Pikler Gyula: Érzéklés és felfogás

Full text search

Pikler Gyula: Érzéklés és felfogás
Amitől nem féltem, bekövetkezett: a közlés helyének szépirodalmi karaktere nem nyújtott mentességet – a kis népszerűsítő korridorból és kikötőből tudományos hadi kikötő készül lenni. Érdeklődnek, sőt vitára hívnak. A Nyugat karácsonyi számában megjelent Érzéklés és ébredés című cikkemnek egy nyájas olvasója a postán ultimátumot küldött: mutassam meg közelebbről, hogyan magyarázza meg az érzéklésnek tőlem adott elmélete, mint én állítom, a magasabb lelki életet, a felfogást, az összehasonlítást, az alakok észrevételét. Ő az én több-komissiós hasonlatomból legjobb akarata mellett sem tudja megérteni.
Örüljünk ennek a váratlan incidensnek! Mikor Spencer Herbertet a szerzői jog tárgyában kiküldött angol ankét kikérdezte: vajon, ha a szerzőket arra köteleznék, hogy könyveik megjelenése után néhány évvel olcsóbban árusítsák azokat, nem-e nyernék vissza, amit árban elveszítenének, a vevők nagyobb számán – mondom, mikor ezt kérdezték tőle, a nagy filozófus az önámítás bús hiányával így szólt: „Vannak áruk, miket az a kevés ember, kinek szüksége van rájuk, drágán is megvesz, de az a sok, akinek a természete nem kívánja, akármilyen olcsón sem vált magához. Ilyen teszem a csukamájolaj és szakasztott ilyenek például az én pszichológiai munkáim”.*
Emlékezetből idézek Spencer Various Fragments c. gyűjteményéből, ahol e sorokat írom, a könyv nem áll rendelkezésemre.
Örüljünk, mondom, hogy van olyan is, akinek természete megkívánja a pszichológiát, és ha a főszerkesztő úr, ki e kis harcba sodort, megengedi, megfelelek a föltett kérdésre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me