IV.

Full text search

IV.
Rosszul aludt, a keskeny dívány törte a csontjait, egész éjjel forgolódott, a szoba is kihűlt teljesen, olyan volt, mint egy jégverem. Fölmehetett volna a parancsnokságra, ott voltak üres szobák, egy grófi kastélyban lakott az őrnagy meg a százados, de nem kívánkozott oda, itt akart a legénysége közelében lenni. Álomtalan éjszaka volt ez is, mint annyi sok száz a galíciai közül, fájó, bolond, nehéz éj, emléktelen, sivár, semmi sem maradt meg az éjből, csak a keserű szájíz és a nyújtózkodás közben még jobban megsajduló csontfájás… Már reggel volt, még mindig hempergett, mint a sün, összegubancolva feküdt percekig a díványon s nézett kifelé, az ég szürke, bánatos foltja kandikált be az ablakon. Hú milyen piszkos volt az ablak! A nyár minden szennye, ragadós maradványa, legyek ronda köpései testvérisültek a hideg könnyű jéghártyájával a mosatlan ablakon. Meg akarta nézni, hány óra, de arra is lusta volt. Ráér még arra, majd a szolgája jelentkezik a reggelivel és a borbéllyal. Piciny, szúrós tüskék borították el, olyan volt az arca, mint a sárkefe.
Az őrmester lépett be. Arca most sápadtabb volt, az álom, a reggeli hideg víz, vagy valami gond lemarta róla az est cinóberét. Tisztelgett és jelentkezett.
– Alázatosan jelentem, már tudom, megtudtam, Lipiboki…
A hadnagy kíváncsian bújt ki a takarója alól.
– Nos?
Nem akarta megismételni ezt a szót. Valami melegség ömlött rajta végig gyorsan, rohanva, a sarka megbizsergett. De aztán eszébe jutott Schleifer, az orosz fogoly, a rongyos, üvöltő asszonyok komisz éhsége és szenvedése és ez lehűtötte, kijózanította. Igen, hát ha ott is, abban a harmadik házban is?… Piciny, fekete ablakai voltak.
– Lipiboki, – mondta az őrmester, s ő is valami különös hangsúllyal ejtette ki ezt a szót. – Itt van a Kollár, az tud egy kicsit lengyelül. Azt mondja, olyasfélét jelent, hogy fasor, azt, hogy jegenye- vagy hársfasor… Fasor… Lipiboki.
Elnevette magát, csak úgy illedelmesen, szerényen. Lipiboki, na, ezt ő is megjegyzi magának, hogy a város egyik külső szélét, a Búgon túl, úgy hívják, hogy Lipiboki. Fasor, jegenye- vagy hársfasor, a Kollár mondta, az sokac. De biztosan nem tudja. Fasor…
A hadnagy gyorsan leugrott a díványról, öltözködni kezdett. Az őrmester egymáshoz vágta a két sarkát, megfordult és kiment. Megint magára maradt, de hirtelen frissebbnek, ifjabbnak érezte magát, amint belebuktatta fejét a jéghideg vízbe és gyors egymásutánban kapkodta magára viharvert ruhadarabjait… Fasor, igen, ez nagyon szépen hangzik, – motyogta magában s fejét ritmikusan lóbálta jobbra-balra, mintha váratlanul csodaszép muzsika gyúlt volna ki a bensejében s annak az ütemeire mozdítaná a fejét. Valóban, mennyi hársfasort látott ő már életében, mennyi karcsú, sudár, büszke jegenyesort, ah, régen, kisvárosban, szabályos utak mentén, vízparton, vagy hatalmas parkok szegélyeképpen, s most itt is van egy Lipiboki. Hát miért ne lehetne itt is egy Lipiboki a cammogó, jégpáncéllal megszelídített Búg partján? Szelíd és szomorú fák, most hidegek és zúzmarásak, vajon lehet-e alattuk lopva csókolózni. Erre aztán hangosan elkacagta magát…
Véletlenül egy kis kézi tükörbe esett a tekintete, megborzadt magától, az arca élesedő ráncaitól s a csúnya tüskéktől, amelyek, mint terméketlen tarló, tűzködték tele az arcát. A borbélyt várta, arra gondolt, talál-e a szolgája egy ügyes borbélyt, s ha igen, miért nem jön már vele?
– Miska, Miska! – kiáltotta hangosan.
Az ablakhoz állt, látta, hogy a kocsma mögül éppen most kanyarodik ki a havas, keskeny úton két alak. A szokol-épület felé törtetnek. Az ám, az egyik a szolgája, a másik egy alacsony emberke. Úgy látszik, az a borbély. Néhány perc múlva már a szobájában voltak.
– Most hozzam a reggelit? – kérdezte a tisztiszolga.
– Majd később, ha ezzel itt végeztem.
A borbély piszkos, fecsegő fráter volt, a hadnagy valami ökölődző undorral nézte végig, nem tetszett néki sem az arca, sem a szeme, semmi ebből a féreg-forma kis emberkéből. De mit tehetett, kényszeredetten tartotta arcát a borbély kése alá, aki érthetetlen ügyességgel végezte a mesterségét. Emiatt aztán valahogy megenyhült iránta, tűrte, hogy hadarjon, össze-vissza kofálkodjék mindenről, orosz uralomról, nyomorról, szegénységről, árulásról, a felszabadító csapatok mámoráról és mindarról, amit a háború során magába szívott a hetek és hónapok gyors torlódásában.
