Bálint Aladár: Két hangverseny

Full text search

Bálint Aladár: Két hangverseny
Rosé vonósnégyes hangversenye. Mozart, Beethoven egy-egy kvartettjét, Schumann zongoraötösét adta elő ezidén e kitűnően eggyé kovácsolt társaság. A Schumann-kvintet zongoraszólamát Szendy Árpád játszotta és ami különösen emlékezetessé tette az estét, az Szendy Árpád játéka volt. Schumann romantikája ragyogó pompával viharzott át a zongorán. A vonósok sápadt színét elevenre festette a zongoraszó lázas lüktetése; a megtorpanó második tétel, az energikus finálé, szélesen, nagy lendülettel hömpölygött végig az öt hangszeren.
A Waldbauer-társaság elnémulása fájdalmas jelenség és egy hangverseny semmiképpen sem pótolhatja rendszeres produkcióikat, mégis örömmel fogadtuk e kitűnő vendégek jövetelét, kik, ha csak egy estére is, visszaidézték a kamarazene képzetéhez kapcsolódó nyugalmas boldogság illúzióit.
*
Zsigmondy házaspár kétzongorás hangversenye. Két ellentétes egyéniség. A férfi megfontolt, szinte pedáns, a nő csupa temperamentum, gazdag invenció. Mindkettőjük életprogramja a zongorajátszás és lelkiségük, akaratuk a közlésben, a kifejezésben fonódik össze és forrad magasabb egységbe.
Programjuk is megfelel ennek, az elhanyagolt, ritkán kultivált formát, a kétzongorás hangversenyt választották. Amit játszottak és ahogy játszották, az nem volt egyikük alárendelése, hanem két ember egyenrangú, egyértékű művészi megnyilatkozása. Mozart D-dúr szonátáját, Reinecke, Siklós kisebb kompozícióit, végül Brahms F-moll szonátáját adtak elő.
Reinecke és Siklós műveiben nyilvánult meg kvalitásaik egységessége a legszerencsésebben. Fiatalos erővel, meleg csapongással peregtek le a Reinecke-impromptu ütemei. Siklós scherzójának is megérdemelt komoly sikert hozott e két művész koncertje. Jólhangzó, logikusan kifejlesztett muzsika, mely külföldön is becsületet szerezne a komponistának.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me