Ignotus: Reinhardt-járás.

Full text search

Ignotus: Reinhardt-járás.
Schuhsohle wird teuer und Schuh platzt am Rand, Der Heini von Steier ist wieder im Land – Reinhardt megint itt jár, a műveltek megint ott páholyoznak előadásain, s az egész megint és jobban mint valaha olyan, mint mikor Mme Paquin vagy M. Poiret leküldi az emberét, hogy két napig megmutogassa a legújabb mintákat a Hungária két szobájába csődített zsidóasszonyoknak és mágnáshölgyeknek.
Egészen olyan. Még abban is, hogy mint közönségesen ismert, a nagy créateurök s créatriceok még ilyenkor sem az igazi kreációikat küldik ide le, lŕ-bas, a Balkánra, mert ezeket csak otthon mutogatják, saját palotájukban, s ott is legbelül, a szentek szentjében, az amerikai milliardaireknek. Másodrendű műsor s másodrendű szereposztás – ami komolyat végzett az idén Reinhardt, a Shakespeare-előadások, azokra nem méltoltatunk tőle.
Ezt nem szemrehányásul mondom, mert látatlanban az a gyanúm, hogy e shakespearei előadások is annak betegei, aminek az ideküldött második osztásúak: hogy a genialitás klisévé lett bennük. Ez a baja minden olyan genialitásnak, melynek ötlet a testformája. A színpad eshetőségei számára Reinhardtnak mindig volt egy-egy geniális ötlete, mely előszörre meglepő és elragadó, de idővel megszokja az ember, még időbbel pedig megunja. Elvégre a színpad eshetőségei összefoglalhatók tíz-tizenöt főeshetőségben – idestova tehát pontosan tudjuk, hogy egy-egy reinhardti előadásban mit hogyan fognak játszani, ki hol fog állani, s mit hogy fognak danolni – hármas-hármas csoportok libasorában mint emelik karjukat égnek, s akkordhangokban hogy zúgatják a tömeget. S mint ahogy idővel arra is rájózanszik az ember, hogy e tizenöt ötlet, egy apától nemzetvén, egymás közt is egyforma, tehát alapjában csak egy ötlet, s valamennyi együtt monoton: úgy megérzik az előadásokon is, hogy nem a színészekre vannak rárendezve a szerepek, hanem minden színész és minden színésznő, kivétel nélkül, Reinhardtot játssza, vagyis azt, ahogy Reinhardt játszaná az ő szerepét, a végén tehát ez is minden lárma közben egyhangú. Kivált mióta Reinhardt a pompás Moissiban fölnevelte azt az ideális Reinhardtot, azt a Reinhardtot, ki még ő maga sem tudna lenni. Most Moissi elmoissizza a főszerepet, a többi köré moissizza a többi szerepet, s a vége olyan általános moissizás, hogy az embernek kedve volna lerúgni a cipőjét, s közébük hajítani, mint tavaszi éjjel a macskáknak. Reinhardt nagy rendező, Moissi nagy színész – de ez a nyervogás tűrhetetlen.
Aztán a költészet. Végighallgattam A tékozló fiú históriáját, melyet a Reinhardték felfedezettje írt, a jó Schmidtbonn. Szó sincs róla: értékes ember, mély intellektus, s tagadhatatlanul ott jár a mondanivaló körül. Csak megmondani nem tudja. Látja, hogy a tékozló fiú története nagyszerű példázat, csak nem tud vele mit példázni. S kihozza, nehéz fortéllyal, hogy az apa a kisebbik fiát szereti, s megbocsát az eltévelyedett fiúnak, de semmi oráció és inartikuláltság nem takarhatja el, hogy a költő nem tudja megmagyarázni: miért érez és tesz így az apa? Az életben ilyesmit nem kell magyarázni, mert természetes és magától értetődő. De ha témának teszik meg, színpadon, akkor valamiből következnie kell, s valaminek következnie kell belőle. A tékozló fiú úgy kerül ki a tehetséges Schmidtbonn kezéből, mint akit beszappanoztak, de meg nem beretváltak. S mindent összevéve a mai német irodalom is kezd olyan ábrázatot vallani, mint a német festészet: tudják, hogy mi a szín, de képeik fakóak.
Kár. A németek megérdemelnék, hogy tehetségesek legyenek, tehetségeik megérdemelnék, hogy geniek legyenek, genieik megérdemelnék, hogy teremtőek legyenek. Ám manír és routine… és tett helyett gesztus… a renaissanceok mégiscsak másképp festenek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me