Bálint Aladár: Galimberti Sándor és felesége képei

Full text search

Bálint Aladár: Galimberti Sándor és felesége képei
Galimberti Sándor és Galimbertiné Dénes Valéria két egymástól egészen különböző festői iskola tanulságai alapján indult útjára. Annál meglepőbb, hogy mint egy művész mutatkoznak be a Nemzeti Szalonban rendezett kiállításukon. Képeik tanúsága szerint céljaik tökéletesen azonosak, érzéseik egy forrásból fakadnak, ugyanazokat a motívumokat dolgozzák fel mindketten egyforma látással, hajszálra azonos módon. Ha valamelyik képükről meg akarnánk állapítani, hogy a házaspár férfi vagy nő tagja festette-e, a kézjegyen kívül nem igazítana útba bennünket semmi sem.
A kiállítás a múltban festett képeiket (MIENK és a Kéve kiállításairól részben ismert darabok) is magában foglalja, de ezekből egyáltalában nem olvasható ki fejlődésük menete, és a művészpár törekvéseit kizárólag az újabb képek szolgáltatta adatokból ítélhetjük meg.
Most festett képeik kevés kivétellel nem egyebek, mint bizonyos térproblémák megoldási példái. Az anyag egyáltalában nem érdekli e két festőt. A forma és szín szerepe csak addig terjed, ameddig egy adott vagy elképzelt tér plaszticitását befolyásolják.
Olyan motívumokat választottak, amelyek a térképzés minden fortélyának kipróbálására alkalmasak. Utcák, városrészek képét vitték vászonra, és a házrengetegek kusza vonalaiból oldották ki nagy területek szerkezeti vonalait.
E vonalak törvényszerű összekapcsolódásának, konstruktivitásának megállapítása talán elsősorban geometriai probléma és nem annyira fontos, hogy két festő a házfedelek fanatikusává váljék miatta, és annyira sem fontos, hogy a tárgyakról lehántsanak mindent, ami az eleven életre emlékeztet, és absztrakciókat, tantételeket fessenek.
Galimbertiék éppen akkor a legerősebbek, amikor talán gyengéknek érzik magukat, amikor nem erőszakolják át magukat a végső stációig, és nem dobálják el maguktól mindazokat a szépségeket, amelyek a látás és absztrakció között oly bőséggel fellelhetők. Példa rá a Vaugirárd-utcai képek komor szépsége, a kikötővárosok, Cluny-kert meleg intelligenciája. Ellenpélda: a legyezőalakra széjjelnyitott kártyaházak, a pácolt és felszeletelt cigányasszony és a házfedelek kockái.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me