Lányi Viktor: Új zeneesztétika

Full text search

Lányi Viktor: Új zeneesztétika
Ha valahol, a zeneesztétikában jogosult a szkepszis a fennálló, általánosan ismert és elismert tételekkel szemben. Feruccio Busoni, a jelenkor egyik legnagyobb zenésze, nemrég megjelent érdekes aforizmagyűjteményében* kimondja a döntő szót: a műzene, a nyugati ember zenéje a maga alig négyszázéves múltjával túl fiatal ahhoz, hogy szentesített tradíciói legyenek. És ha vannak, nem vonatkozhatnak a zene ősi princípiumaira, nem köthetik meg lendületében, nem zárhatják le fejlődését.
Entwurf einer neuen Aesthetik der Tonkunst (Insel Bücherei 202.).
Amit ma formának nevezünk: a zeneművek architektónikus, szimmetrikus elrendezése, ismétlésen, utánzáson, ellentéten, fokozáson alapuló tagozása egyes nagy zeneszerzők egyéni megnyilatkozásaiban a természeti erők spontánságával alakult ki, de az epigonok kezén sémává merevedett és hittétellé csontosodott. «Nem sajátságos», kérdi Busoni, «hogy a komponistától mindenek előtt eredetiséget követelnek, de megtiltják neki, hogy a formában eredeti legyen?»
Busoni szkepszise nem áll meg a forma problémájánál. Éles és elfogulatlan kritikával sorra veszi a zeneesztétika gyakran és gondolattalanul ismételt közhelyeit. Rámutat a modernség fogalmának tarthatatlanságára. Kimutatja, hogy az «abszolút zene» és a «programzene» állítólagos, lényegbeli ellentéte üres jelszó. A szokott iskolás értelemben felfogva mind a kettő egyformán egyoldalú és korlátozott. Az egyiket a mesterség szabályai kötik meg, a másik a költői vagy filozófiai idea Prokrustes-ágyában szenved.
Érdekes, amit a hanggal való ábrázolás lehetőségeiről mond, s tovább ezzel kapcsolatban a színpad és a zene viszonyáról. Az opera jövőjét az őszinte játékszerűségben, a természetfölöttinek, a szabad fantasztikumnak uralmában látja derengeni.
A muzsika szabadságának ihletett hirdetője Busoni. Egyforma nyomatékkal követeli a szabadságot az előadó és az alkotó művésznek.
Küzd a hangjegyek zsarnoksága, a betű szerinti visszaadás kicsinyes kötelezettsége, a konvencionalizmus ellen. Hangsúlyozza az egyéni értelmezés, a pillanattól inspirált előadás jogát. A muzikalitásról, az érzésről, a stílusról, a zenei «mélység»-ről, a rutinról szóló szellemes és kifejezésben jólesően tömör megjegyzéseket csak a közös alapgondolat tartja össze. Mindegyikben fölcsillan valami az új zenei esztétika és etika épületének körvonalaiból.
De Busoni a mai zenei gondolkodás legbiztosabbnak, legszilárdabbnak hitt alapjait is megbolygatja. Ezen a ponton forradalmi jelentőséget kap a kis könyv. Érezni, hogy a szerzőben sugallatszerűen ébredt a dolog velejének fölismerése. «Egy nap hirtelen tisztán állott előttem: a zeneművészet kibontakozása a mi hangszereinken törik meg. A zeneszerzők kibontakozása pedig a partitúrák tanulmányozásán… A hangszerek terjedelmük, hangzásuk, játszási lehetőségeik béklyóit viselik magukon, s ezek a béklyók az alkotni akarót is lenyűgözik.» Nem csupán a zenekari hangszerek tökéletlen mechanizmusa, sajátos színe és hangolása korlátozza a zeneköltő fantáziájának szárnyalását, hanem még a hangszeren játszók örökletes, kiirthatatlan manérossága is. (A vibráló csellók, a késlekedő rézfúvók, a szerénykedő oboa, a parádézó klarinét stb.)
A muzsika szabad, éteri lebegésének, metafizikai hivatásának, legfőbb megölő betűjét zenei logikánk gyökerében, a tonális hangrendszerben, a temperált skálában látja Busoni. A dúr és moll, a konszonancia és disszonancia ellentétét hamis autoszuggesztióra vezeti vissza. A duális hangrendszer huszonnégy különböző (voltaképpen csak kettőről mintázott) skálájával szemben rámutat 113 tényleg más-más hangsor fölállításának lehetőségére és ezek tetszés szerinti kombinációira. A temperált hangszer tizenkét félhangja helyett harmad- sőt hatodhangok szerint osztja föl az oktávot. Az egységes hangnemről, az örök harmóniáról álmodik s a végtelen lehetőségekkel kecsegteti a jövő zeneszerzőjét, aki képes lesz lerázni magáról a matéria bilincseit.
Busoni könyve elejétől végig érdekes és vonzó olvasmány. Méltó a figyelemre és rokonszenvre, mint minden reményt keltő hang, amely korunk csömörletessé fokozódott zenei kultuszának csődjét, az áhítat forradalmát, a zene, a művészet, az emberiség új erkölcsét prófétálja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me