Szilágyi Géza: Tudomány és Kegyelet.

Full text search

Szilágyi Géza: Tudomány és Kegyelet.
Magyar földön megszületett tudományos könyvnek rendszerint nem nagyon bonyodalmas az életrajza. Az izgató regényességnek nyoma sem akad benne. A könyv megjelenik. Egy csomó tiszteletpéldány elsétál a szerző barátaihoz, ismerőseihez, kollégáihoz, a napilapok és a szakfolyóiratok szerkesztőségeibe „szíves ismertetés végett”, az eladásra szánt példányokat pedig az úgynevezett kiadó, aki a leggyakrabban csak főbizományos, eljuttatja a könyvkereskedőkhöz, hadd próbálkozzanak meg ezek azzal a nehéz feladattal, hogy magyar tudományos könyv számára vevőket toborozzanak. Eddig mindez igen közönséges dolog, és ami ezután következik, abból sem árad a rendkívüliségnek a megejtő sugárzása. A barátok, ismerősök, kollégák a legtöbbször azzal a fáradtsággal sem terhelik meg magukat, hogy fölvágják a könyvet, hanem, ha még elég a hely a könyvespolcukon, többnyire olvasatlanul félreteszik, ha pedig a könyvesház már túlzsúfolt, a dedikáció gondos kivakarása után antikváriushoz viszik a munkát, nem – isten ments! – azért a néhány fillérért, hanem már azért is, hogy akár puszta létével is szemrehányóan ne emlékeztethesse őket az elolvasás kötelességére. A lapok felséges színe elé került példányoknak is tipikus a sorsuk. A szaklapok rövidebb-hosszabb idő múlva sorát kerítik a hol csak referáló, hol meg bírálgató ismertetésnek, amelynek terjedelme néha a munka jelentőségétől, olykor azonban a szerző baráti összeköttetésétől is függ. A napilapok pedig – arra hivatkozva, hogy a tudományos munkák szakszerű megbírálására sem idejük, sem helyük, sem módjuk nincsen – vagy az előkelő hallgatásnak mindenesetre a legkényelmesebb szerepére szorítkoznak, vagy pedig a szerző közbenjárásával megszövegezett és a kiadó által mellékelt ismertetésnek hol szó szerint való, hol megrövidített lenyomatásával nyugtatják meg lelkiismeretüket.
A magyar tudományos könyvnek ez alól a hétköznapi sorsa alól háromfajta kivétel lehetséges.
Megeshetik, hogy a könyv a tudományos szenzáció viharát veri föl, olyan kincsesház, amelynek gyémántjai a maguk ünnepi fényességével még a rég megvakult szemet is látásra támasztják föl. Az ilyen könyvek zsarnoki erővel még a legmelankolikusabb közönyt is ujjongó lelkesedéssé tudják átnemzeni. Ezeknek a könyveknek minden hírlap mámoros heroldjává hangosodik. De az ilyen hódító és mindenkit meghódoltató könyvek a legnagyobb ritkaságok legelőkelőbb arisztokráciájához tartoznak.
Megtörténhetik az is, hogy a könyv plágium, a szerzője a mások agyvelejének a megdézsmálója, és a maga céljaira gyümölcsöztetője. Ebben az esetben nem baj, ha a könyv tárgya a tudomány legmélyebb vagy legjobban eltemetett bányáiból való, ha a munkát laikus hozzáféréstől a nehezen megérthetőségnek akár a végtelensége tiltja el. Mindez nem baj, mert a könyvet, amelyről egyébként legfeljebb a legezoterikusabb szaksajtó vett volna tudomást, még a legkönnyedebb lapok is a legbehatóbban és a legkimerítőbben fogják boncolgatni. A tudományos ügyet ugyanis a plagizáló szerző tolvajlása bűnüggyé szenzációsította, a bűnügyektől pedig nem sajnálják a telenyomatott hasábok sokaságát.
Végül van eset arra is, hogy a tudományos könyv politikai okokból jut az általános és hangos, sőt lármás megemlegettetés karrierjéhez. Ez akkor következik be, amikor a könyv vagy szándékosan, vagy a leggyakrabban szándéktalanul valamely társadalmi, felekezeti vagy szorosan vett politikai irányzatnak, programnak, érzékenységnek akár igazolást, hízelgést és előnyösséget, akár megingatást, visszatetszést, vagy hátrányosságot jelent. Az előnyösséget, a munka tudományos értékét és jelentőségét nem tekintve, a politikai előnyösség élvezői és hasznosítói hozsannával jutalmazzák, a hátrányosságot, a munka tudományos tulajdonságaival nem törődve, a politikai hátrányosság sújtottjai és kárvallottjai megfeszítéssel büntetik. Az ilyen munkákat a tudományosság csöndes laboratóriumaiból kihurcolják a politika vásárcsarnokaiba, ahol, akár a tisztelők szeretete, akár az ellenségek gyűlölete volt a kivonszolás erőműve, egyformán lármás kofálkodással ajánlják vagy ócsárolgatják.
