Tóth Árpád: Antal Sándor: A mester

Full text search

Tóth Árpád: Antal Sándor: A mester
Antal Sándor egyfelvonásosát komolyság és bizonyos nyugalom jellemzi. A szereplők egyre a mesterről, a világhírű íróról, a főalakról beszélnek, s ez meg-megakasztja, szinte méltóságos lassúságúvá teszi a jelenetek sima és gyors perdülését, mint ahogy az órainga lengését szabályozza a szerkezetre nehezedő, állandóan ható súly. A mester házasodni készül, immár negyedszer, jóval túl a hatvanon, de annál érettebb, elmélyültebb, imponálóbb szerelemmel. A kis színésznőt, aki voltaképpen csak hiúságát játszatta azzal, hogy a mesterrel udvaroltat magának, egyszerre legyűri, asszonyi, nőstényi kicsinységében megsemmisíti ez a félelmesen grandiózus szenvedély. Azt hiszi, hogy ő hódította meg az öreg nagyembert, kíváncsiságból, karriervágyból – s végül alázatosan és ujjongva borul a mester elé.
Az egyfelvonásos ennek a szerelmi harcnak utolsó, de talán legnehezebben megjeleníthető étape-ját mutatja: a lelki, érzelmi meghódolás után a fizikai, érzéki megadást. A színésznő, aki a döntő jelenet elején még hisztérikus rémülettel vonakodik megcsókolni a mester ajkát – a csók pillanatában megborzad az öreg, ráncos nyak láttára –, a jelenet végén, önfeledt rajongással veti magát a „gyönyörű, szigorú” szájra.
Antal Sándor erős tehetségét dicséri, hogy a probléma nem válik darabjában frivol és hazug játékká. Komolysága, a gondos és finom rajz, mellyel a mester alakját imponáló, meggyőző fölényben tudja tartani a többi szereplő fölött, elfogadtatja velünk a különös megoldást. A nemes, túláradó melegség, mikor az ősz mester az édesanyja emlékének megrázó felidézésével kápráztatja el s emeli a maga lelki magaslataiba a könnyelmű kis színésznőt, a finom gondolat, hogy egy irodalmi alkotásának áthevítő deklamálása közben kezd győzelmes szerelmi vallomásba a mester – ezek a kis mű legfigyelemreméltóbb erősségei.
A mellékalakok rajza is sikerült: a fecsegő, öreg házvezetőnő, akinek már csak az a fő gondja, hogy az új asszony kilincset tétet-e az előszoba ajtajára vagy gombot, a színész, aki a kis színésznőnek, volt szeretőjének, új hódításáról izgatva még egyszer magáévá szeretné tenni a leányt, s maga a kis színésznő, sok kicsinyességből, szeszélyből, ellentmondásból téve össze, furfangos és mégis naiv, napsugaras fiatalságával. A mellékalakok realisztikus kicsinysége és a mester impozáns vonásai közt talán túlságosan nagy a kontraszt, a probléma talán emiatt nem tűnik eléggé izgatónak, a mester súlya által diktált kimértebb tempó talán árt némely jelenet színpadiasabb gördülésének, de mindezek egyszersmind növelik a jelenetek valószerűségét, s közelebb viszik a kis művet a nagy mintához, az élethez.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me