A tábori újságok jellemző tulajdonságai.

Full text search

A tábori újságok jellemző tulajdonságai.
Mi a jellemzője ezeknek a tábori újságoknak? Az újságírás tudománya az alábbi általános tárgyi föltételekhez köti egy időszaki nyomtatvány újság-mivoltát: folyamatos megjelenés, a megjelenés nyilvánossága, a tartalom időszerűsége. A különleges feltételektől: a tartalom sokoldalúságától és az érdekesség általánosságától e tábori újságoknál bízvást eltekinthetünk, mert hiszen tárgykörük külső körülmények kényszerétől és spontán is meglehetősen korlátozva van.
Lássuk egyenként ezeket a föltételeket.
A folyamatos megjelenés feltételének különböző időközökben tesznek eleget a tábori újságok. Üzleti szempontból a legalkalmasabb megjelenési idő számukra a zsoldfizetés havonta háromszor ismétlődő alkalma. A sok elevenséggel és kiváló üzleti szellemmel szerkesztett „Népfelkelő” ki is használja ezt a természetes konjunktúrát. A többi lap közül minden hónap elején és közepén jelenik meg „A 16-os honvéd”, a „66-os Tábori Újság” és a „Ludwig baka”, minden vasárnap „A 30-asok”, minden szerdán a „Harminchetes Újság”, havonta egyszer a „Fokos”, míg pontosabb meghatározás nélkül időközönként lát napvilágot a „Négyes Honvédek Háborús Lapja” s a „Kilences Honvédek”.
A megjelenés nyilvánosságáról saját érdekükben gondoskodnak tábori újságjaink, mert ha egyikük sem magánvállalkozás, mindegyik ambicionálja, hogy minél nagyobb anyagi eredményt mutasson föl. A „Harminchetes Újság”-ot és a „66-os Tábori Újság”-ot leszámítva, e lapok tiszta jövedelme az illető ezred özvegy- és árvaalapját gyarapítja. Így hát mindegyiknek érdeke, hogy minél nagyobb példányszámban fogyjon. (Nem lesz talán mellékes felemlíteni, hogy a Kilences Honvédek első száma 40 filléres példány-ár mellett 716 korona 40 fillért jövedelmezett a jótékony célra.)
A szóban forgó nyilvánosság természetesen bizonyos korlátok közt mozog. Egy tábori gyalogezred létszáma a tankönyvek szerint 3–5000 fő, s legalább kétszer ennyire kell tenni a pótzászlóalj létszámát is. De a tábori újság nemcsak a katonák, hanem azok hozzátartozói közül is szedi olvasóit. „Aki apjáról, fiáról, testvéréről hírt, felvilágosítást akar szerezni, az fizessen elő” írja A 16-os honvéd előfizetési felhívása. Sőt „a front és az otthonmaradottak közti kötelékek” szorosabbra fűzésében a Kilences Honvédek első száma igen messzire megy, mert „gyárosok, kereskedők, iparosok figyelmébe” ajánlja, hogy „a Kilences Honvédek a legalkalmasabb lap üzleti és egyéb hirdetések közlésére. Nemcsak azért, mert a harctéren levők csak hirdetések útján szerzik be szükségletüket a hátországból, hanem mert a harctér olvasói az újságot mint érdekes és kedves emléket hazaküldik és azzal az ország minden részét elárasztják”.
Bár az előfizetés és a példányonkénti ár némelyik lapnál civilek számára drágább, mint katonáknak és egyes számok ára is elég magas (30 fillér és 1 korona 50 fillér közt), a népesebb pótzászlóaljjal rendelkező ezredek tábori újságjának elterjedtségét a jobb vidéki lapokéhoz hasonlíthatjuk.
Hogyan állunk végül a tábori újságok tartalmának aktualitásával? Ha eltekintünk attól, hogy létük a háború rettentő aktualitásához van kötve s ha személyi vagy egyéb, erőszakos okok előbb nem hatnak közre, a leszereléskor bizonyára megszűnnek, közleményeik megjelenésük időközéhez mérten eléggé aktuálisak. Vezet e téren a hektografált Harminchetes Újság, mely első helyen a vezérkar legfrissebb jelentését hozza. A Négyes Honvédek Háborús Lapja 1917. július 26-án hosszú tudósításban számol be a Kratochwill-katonaotthon július 22-én történt felavatásáról. Általában valamennyi lap, mint legújabb aktualitást közli az időközben történt előléptetéseket, kitüntetéseket, tisztek, önkéntesek és törzsaltisztek beosztásbeli változását, szabadságra menését, bevonulását, a megbetegedett, megsebesült és elesett tisztek és legénység névsorát stb. Egyebekben pedig novellákat, humoreszkeket, egy-két éves ezrednaplókat, csataleírásokat, harcászati ismertetéseket, orvosi és világpolitikai cikkeket közölnek. A külpolitizálás terén vezet „A 30-asok”, mely mindig külpolitikai vezércikkel kezdődik, míg a többi lap szerkesztői helyes érzékkel a katonát és embert behatóbban érdeklő cikkekkel töltik meg hasábjaikat.
A tartalom időszerűsége, általában mineműsége szorosan összekapcsolódik a lap szerkesztőjének, munkatársainak személyével és azzal a szellemmel, mely a legmagasabb parancsnok egyéni tulajdonságainak megfelelően a lapot kiadó csapatban uralkodik. Általában megállapíthatunk annyit, hogy e lapok többnyire a tisztikarok lapjai és a magyar vidéki középosztály társadalmi és szellemi életét tükröztetik vissza, már amennyire ez a fennálló körülmények közt lehetséges. Erős és puritán parancsnoki hatalom nyoma érzik a „Kilences Honvédek” hasábjain, ahol nemcsak az egyes cikkírók neve nincs fölemlítve, hanem a szerkesztő neve helyén is az áll, hogy „szerkesztik a harctéren levő 9-es honvédek.” Nincs megnevezve a szerkesztő személye a „Ludwig Bakán” sem, de egyes újságközleményekből kitűnik, hogy alapítója dr. Munk Arthur főorvos volt, aki Bruszilov 1917. évi nyári offenzívája alkalmával a szerkesztőség egy részével együtt orosz fogságba került. A mostani szerkesztő Garas Nándor tartalékos hadnagy. A 30-asok szerkesztője Kun László tábori lelkész („szerkesztőség az ezredparancsnokság színhelyén”), míg hadnagyi rangjelzéssel van kitüntetve a Négyes Honvédek Háborús Lapján Jámbor Lajos szerkesztő neve. Zászlósi rangban van a valamennyi lap közt legnívósabb Népfelkelő sok újságírói tehetséggel rendelkező szerkesztője, Gleichmann Sándor. Rang megnevezése nélkül szerepel szerkesztőként A 16-os Honvédon Kun Berci, a Harminchetes Újságon Vaska Géza s a Fokos-on mint ügyvezető szerkesztő Ketskés Győző. E nevek egy része olyan, mely már megfordult vidéki lapok hasábjain. De igen sok ismeretlen név is felbukkanik friss, élénk, ötletes dolgokkal és aligha csalódunk, ha e sikerült kísérletekből arra következtetünk, hogy a leszerelés után a hivatásos újságírás újoncainak száma igen meg fog növekedni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me