– Sokáig marad hadnagy úr? – kérdezte, amint holmiját összepakolva, indulásra készült.
– Mit tudom én?…
A borbély visszajött az ajtótól, odasurrant a hadnagyhoz és ravasz, szemtelen pofával mondta:
– Parancsol ma estére egy szép nőt?
A hadnagy kelletlenül nézett a tolakodóra.
– Szamár!
– Szamár, szamár, – hadarta a borbély, – a hadnagy úr azt hiszi, hogy én most ezen megsértődöm. Dehogy is sértődöm meg! Mondták ezt nékem már mások is, és estére még is csak kellett nékik a szép nő. Persze annak, aki nagyon goromba volt, nem hoztam szép nőt. Hehehe…
Nagyot nevetett a markába. Látott ő már ilyen szigorú hadnagyocskákat, akik aztán szép lassan megporhanyulnak. A híres erkölcsösek! Szép kis erkölcs van a háborúban!…
– Mondja csak, magának ez a mestersége?
– Mesterségem? Hát miből éljek? Talán a koszvakarásból? Ne, ne, csak ne tessék megsértődni, szép, tiszta üzletem volt nékem, három segéddel dolgoztam, nem jártam ilyen koldus, ronda ruhában. Tessék elhinni, úri ember voltam én is. De jött a háború, jöttek a muszkák és mit tudom én, mi a fenét vétettem nekik, lerombolták az üzletemet, szép tükreimet összetörték, márvány mosdóimat kidobálták, engem meg majd hogy holtra nem vertek… Na, mit csinálhat ilyenkor az ember? Tessék csak kimenni a városba és tessék csak kérdezősködni, az van-e itt, ami azelőtt volt? Minden ki van itt forgatva, tessék csak megnézni! Hát hogy ne volna igazam? Ha a gazdag Róth lánya orosz tisztek szeretője lehetett, akkor ugye egy nyomorult borbély lehet kerítő? Ki törődik ma ezzel? De azért a Róth kisasszony még se lett bárókisasszony, csak az apját csúfolják bárónak. Azt mondják, az a kozáktiszt, aki… Hogy az báró volt.
A hadnagy mindinkább fokozódó érdeklődéssel hallgatta a borbélyt.
– És fát szállított?
– Én meg lányokat szállítottam, – röhögött a borbély. – Hát mivel vagyok én rosszabb mint a többi?… És estére mégis csak lesz itt egy csinos kis angyal.
Egészen odahajolt a hadnagy füléhez,
– Egyet garantálhatok. Ezt az egyet egész biztosan garantálhatom, hogy szűz. Nincs több tizennégy évesnél.
– Csapjon beléd a menykő, – nevetett a hadnagy. Aztán hozzá tette: Hát mindenki becstelen?
– Mindenki? Mit tudom én, hogy mindenki az-e? Én magamról tudom, hogy becsületes vagyok. Van aztán az a bizonyos kénytelenség. A feleségem például kénytelen volt. No hát azért ő becstelen?
A szeme hirtelen megtelt könnyel, amint siváran és cinikusan tépegette a maga durva sebeit. A hadnagy részvéttel nézett rá.
– Mért volnék én például rosszabb, mint a szép Matzkownának a részeges apja, talán tetszett is már róla hallani? Azelőtt díjnok volt a járásbíróságon, most meg tele van pénzzel. No de a lánya… Látja, arról már nem merném azt mondani, amit az imént arról a kis tizennégy éves angyalról mondtam.
A hadnagy nem szólt semmit. Pedig szeretett volna valamit kérdezni tőle. De ettől, ettől a nyomorult féregtől, hogy kérdezhetne ő valamit a Lipibokiról?
– Na, de azért mégsem mindenki becstelen, – mondta lágyan a hadnagy.
– Mindenki? Nem is mondom én, hogy mindenki! Nem is mondom én, hogy becstelen! Az embernek vannak tapasztalatai. Például, kit is mondjak hirtelen? Például…
A hadnagy közbevágott…
– Ismeri a Schleifert?
– A Lipibokiból? Szegény ördög, hogy ne ismerném! Tüdővészes ember… Na látja, hadnagy úr, az tisztességes ember… Azért csak akad néhány. A Gold is az… No, csak úgy mondom, eszembe jutott, az is a Lipibokiban lakott, most Szibériában van…
A hadnagy csodálkozó arcot vágott.
– Talán hallott róla valamit?… Nagyon szép lánya van… Azt elhiszem, hogy az szép lány! Azzal aztán érdemes volna, becsület szavamra…
– Elég! Ne fecsegjen már annyit! Lóduljon!
A borbély újra röhögni kezdett.
– Ha én mondom…
A hadnagy az ajtóhoz lépett, föltárta és ráordított a borbélyra.
– Mars!
A borbély alázatosan, görnyedten sompolygott kifelé. A lépcsőházból visszakiáltotta:
– Hozzam a tizennégyéves lányt, vagy ne hozzam? De mivel a hadnagy úr olyan rémszigorú, hát megmondom, hogy nem is szűz… De mit csináljak, ha ő minden alkalommal ragaszkodik a szüzességéhez?… Van is neki pénze… Adiő!
Ezt a hadnagy már nem hallotta.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me