VI.

Full text search

VI.
Zöld lombok és színes szőlők. – Zöld selyemkárpit. – Színegység. – Millió és millió fürt. – Az öreg Roederer körül. – Verzy, Bouzy, Verzenay és Sillery. – Veuve Cliquot. – Amott Rheims! – De Bebéby. – Rheims az alkonyatban. – Harangzsivaj. – A hold. – Búcsú Veuve Cliquot-tól.
 
Zöld lombokban és színes szőlőkben állok itt, valami halhatatlan analin-zöldben, a rheims-i hegyoldalakon.
Amíg a szem ellát, észak-nyugatról dél-keletig, egy végtelen sátor itt minden, lombfüzér, pálma, dúslevelű inda, számtalan gyümölcsfával vegyesen, a nobilis calvile-almák citrom fénylésével, mint egy fantasztikus desszert-tál, a végtelenbe terítve ki és zöld gallyakkal pazarul behintve.
És e zöld rengeteg legmélyén, a meredek szőlődombok, üde és rikító zöldben, mint a primitív képeskönyvek fényezett lapjai zárják el a horizontot, egy lázasan kék égboltozat alatt. Beláthatatlan zöld selyemkárpit ez a horizont, mint egy plein-air színház rengeteg függönye, súlyos és buja selyembrokátban a szőlőfürtök reliefjével. Az egész hegyoldal él, virít, virul, valami kifejezhetetlen és titokzatos kéjbe olvadva a lankások végtelen ondulációival.
*
Minden gerezd, minden inda, minden lomb a milliónyi venyigekarókon át, más-más zöld és mégis egyszínű mind egymással. A pasztell, a víz-zöld, az anilin-zöld, a nyers égett-zöld, a lágy, mérges és hangos-zöld ezerféle árnyalatát valami rejtélyes színegység fogja át, a szédítő levegő fényhatása alatt. És behintve e zöldbe, a gyümölcsök a fákról mint felaggatott apró színes lámpások csillannak meg és a dús szőlőfürtök az indák lombja közt, merő üvegnek tetszenek. Millió és millió fürt, hallatlan gazdagságban, az egész gerezden végig, a ragyogó kristálygömb csillár-tündöklésével világítja át az alacsony erdő lombrengetegét. Itt-ott kitetszik a vesszők vörhenyes színe is a zöldből. Másutt, rikító foltokban, a venyigék lombdísze téglavörösben ég, mint egy tűzrakás, mint egy bíbornok, lobogva. Viszont másutt, a zöld lombok végtelenjén, elhintve és elbúsulva, nagy sárga levelek látszanak, pirosló levélbokréták mellett. És mindenütt és mindenütt, a távoli lankásokon, s itt közel a lapályosabb részeken, véges-végig e rengeteg szőlőkön s egészen fel a láthatár zöld selyembrokátjáig valami hallatlan aranyeső hullott e levél miriádra, a kihányt kincs ragyogó pazarságával, aranyfényével, aranyszegélyével, aranyhímzésével, amint már-már elmúlt a nyár!
*
Itt vagyunk mind, elveszve e beláthatatlan kertek dűlőin, itt vagyunk mind az öreg Roederer körül, aki lobogó szakállával mózesi fönségben, mintha a Horeben állna e domb tetején, fantáziálva.
– Ez itt Verzy, gyermekeim – magyarázza–, a híres Verzy, ahol minden szőlő kék. Amott Bouzy, a leggazdagabb, néhol tizenkét fürt is akad a tőn. Szent Pampinus! Az Verzenay, ott az aranyszemű, és túl rajta, a határ végéig, az isteni föld – Sillery!
– C'est bien cela – hagyja helyben Madame Veuve Cliquot, aki maga is, természetesen, nagyszerűen ismeri e vidéket. – Ott van a nagy présház – folytatja – Sillery alatt, s ott vannak a krétafalú nagy pincék, ahol a fehér champagne-i forr. Dús palackok szunnyadnak ott elzárva s évtizedek óta. Dús palackokban az olvasztott arany.
– Amott Rheims! – lelkesedik az epernay-i polgármester, a vidéki ember szent mámorával, amint egyszer ő is felfedez valamit –, nézzék, Rheims! Amott Rheims!
– Rheims, igen! – mondja De Bebéby, egészen váratlanul, szokatlanul és elragadtatva, holott egy óriási fürtről csipdesi le kettesével a szőlőszemeket, a kövér nedvektől csöpögő ujjakkal.
– Rheims! – mondjuk mindannyian, nem tudni, miért.
Azazhogy ott van Rheims, a szőlőföldek mélyén, a völgyben, törpe házaival, görbe utcáival, Louis XV. szobrával az alkonyatban. Valami sajátságos fényhatásban merül el ott a láthatárnak tapadva, derengő olívzöldben, megsápadt emeraud-atmoszférában, amint a venyigék, lombok, levelek s gerezdek végtelenjét a roppant égbolt visszatükrözi fölötte. A Notre-Dame kiemelkedik a két tornyával zöldes fehérben s valami történelmi elbúsultságban, mely mindent megdermeszt maga körül. És hirtelen a harangja kondul, minden harangja, mint a zengő ágyú, rettenetesen. Felzaklatott, egymásba torlódó hangfergeteg támad, érces, kietlen, összhangtalan s valami barbár ájtatosság is támad, mely megkapóbb s különb minden keresztény hangulatnál.
És a hold is feljön Rheims fölött ezüstben, mint egy csonka páncél.
– Ki tudja, itt talál-e még, ha egyszer visszajön – szól Veuve Cliquot hirtelen elbúsultan, miközben a kezét nyújtja. Mert búcsúzom. Finom kis lénye elmosódik az alkonyatban és a szüntelen harangzsivajban könnyed női mivolta úgyszólván légiessé változik. Ki tudja, csakugyan, talán utoljára látom most. S a keze merő selyem, amint tisztelettel megcsókolom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me