Bálint Aladár: Sándor Erzsi – • Kamaraénekesnő

Full text search

Bálint Aladár: Sándor Erzsi – •
Kamaraénekesnő
1916. december 30. Fülledt piros színben roskadó falak, lobogó gyertyák, pompázó arany, selyem, bársony, nehéz lobogók, orgona-harsogás, hosszú latin mondatok, versek. E súlyos, kábító szövevény felett a magasban fájdalmasan tiszta, szívbemarkoló női hang kóválygott, körülkígyózott az oszlopok során, felcsapódott a templom sötét boltozatára, átsuhant a trón mennyezetén, aztán elszállt, elenyészett…
Sándor Erzsi magas és egyedülálló kitüntetésének, nyilván e decemberi délelőttre, e varázslatos énekre való emlékezés a forrása.
Hálás és vele érző közönség fogadta e kitüntetés hírét, oly közönség, amely mintegy tíz esztendő óta ismeri Sándor Erzsi művészetét.
Delibes Lakméja volt a művésznő eddigi pályájának első nagy stációja és még ma is e boldogtalan hindu leány alakítása jelenti művészetének legmagasabb csúcsát. Lakmé, Gilda, Philine, Antónia és sok-sok asszony-leány alakja, sorsa, mint égő szemaforok jelzik e pálya gördülését. Sorsok, figurák, egy-egy forró színpadi este szenzációi, áriák, könnyek, hosszú tapsok.
De mindez lefoszlik az emlékezés nyughatatlan korongjáról és nem marad más, mint a visszacsendülő hang, íze, színe, lüktetése. E tiszta zengés a magasságban, a trillák pergésében nem csattan szét, mint a rakéta bokrétája, nem kemény, áthatolhatatlan. Felejthetetlen, nem téveszthető össze senki más hangjával. E mélységben és magasságban egyaránt lágy és hajlékony hang cirógató gyengédséggel szárnyal, teljes kicsendülésekor úgy érezzük, mintha bolyongó árva lélek esdekelne. Mélyből jövő, önkéntelen melankólia szól a hallgatóhoz, mely a szellemes staccatto, csillogó parádés ária mélyén éppen úgy ott vibrál, mint a gyötrődő lélek vergődését panaszló szomorú dal lankadt ütemeiben.
Sándor Erzsi énekművészetét, hangját, ha tartalmilag jellemezni akarom, a melankóliát, az ellágyulást írom mondatom elejére.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me