj velem békében s őszinteségben s végre becsületesen, intrika, kibuvó és hátsógondolat nélkül megbeszéljük, nem tudnánk-e megférni ezen a földtekén, mely végre is elég nagy mind a kettőnknek!«
Óriási perspektiva – olyan nagy, hogy még a mi diplomáciánk baklövései is eltörpülnek benne. Ami nem azt jelenti, hogy nekünk elég bajt ne okoznának, – de az a szerencsénk, ami a szerencsétlenségünk: hogy a Ballplatz sokkal jelentéktelenebbül képvisel bennünket, semhogy béke vagy háboru iránt számbavennék szavát. A nagyok csak birkózni akarnak, nem háboruskodni, s így menekülünk meg mi is, reméljük, a háborutól.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me