Szekfü Gyulának A száműzött Rákóczi-ról szóló munkája is azért zajosodott kivétellé a magyar tudományos munkák csöndes pályacammogásával szemben, mert a politika nekiesett, összevagdalta, és irodalmi termékből botrány anyagává gyúrta át. Az irodalmi terméknek elhallgatás az éhbére, a botránynak ellenben harsonaszó a jutalma. Így esett, hogy Szekfü Gyulát egyszeriben a legtöbbet emlegetett magyar történetírók közé korbácsolták, munkáját pedig a hazaárulás Júdás-dokumentumává köpdösték. A folyamat körülbelül ez volt: Szekfü könyvét, amelynek kiadását a Magyar Tudományos Akadémia vállalta, legelőbb csak néhány szakmabeli tudós olvasta el. Bírálatukból a szerző vitézségi érdemrenddel földíszítve került ki: szigorú kollégák az elsőrendű történettudós és a hétköznapiságon túlnövő író elvitázhatatlan tüneteit diagnosztizálták rajta. Később, bizonyára véletlenül, szinte tévedésből – mert legtöbb politikusunk tévedésből olvas –, a könyv egy politikusnak a kezébe is került. A politikus felháborodott azon, hogy Szekfü nem félistennek, hanem gyarlóságoktól nem egészen mentes embernek, bár kivételes erényekkel is ékes nagy embernek festi a száműzött Rákóczit. Fölháborodásában a kegyeletlenség vádja lávázott ki belőle. Ez a felháborodás és a belőle nemződött vád aztán mód nélkül ragályosnak bizonyult előbb a politikusok, majd a politikusoktól inficiált lapok között, olyan politikusok között, akik csak hallomásból és olyan lapok között, amelyek csak a politikusok hallomásának visszhangjából ismerték az inkriminált munkát. A képviselőházban is vádak mennydörögtek körülötte, anélkül, hogy a Jupiter-tonánsok belenéztek volna a könyvbe. A kormányt korbácsoló, az Akadémiát tüzes vassal égető nyílt levelek íródnak, amelyeknek szerzői csak Szekfüről olvastak, de Szekfüt nem olvasták, és hogy a politikai tüntetések egyetlen momentuma el ne sikkadjon, gyűlésekre sorakoznak az egyetemi hallgatók és a vidéki polgárok is, oly gyűlésekre, amelynek leghangosabb szereplői talán azok, akik csak a vádat ismerik, de a vádlottal a legfelületesebb ismeretséget sem kötötték.
Nincs módomban, hogy megvédjem Szekfüt. Erre azért sem vállalkozhatom, mert a támadókkal közösségben vagyok azon a fontos ponton, hogy én sem ismerem Szekfü könyvét. De a száműzött Rákóczi értékétől egészen függetlenül foglalkozhatom azzal a kérdéssel, hogy a történetírónak kötelessége-e az a kegyeletesség, amely ellen – a vádak szerint – Szekfü annyira vétett volna a munkájával? Erre a kérdésre, ha megköveznek is érte, harsány nemmel kell válaszolnom. A tudomány egyetlen feladata az igazság kérlelhetetlen keresése és a megtalált vagy jóhiszeműen megtaláltnak vélt igazság hiánytalan feltárása, tekintet nélkül arra, hogy ez a valódi vagy akárcsak becsületesen vélt igazság hízeleg-e vagy kellemetlenkedik-e bármilyen, akár a legszentebb társadalmi, felekezeti, politikai érzékenységnek, tekintet nélkül arra is, hogy az igazság hirdetése haszonnal becézi vagy kárral fekélyesíti-e kivallóját. A tudománynak bármilyen másfajta utilitárius felfogása, a tudósnak opportunistává alacsonyítása és célszerűségek jármába hajtása nem méltó sem a tudományhoz, sem a tudóshoz.
A történetírás, ha meg akarja érdemelni a tudomány büszke nevét, tisztán csak az igazságnak elfogulatlan keresését és melléktekintetektől meg nem szeplőztetett hirdetését fogadhatja el kötelességének. Ezzel pedig már eldőlt a történetíró kegyeletességének a kérdése is. Ha kegyeletességen a megtalált, de bármilyen érzékenység fájós szemének kellemetlen igazság elhallgatását, sőt esetleg szépítő elhazudását értjük, akkor a történetírónak nem szabad kegyeletesnek lennie. Megértő és megértető legyen a történetíró, ez az ő kegyelete, de akár a hazugságot, akár, ami a tudományban felér a hazugsággal, az igazság szándékos elhallgatását hagyja másokra, akik nem az igazság keresésére tették fel lelküket. A politikusnak szabad hazudnia, olykor el sem lehet hazugság nélkül, nem egyszer kötelessége is a hazugság. A költőnek is lehet hazudnia, néha kell is, csak rajta ne érjék. Mindketten élnek is ezzel az ősi jogukkal, mihelyt a történelem kerül a kezük közé. Többnyire a politikusnak fejőstehén a történelem, amelynek tejét pártcélokra hamisítja meg, a költőnek meg meztelen bábuknak a sorozatai, amelyeket esztétikai célokra a maga fantáziájának színes kosztümjeivel füllent tele.
A történetírónak azonban sem politikusnak, sem költőnek, nemcsak hogy nem kell, de nem is szabad lennie. Ha csak azon az áron maradhat meg kegyeletesnek, hogy akár a politikusnak a nyersebb, akár a költőnek a finomabb hazugságait vállalja, akkor inkább hadd vállalja bátran és önérzetesen a kegyeletlenség ódiumát. Mert csak így őrizheti meg a kegyeletet az iránt, ami legnagyobb szentsége a tudósnak: az igazság iránt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me