Bálint Aladár: A kritika szabadsága

Full text search

Bálint Aladár: A kritika szabadsága
A Neue Freie Presse egyik utolsó számában nagyon visszasírja valaki a békés időket (Krieg Kunst und Kritik), s szinte beteges érzékenységgel panaszolja fel a módfelett elszaporodott alkalmi művészek kontárkodását. Szidja e garázdálkodó dilettánsokat és e szidalom mögött a gúzsba kötött, lenémított kritika jajgat, vergődik. Az író a cikkében felsorolt jelenségeket végül is megnyugtató tanulságokkal igyekszik összefoglalni; fensőbbséges okfejtéssel, mindent megérteni akarással kovácsolja össze szentenciáit, de fáradtsága látható módon kárba vész, a hős merev lárvája mögött ott settenkedik a lefelé görbült szájú, sírásra torzult ábrázat.
Szóval Lajtán túl is!
Hát még Lajtán innen! Ha ők panaszkodnak, akkor mit tegyünk mi?
Írásos törvény nem áll útjában a művészi, irodalmi és tudományos kritikának, a kritikusnak olyan véleménye lehet minden produktumról, mint bármikor máskor, de a kritikai megnyilatkozásnak oly morális akadályok állják útját, melyek erősebbek száz kivételes törvénynél, kormányrendeletnél.
Ma minden ulánus hadnagy Flaubert-nek képzeli magát, megsemmisítő pretenzióval, irodalmi lendülettel írja le harci élményeit. Ismeretlen nagyságok bújnak ki Józsefváros legmélyéből. Harci rajzaik, karikatúráik a dilettantizmus legalsóbb határvonalait érintik, de azért ott díszelegnek valamennyi papírkereskedés, a legtöbb könyvesbolt kirakatában.
Öreg műcsarnoki emberek en gros gyártják a csataképeket. Műkereskedők kirakataiban munkásságuk gyümölcsei már láthatók. És az alkalmi színdarabok. Ezeket külön fejezet illeti a kritikátlanság történetében.
A közönség elfogad mindent, nem disztingvál, nem érzi a válogatás szükségét. Jól tudják ezt a gyorstalpalók és nincs erő, nincs kritika, mely megállítaná őket útjokban.
Élni kell! Senkit sem szabad keresetében háborgatni. Mindenkit megillet az élet joga. Ez a morál.
Azonban egyoldalú e morál. A termelő élni akar, de a fogyasztót éppen olyan mértékben sújtják a háborús világ gondjai, és őt sem szabad selejtes holmikkal megkárosítani.
A harci dal, a költő, alkalmi színműíró, csataképfestő hadd keresse kenyerét, de éppen e komoly időkben, amikor minden garas útját külön kellene szabályozni, milliók számára annyira fontos vándorlásának iránya, minden fázisa, arra kellene szorítani őket, hogy portékájuk jó legyen.
Ha valaha jogosult volt a kritika, most, amikor a patriotizmus védőpajzsa mögé búvik minden kontár és úgy él vissza embertársai hiszékenységével, egyenesen meg kell erősíteni a kritika fegyverét.
Azzal tisztában van mindenki, hogy ma sok mindent el kell hallgatnia a sajtónak, aminek megírása máskor szociális szükségesség. Ügyetlen híradással sokat használhatunk ellenségeinknek.
De a kontárok felhízlalását semmiféle érdek vagy szempont nem igazolja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me